Geluk is het gevoel niet alleen te zijn ...

Vrouwen, de één nog verschrikkelijker dan de ander … ?

Vrouwen. Sommige vrouwen schrijven geschiedenis.  Positief zoals Aletta Jacobs, Michelle Obama en Barbe Nicole Ponsardin. Sommigen ook bepaald niet. Denk aan Mary Tudor en bloedgravin Erzsébet Báthory.

Vrouwen; de bloedgravin

vrouwen vijftigenmeerDeze Hongaarse gravin (1560-1614) pakte de bestrijding van haar opkomend ouderdomsgevoel drastisch aan: zij baadde in maagdenbloed. Geen botox of zonnebankkuur; om haar huid glad te houden heeft ze meer dan zeshonderd jonge vrouwen gemarteld en gedood. Ze was familie van Transsylvaanse vorsten (Graaf Dracula) en was ervan overtuigd dat deze bloedbadsessies haar jong zou houden.  In de jaren 70 zijn er maar liefst vier films over haar gemaakt. Waarschijnlijk op basis van een verzonnen flutverhaal. Ze bezat tientallen kastelen (volgens de overleveringen). Maar de biografie over deze sterke, onafhankelijke vrouw, is geschreven en zal in Nederland verschijnen onder de titel De Bloedgravin. Toen ze na al deze ellende tegen de lamp liep werd ze veroordeeld tot huisarrest en stierf binnen de muren van haar eigen burcht. Gidsen vertellen nu nog maar al te graag hoe ze haar slachtoffers (jonge maagden) martelde.  Vergeet niet dat in deze periode niemand opkeek als je een bediende vermoorde. Je moest je macht vasthouden, koste wat kost. vrouwenWeg met die handel zeg maar. Hoezo functioneringsgesprek? Dorpelingen zien haar nog regelmatig rondscharrelen; knauwend aan voorbijgangers.

Vrouwen; Bloody Mary

mary tudor

Bloody Mary

Mary Tudor (1516-1558), was een beruchte koningin uit de zestiende eeuw. Ze voerde een waar schrikbewind en regeerde van 1553 tot 1558.  Dit ging ten koste van zo’n 270 tot 300 executies (80 vrouwen). Mary was als kind leergierig en slim. Op haar tweede (…) werd ze gekoppeld aan Francis (zoon van koning Frans I) maar later (op haar zesde) werd ze toch maar aan iemand anders beloofd (Karel V). Dit liep helaas spaak. Jaren later trouwde ze met de zoon van die Karel V, haar achterneef Filips II van Spanje. Ze was depressief en had heftige menstruatieklachten. Haar vader verbande haar moeder (Catharine van Aragon) omdat ze hem geen zoon schonk en verklaarde Mary tot bastaardkind, hij trouwde met Anna Boleyn. Maar Boleyn slaagde er ook niet in om deze Engelse koning een mannelijke erfgenaam te bezorgen. Executie. Maar dat was niets bijzonders aan het hof van Hendrik VIII. Uiteindelijk (lang verhaal kort) lukte het Mary om aan de macht te komen. Haar politiek was doorspekt met het Katholieke geloof. Was je het niet met haar eens werd je gewoon opgesloten.  Driehonderd protestanten stierven op de brandstapel. De rest werd geëxecuteerd. Geen proces.

Haar laatste levensjaar was een regelrechte ramp. Haar man (Filips II) kwam niet meer terug van een slag bij Calais, ze was schijnzwanger en ze was constant ziek.  Na een lang ziekbed stierf ze op 42 jarige leeftijd. Karma zouden we nu zeggen.

Cocktail Bloody Mary

bloody maryBij de naam Bloody Mary denken veel mensen tegenwoordig een de naar deze koningin vernoemde cocktail.  Dit drankje bestaat hoofdzakelijk uit tomatensap en wodka. De rode kleur van dit alcoholische mixje zou dan symbool staan door het protestantse bloed dat door de vorstin werd vergoten. Of is het genoemd naar de serveerster Mary van de ‘Bucket of Blood’ bar?  Bloody Mary is het populairst in Amerika en wordt vooral gedronken als brunch-cocktail.

 

Afsluiter; Xanthippe de chagrijnige vrouw

socrates

de man van Xanthippe

We kennen Xantippe veelal van het Nederlandse telefoonalfabet. Hiermee duid je de letter X mee aan. Maar Xant(h)ippe wordt ook wel gebruikt als naam voor een boosaardige, duivelse vrouw (zeg maar een haaibaai).  Waarom vroeg ik me af?  Nou Plato en Xenophon schreven over haar. Zij was de (vermoedelijk tweede) vrouw van Socrates. Plato vond haar een temperamentvolle, lastige vrouw.  Xanthippe schreeuwde naar haar echtgenoot, was chagrijnig en zeurde de hele dag maar door. Ze maakte het leven van deze wijze man onmogelijk en stelt zijn geduld behoorlijk op de proef. Het was zelf zo erg dat hij (wijsgeer Socrates ± 469-399 vCr.) zijn vrouw wegstuurde toen hij op sterven lag. Pieter Langendijk schreef een blijspel over haar; ‘ Xantippe, of het booze wyf des Filozoofs Sokrates beteugeld’.  Veel meer is er over haar niet te vinden.

NB: een xantippe (met kleine letter en zonder h) is een helleveeg, boze plaagzieke vrouw, serpent of venijnige vrouw (enzovoorts).

 

 

 

2 reacties

  1. Bertie(bo)

    Leuk, dit. Xantippe wist ik niet en ik had me nog nooit afgevraagd wie zij was

    • Herma Westerdiep

      nee leuk he? gewoon van die weetjes. als je nu ooit de X moet spellen weet je wie het was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑