Koningin Elizabeth II. Wie kent haar niet zou ik zeggen?  Overleden op 8 september 2022. Het was overal direct op televisie te zien. Logisch denk ik dan maar waarom is direct de aandacht bij de familie? Laat die mensen toch met rust. 

Koningin Elizabeth

"<yoastmark

Deze rasechte Engelse dame, was ruim 70 jaar vorstin van het Verenigd Koninkrijk. De feiten zijn uitgebreid op internet te vinden. Ze was getrouwd, had vier kinderen waar ze waarschijnlijk net zo veel van hield als dat wij van onze kinderen  houden. Dat die kinderen dingen hebben gedaan die niet door de beugel kunnen, overkomt wel vaker een moeder ergens op de wereld. Welke huidskleur of van welke nationaliteit dan ook. Denk eens aan de moeder van Poetin. Zou die stiekem alles goedkeuren wat haar zoon heeft gedaan en nog steeds doet? Maar moederliefde is een ultieme vorm van liefde.

Troonopvolging

Ze (Elizabeth Alexandra Mary) werd geboren in 1926. Derde in lijn voor de troonopvolging. Maar soms loopt het anders dan je denkt; blijkt.
In Nederland wordt in dat jaar voor het een vestiging van de Bijenkorf geopend, we krijgen voor het eerst te maken met een roltrap en de eerste draadloze telefoon wordt gedemonstreerd. Zo lang is het dus geleden.  Geen idee wat ze allemaal heeft gedaan vroeger, maar dat haar jeugd anders was dan die van mij, laat voor zich spreken. Die heeft vast niet bij De Inktvis (zwemclub in Hoogezand) haar baantjes getrokken in het open lucht zwembad.  Alleen naar huis; op de fiets. Haar vader werkte niet in ploegendienst en haar vakantie bracht ze niet (al surfend) door aan het Gardameer. Her en der konden (kunnen) ze natuurlijk wel wat gebruik maken van kasteeltjes in het VK. Privébezit.
Ze is in de oorlog wel een tijdje vrachtwagenchauffeur geweest maar ik denk dat dit niet onder exact hetzelfde omstandigheden was als  alle andere vrachtwagenchauffeurs op dat moment.

Ontrouw en echtscheiding

In deze best wel lange periode op de troon maakte Koningin Elizabeth dus van alles mee. Van ontrouw en scheidingen tot het overlijden van Prinses Diana.  Samen door WO II. Haar zoon gedroeg zich als een hork en liet zijn vriendin niet in de steek. Niet alleen ten overstaande van zijn vrouw maar tegenover het hele land. Ik heb hem ooit de hand geschud; in Schotland. Daar (Edinburgh) hebben ze nl. ook een kasteel en liepen we ze per ongeluk tegen het lijf op de Royal Mile. Hoe acteer je in al die momenten? Het lijkt me verschrikkelijk dat in moeilijke, verdrietige periodes, alle ogen op je zijn gericht. Peutert ze in haar neus, laat ze een windje of pinkt ze een traantje weg. Heeft ze misschien spinazie tussen haar tanden en wat voor hoedje draagt ze vandaag. Staat iedereen de kleur aan en lacht ze zoals iedereen dat wil. Is ze te serieus of ogenschijnlijk zakelijk en koel? Als je hoofdpijn hebt, of je bent gewoon chagrijnig, moet je wel aan de bak. De pers in Engeland lust overal pap van. Helaas.

Met rust laten

Balmoral

Natuurlijk viel ze ten prooi aan Corona maar knapte snel weer op. Ze moest alleen in de kerk zitten bij het afscheid van haar geliefde man terwijl de premier van Engeland feest vierde in en achter zijn ambtswoning. Toch had hij bij zijn afscheidsrede nog steeds een hoge pet van zichzelf op en snapte niet dat hij weg moest. Bizarre, compleet van de werkelijkheid af staande,  narcist. The Queen overleed na een kort ziekbed en haar familie kwam naar haar toe. Ik snap nog steeds niet dat we (de pers bedoel ik dan) ze in deze periode niet met rust laten. Ik snap best dat de uitvaart en de troonopvolging een publieke aangelegenheid wordt maar laat die mensen in de tussen liggende tijd in de vredesnaam met rust. Vraag je niet af waarom de één wel naar Balmoral Castle komt en de ander niet. Waarom komt de één met dat vliegtuig en de andere gaat met de trein? Dat is bij ons toch ook zo? Wij hadden twee auto’s in de parkeergarage staan toen mijn vader overleed in het UMCG. Niemand in Nederland heeft zich afgevraagd waarom.

Ik hoop dat hun rust wordt gegund om afscheid te nemen.