De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Azijn; welke azijn gebruik je voor wat?

azijnAzijn. We gebruiken allemaal azijn. Maar wat gebruik je nu voor wat? 

Azijn en schoonmaakazijn

azijn

(Schoonmaak) azijn

Schoonmaakazijn hebben velen van ons in het aanrechtkastje staan. Ook wij. Maar ik gebruik het niet zo veel omdat P. niet tegen de geur kan. het stinkt ook echt wel. Het woord zegt het al; met schoonmaakazijn kun je schoonmaken. Ik gebruik het ook wel eens om de groene aanslag van het balkon te verwijderen maar daar heeft de Action goed spul voor. Iets milieuvriendelijker. Maar wees je er van bewust dat je schoonmaakazijn ook niet zo maar overal op kunt smeren. Natuursteen, hardhout en de wasmachine kun je beter overslaan met dit middeltje. In dat laatste apparaat (wasmachine) smijt ik af en toe een vaatwastablet in en draai dan een hete was. Lekker schoon.

Schoonmaakazijn heeft een zuurgehalte van 6-8%. Dus lekker je (of die van je dochter) ramen wassen (ook daar heb ik een middeltje van de Action voor), je koffiemachine en waterkoker ontharden kun je allemaal met schoonmaakazijn.

Natuurazijn

azijn

Natuurazijn

Toen ik in het nieuwe huis van mijn dochter aan het schoonmaken was, leerde ik van haar schoonmoeder dat je net zo goed gewone azijn kunt gebruiken om schoon te maken. Is niet zo agressief en stinkt ook niet zo erg. Nooit over nagedacht. Zij deed vaak nog een klein drupje schoonmaakmiddel erbij om bijvoorbeeld ook de deuren mee af te nemen. Ik moet zeggen; het resultaat was verbluffend.  Natuurazijn is iets minder zuur dan schoonmaakazijn; beter geschikt dus om je wasmachine mee te reinigen. Ik maak dus mijn fles schoonmaakazijn leeg en stap dan over naar natuurazijn. Het is milieuvriendelijker (geproduceerd tijdens de gisting van alcohol, fermenteren enzo) en heeft een zuurgehalte van ongeveer 4%. Met natuurazijn kun je je aanrechtblad en badkamer zonder problemen schoonmaken. Ik heb me laten vertellen dat je het zelfs in je vaatwasser kunt doen als vervanging voor glansspoel of in de wasmachine als vervanging voor wasverzachter. Dat zou toch te gek zijn. Ik moet het nog proberen …   ‘s Avonds ook nog gewoon te gebruiken in je sla-dressing. Tip van flip.

Appel- en wijnazijn

schoonmaakazijn

pas op met schoonmaken

Voor mij redelijk onbekend. Appelazijn (cider). Dit kun je ook in de keuken gebruiken als basis voor een dressing, het maskeren van vieze geurtjes of als vervanger voor citroensap.  Witte en/of rode wijnazijn kun je gebruiken bij het inmaken van fruit (ook in je dressing). Dat doe ik niet dus ken ook het product niet. Rode wijnazijn heeft een wat stevigere smaak (ligt aan de druifsoort) en witte wijnazijn is wat zuurder (andere druif, andere smaak).

Balsamico

balsamico

… Balsamico

Een klasse apart vind ik. Dit heb ik altijd in de koelkast staan. Is toepasbaar op veel gerechten (mozzarella, watermeloen en ook vlees). Ik denk niet dat iemand ooit zijn aanrecht schoon heeft gemaakt met balsamico. Maar ik houd me aanbevolen voor tips.

 

4 reacties

 1. Lot

  Schoonmaken is best een kunst. Ik gebruik regelmatig schoonmaakazijn maar je moet inderdaad oppassen waarop je het toepast.
  Laatste hadden we een probleem met de wasmachine, gaf code dat er teveel schuim in zat en dat was zeker niet zo. Na 2x schoonmaak met soda op 95 gr en na advies van sams ung nog een andere methode die ik nu even vergeten ben bedacht partner dat er iets te vervuild was. En hij kocht gootsteenontstopper onder het mom van, we proberen dit en het kan misgaan met de slangen of we kopen een nieuwe want spoelen en centrifugeren deed hij ook niet meer door de code.
  Wat daarna gebeurde was ongeloofelijk, het eerste waswater was zo vies, en pas na 3x opnieuw het hoogste programma hadden we schoon water in de machine terwijl hij draaide. Code kwam niet meer terug probleem opgelost.
  Je moet het maar durven en weten wat je doet

  • Herma Westerdiep

   precies. maar je bent dan wel goed bezig. niet direct een nieuwe kopen. en wat je zegt … schoonmaken is een kunst. ik verdiep me er de laatste tijd wel in en ben van plan niet zo maar klakkeloos allerlei spuitbussen meer te kopen.

 2. Lieneke

  Schoonmaakazijn kan prima in je wasmachine. Van de max 12% wordt het als het in de trommel komt nog maar 0,0012% door het spoelwater. Het heeft ook maar weinig inwerktijd want het is spoelwater, het wordt niet opgewarmd.

  Dat spul wat de fabrikanten aanbevelen is a, vele malen duurder en b vele malen agressiever. Alleen komt het broodje aap verhaal ze wel goed uit. En we blaten elkaar vooral na zonder zelf even wat rekenwerk te doen om eenvoudig te zien dat dit nonsens is.

  • Herma Westerdiep

   dank voor de tip. ben nu alleen van schoonmaakazijn naar gewone azijn overgestapt. mijn man vindt het stinken dus doe ik de natuurlijke variant nu maar eens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑