Woke is een vier-letterig nieuw woord (wakker); gevaar en een bedreiging voor de rechtsstaat of is het bewustwording?
Oorsprong van het woord ‘woke’
Ik ken het woord nog niet zo lang maar eigenlijk kent het woord ‘woke’ al een lange geschiedenis. Vroeger gebruikt tijdens racisme om elkaar wakker en alert te houden. In 1962 kreeg het een politieke lading. Veel later, in 2011 werd de hashtag #staywoke gebruikt in de social media met een ander doel dan de letterlijke betekenis. Nu vooral samenvallend met het geweldig van de politie in Amerika (racisme) en de opkomst van Black Lives Matter. Heden ten dage is het woord dus eigenlijk een soort van bewustzijn dat het politieke systeem niet eerlijk is en staat voor alles wat te progressief is. Een veelal negatief bedoeld trendwoord; raciale of sociale discriminatie en onrechtvaardigheid. Negatief scheldwoord. Iedereen denkt te weten wat er in de gemeenschap gebeurt, en hoe dit staat in relatie tot sociale onrechtvaardigheid.
Woke dictatuur
Het verdedigen van onze cultuur of de vijand van politieke correctheid wordt nu dan ook beplakt met de term ‘woke’. Niet weg te denken uit de Nederlandse politiek, de publieke discussie. Woorden als ‘wokeness’ en ‘woke-activisten’ doen het goed in de pers. Ik snap er nog steeds niet veel van als het woord wordt gebruikt. Maar dat zal aan mij liggen. Is het toch een stukje open staan voor de onrechtvaardigheid? Maar dat zijn we toch allemaal? Of is dit woord nu ineens het symbool van politieke correctheid van (links, extreem onredelijke) activisten?
Minister van Justitie en Veiligheid (D. Yeşilgöz) waarschuwde voor ‘het gevaar van woke’ als bedreiging van de rechtstaat of zijn het die tien mensen die hard schreeuwen en het bederven voor grote groepen Nederlanders (Zwarte Piet discussie bijvoorbeeld)? Proberen ze op die manier een groep mensen weg te zetten? Zijn het de zeurders van deze maatschappij? De rest is bang voor de invloed van social media en bewegen maar een beetje mee. Dat het vroeger allemaal anders was, pikt deze woke-groep niet. Dat vinden ze te makkelijk. Standbeelden moet van hun sokkel getrokken worden. Ik vind het allemaal onzin. Het is tot wat we nu zijn geworden. Doen we het beter? Ik hoop het.
Weerbaar tegen onderdrukking
Mijn (eigen) conclusie is dat het een soort van modewoord is wat veel gebruikt wordt door anders-denkenden die het stom vinden hoe de rest van de wereld denkt. Kortzichtig. Niemand is woke genoeg omdat er te veel thema’s zijn waar je niet ‘wakker’ genoeg in bent. Iemand die van zichzelf vindt dat hij/zij woke is, is zich (denkt) bewust te zijn van alles wat er misgaat in de maatschappij. Azijnpissers die de film Grease veroordelen en de meeste Disney-films ook; zij die het taalgebruik van Roald Dahl willen veranderen in zijn boeken. Of de serie ‘Friends’ vinden getuigen van homohaal, racisme en seksisme. Kunnen we dan niet meer lachen om een stereotiep mopje met dikke of kale mannen? Ben je dan direct een racist? Gelukkig is humor van jezelf. Genetisch en aangeleerd. Schaffen we dan maar gewoon de humor af? Nee echt niet want het sleept je soms ook door moeilijke tijden.
Conclusie
Het is een gevoelig onderwerp met een verschillend geïnterpreteerd waardenbesef. Snelle kritiek met vaak weinig onderbouwing (lees: levenservaring). Wel beledigen aan de zijlijn maar zelf geen vinger uitsteken. Waarheden die vast niet ver uit elkaar liggen maar wel proberen mensen uit elkaar te drijven en angst te zaaien. Vaak met de camera in de aanslag. In deze tijd is identiteitsvorming lastig en wil je juist aangeven waar je voor staat. Ik heb mezelf afgeleerd overal een mening over te hebben. Dat is niet te doen. Je weet nooit van ieder onderwerp hoe het precies in elkaar zit. Ik ga respectvol met iedereen om en accepteer dat niemand gelijk is maar wel een gelijke behandeling verdient.
Ja ik wil en hoef niet overal een mening over te hebben en zeker niet in een opwelling te reageren.
Had laatst een gesprek met mijn zus, ze had heel wat “klachten” over anderen en vond dat ik haar dan maar meteen gelijk moest geven. Maar ik hoor maar een kant van een verhaal en de waarheid ligt meestal in het midden.
precies. ik denk dat het onze wereld alleen maar leuk maakt als niet iedereen denkt zoals jezelf. blijf een ander in zijn of haar waarde houden en bekijk het ook eens van de andere kant.
Ik vind het een lastig woord en heb besloten om het niet te gebruiken. Dit woord wordt nu te pas te onpas gebruikt. Vind het vaak erg overdreven en, net als jij, kortzichtig. Mijn woord is het niet
ik gebruik het woord ook niet maar werd wel getriggerd omdat het te pas en te onpas wordt gebruikt.