disc golfDisc Golf. Op dit moment één van de snelst groeiende buitensporten in Nederland.

Disc Golf

goed kijken, goed zoeken

Nieuwe sport? Mijn zoon en schoondochter beoefenen deze sport op een baan in Groningen (Citypark Flyers en Discgolfclub Groningen) en Hoogeveen. Ik vind het leuk als ze over deze sport vertellen. Beiden buiten mensen en deze sport is daar uitermate geschikt voor natuurlijk. Samen, met het hele gezin, met vrienden of met collega’s voor een setje gezellige teambuilding.  Iedereen die van een buitenactiviteit houdt, kan dit gaan doen. Om kennis te maken met deze sport heb je weinig meer nodig dan een disc, mooi weer en goed gezelschap. Als je zo op internet speurt hoef je geen grote investeringen te doen. Je kunt bij een club vaak wel een keer meedoen als introducee. De fanatieke discgolfer heeft natuurlijk een (speciale) tas vol (prachtig bedrukte) schijven maar tijdens een proefsessie is een enkele schijf (beginners putter, paar tientjes) meer dan genoeg.

Het spel of de wedstrijd

Disc golf basket

Disc golf basket

In plaats van het slaan van een bal bij het traditionele golf, gebruikt de speler een disc, om vanaf de tee (plek van de eerste worp) richting de metalen basket (polehole) te werpen. Het doel van het spel is om elke hole in zo min mogelijk worpen te behalen, om de beurt. Nadat iedereen de eerste worp vanaf de startplek heeft gegooid, mag degene die het verst van de basket af geland is als eerste gooien. De andere spelers blijven achter deze speler. Als de disc is de basket ligt, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Na alle worpen worden alle scores genoteerd en kan iedereen verder naar de volgende hole. De speler die het minst aantal worpen nodig heeft gehad voor de course is de winnaar. Korte versie.

Discgolf is de wat meer flitsende versie van het traditionele golf. Zeggen de kenners. Zoek een baan bij je in de buurt; zie hiervoor de link in de volgende alinea. De obstakels die je tegenkomt op de hole zorgen voor een extra uitdaging. Fanatiek of niet fanatiek. De echte speler houdt altijd rekening met de omgeving (natuur) en geeft de andere spelers en eventuele andere parkgebruikers de ruimte.

Nederlandse Frisbeebond

Citypark Flyers

In 1970 werd de sport al geformaliseerd. Ik had er tot voor de bevlogen verhalen aan tafel, nog nooit van gehoord. Discgolf is gestart in, en is het grootst in de Verenigde Staten. Natuurlijk. Ooit begonnen door het overgooien van koekjesblikken in een bakkerij (Frisbee Pie Company … zegt men …).  In Amerika is de internationale bond gevestigd: de Professional Disc Golf Association (PDGA). In Europa is Finland verreweg de grootste discgolfnatie, gevolgd door Zweden, Estland en Noorwegen. Deze landen beschikken over veel geschikte natuur en ruimte voor de aanleg van discgolfbanen. In Nederland (in deze link kun je een baan bij jou in de buurt vinden) waren afgelopen jaar zo ongeveer 600 leden en zes verenigingen aangemeld bij de Nederlandse Frisbeebond met tweeëntwintig discgolfbanen (van vijf tot achttien holes). Olympisch erkend maar nog geen onderdeel van de spelen; helaas.

Ballen of schijven

Werp techniek

In plaats van golfballen zie je hier dus een soort van vliegende schijf (frisbee) of disc.  Deze discs zijn verschillend van elkaar. Je hebt de (maximum) distance drivers, fairway drivers, midrange drivers en putters. Stabiel en instabiel; te werpen met techniek of voor de beginner. Voor veraf of dichtbij. De hole is meestal een basket; metalen mand met kettingen, die op een paal staat. Vroeger kon dit ook een boom of lantaarnpaal (met een fietswiel en ketting erom heen) zijn. Nu zijn bomen en struiken juist de hindernissen voor de discgolfer. De hole is uitgespeeld als de putter in de mand is geland. Al dan niet met een backhand, sidearm of forehand, de tomahawk, push spin/putt of de thumber. Technieken waarmee de geoefende speler zijn doel probeert te bereiken. Kracht is niet altijd belangrijk.

Randprofiel

geen bal maar een schijf

Het randprofiel is een van de kenmerken waardoor een disc een ander vliegpatroon heeft. Ook zit er verschil in hoe bol of plat de disc is (de Dome). Als de disc een paar keer tegen een boom is gevlogen (gegooid), gaat het door de beschadigingen ook anders vliegen. De rand (het randprofiel) is dan immers niet meer perfect rond. De profi-discgolfers gooien sommige discs eerst een paar keer op de grond voor ze hem gaan gebruiken. Leuke weetjes.

In de disc zelf zitten natuurlijk ook weer verschillen. Maar uiteindelijk gaat het om stabiliteit en aerodynamica. De midrange disc (voor middelgroteafstanden) is bedoeld voor worpen vanaf de fairway tot aan de basket. Met de putter wordt vervolgens de hole voltooid. De putter is zeer stabiel en daarom betrouwbaar op de korte afstand tot de putt. De disc kan ook stabiel of overstabiel zijn. De doorgewinterde speler geeft door de keuze tussen de verschillende discs, vorm aan zijn of haar worp.

NB: Deze Duitser heeft leuke vlogs over de sport (Simon Lizotte), maar er zijn op youtube natuurlijk nog veel meer interessante filmpjes te vinden.