De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Wijnen, lekker voor iedere gelegenheid

wijnen vijftigenmeerWijnen. Bij iedere gelegenheid kun je wel een soort wijn drinken. Vallen de mussen dood van het dak of zit je met je pantoffels aan bij het haardvuur? Geen keuzestress. Wijn past altijd.

Wijnen

licht en fruitig in de zomer

In mijn blogverhalen gaat het van onze vakantie in Vlissingen naar de recent doorgemaakte keelontsteking, naar allerlei soorten visbestek en tips bij een hittegolf. Dat is ook weer een beetje wie ik ben. Wispelturig, chaotisch en in stress bijna dwangmatig gestructureerd. De ene week stort ik me in een kookboek en de andere week doe ik het liefst een makkelijke maaltijd. Keuzestress. Alles wel met veel plezier en een vette knipoog. Zo mijmerend dacht ik aan al die verschillende wijnsoorten. Niet alleen wit, rood of rosé maar ook de verschillende momenten waarop je een bepaalde maaltijd of gelegenheid wilt aankleden met wijn. In de zomer lekker koel en in de winter wat warmer en intenser van smaak.

Borrelwijnen of een toegankelijke witte

allemanswijn

In deze tijd van het jaar is het fijn om een terrasje te pakken. Voor mij hoeft dat niet persé samen met een stevige maaltijd maar een portie bitterballen of een hapje met watermeloen met geitenkaas is altijd welkom. Zo’n borrelwijn moet wat mij betreft dan ook fris en lichtvoetig zijn (al dan niet met alcohol). Eigenlijk kies je qua gevoel al snel voor een makkelijk wijntje. Spontane keuze? Kies dan voor een allemanswijn. Vraag aan de bediening. Thuis maak je bijna iedereen blij met een licht fris en witte Sauvignon Blanc, de Pinot Grigio of een fijne Duitse witte wijn (Grauer Burgunder bijvoorbeeld).

wijnen wit kaas

lekker bij kaas

Wat voor thema heb je bij je borrel of wat voor keuze maak je op het terras? Pas daar dan je wijn op aan. Serveer je kaas, pak dan eens een Franse wijn uit het schap. Bij Tapas past natuurlijk ook een lekkere fruitige, koele Sangria. Volg vooral je eigen gevoel. Schenk je glas niet direct vol met dit weer. Vooral als je wijn lekker koel is, wil je niet dat het direct weer warm wordt in je glas.

Rosé

gemaakt van blauwe druiven

De wijn die gemaakt is van blauwe druiven; dat kan op verschillende manieren. Leuk om een keer over te lezen. De kleur zegt wel iets over de wijn. De licht en fruitige rosé komt meestal uit Frankrijk. Geschikt voor de borrel.  De diep gekleurde rosé heeft meestal wat meer body en een rijkere smaak. Gaat wat meer samen met een warme maaltijd. Allemaal wel koel (zo koud mogelijk zelfs) serveren natuurlijk.
Samen met Italië en Spanje strijdt Frankrijk natuurlijk naar de titel van beste wijnland ter wereld. Qua omzet is Frankrijk de koploper, maar qua hectare en productie niet. Handig dus om te schenken als je twijfelt over je wijnkleur. Rosé past overal bijna bij. Vis, lichte vleessoorten of bij de barbecue. Je kunt ook beginnen met een lichte frisse wijn en eindigen met een koele vollere rode wijn.

Bubbels

wijnen

wij vieren het leven

Wij zijn helemaal gek van bubbels. Echte champagne maar ook de Asti van de Lidl scoren bij ons. Ieder moment in het leven is er eentje om te vieren toch? Om de maaltijd te beginnen, om samen te proosten. In een lang smal glas natuurlijk; het gaat ook om de sfeer en het uiterlijk. Als het maar feestelijk is. Trouwens bij de start van de maaltijd, samen met kleine gerechtjes of salades, past de bubbel of mousserende wijn ook prima.

4 reacties

  1. Willem

    Ik kom uit een gezin waar altijd drank in huis was, maar waar dat zelden gedronken werd. Bier heb ik na mijn militaire diensttijd niet meer gedronken en wijn is gebleven bij enkele pogingen. Mijn enige ‘alcoholische zonde’ is heel soms een corenwijntje (ca 1 ltr per jaar).
    Maar wijn behoort kennelijk tot de eerste levensbehoefte, althans in de ogen velen en vooral van de horeca. Heb het meegemaakt tijdens een (duur, dus door de aannemer betaald) etentje in een gerenommeerd restaurant, dat iedere gang zijn eigen wijn had en op mijn mededeling dat ik geen wijn hoefde omdat ik het gewoonweg niet lekker vond, kreeg ik te horen dat hun gekozen wijn wel lekker was en ik eigenlijk niet mocht weigeren. Hoe arrogant!! Het resultaat was dat er bij mijn bord aan het eind van de maaltijd 4 glazen wijn stonden waarvan uit een een nipje gedronken was.
    Die ervaring heeft mijn kijk op sterrenrestaurants niet positief beïnvloed. Zag later dat het betreffende restaurant zijn ster kwijtgeraakt was.
    Heb me nooit afgevraagd waarom dat zo was, zo logisch vond ik het met mijn (wijn)ervaring bij hun in het achterhoofd.

    • Herma Westerdiep

      Bizar dat iemand jou iets wil opdringen. Gelukkig heb je het niet laten gebeuren. Logisch dat ze hun ster zijn kwijt geraakt. Het gaat niet alleen om de kwaliteit van het eten maar zeker ook om de bediening. Sowieso vind ik het onzin dat je perse moet drinken. Als je alleen water drinkt of wat dan ook, gaat dat een anders niets aan.

  2. Vincent

    Vandaag juist begonnen met de oogst hier in Zuid-Limburg, o.a. de Pinot Gris druif. De Grauburgunder en Pinot Grigio (Pinot Gris) is trouwens hetzelfde druivenras: in Italië zeggen ze ‘Pinot Grigio’ en bij onze Oosterburen is het ‘Grauburgunder’. En – nóg verwarrender: deze druivensoort bestaat onder bijna 200 verschillende namen (synoniemen)… ?
    Zie https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pinot_Gris

    • Herma Westerdiep

      dat het ingewikkeld is maakt niet zo uit … als het maar lekker is. Toch geweldig dat Limburg nu ook wijn oogst?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑