De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Vijftigers en corona; op je gympies toiletpapier hamsteren …

Vijftigers en corona. Iets van een soort tussengroep (sandwichgeneratie) die met van alles en nog wat bezig is. We worden ouder maar lopen nog niet in een bloemetjesschort, we discussiëren over het coronavirus en raken niet in paniek.

Vijftigers en corona

… samen op naailes

Soms merk je dat je ouder wordt. Soms ook helemaal niet. We praten er samen over dat de rek er een beetje uitgaat. Je herstelt niet meer zo snel van een verkoudheid en hebt sneller iets te pakken.  Je maakt je iets drukker over het coronavirus of juist helemaal niet. Zorgen hebben we over onze naasten die ernstig ziek zijn. Gelukkig ben ik goed gezond en val niet in de risicogroep. Ik was mijn handen tot mijn huid er uit ziet als perkament.

Tussen alle nieuwsuitzendingen door gaan we braaf naar de ambachtelijke handwerkclub en praten geanimeerd over de mondkapjes. Heerlijk ontspannen, zelf een jurk of broek naaien. Waarom? Ik heb geen idee; toch is het super gezellig.  De afgelopen dagen hebben we ons werk zo goed mogelijk georganiseerd. Sollicitatiegesprekken worden opgeschort, vacature-sluitingsdatums verlaat en bijeenkomsten afgelast. We staan potentiele kandidaten geduldig en vriendelijk telefonisch te woord; maar intermenselijk contact kan even niet. Collega’s treffen we op de mail. Dit alles doen we met het grootste gemak. Zonder gezeur, zonder diepe zucht. We hebben vertrouwen in ons management. Misschien omdat we weten dat er achter de schermen heel hard wordt gewerkt.

Naaldhakken

genieten van een glas wijn

In mijn ‘billy’ schoenenkast van de Ikea staan geen naaldhakken meer.  Ook niet voor speciale gelegenheden.  Eeuwig twijfelen of ik mijn onderhand grijze (witte) haar laat uitgroeien of dat ik het toch nog maar een beetje asblond laat verven. Ga ik voor gezond? Doen ik mee aan de rage van de superfoods, gemberthee of kurkuma sap? Echt niet; ik geniet in het weekend van een glas Pinot Noir of een lekkere volle Primitivo. Tijdens deze enerverende dagen vooral aandacht voor elkaar en rust. Alle bezoekjes zijn afgezegd; we gaan onze vakantie misschien annuleren of omboeken.

Geconcentreerd kijken we naar de ingelaste journaaluitzendingen om de laatste nieuwtjes te horen. Het geluid een tandje hoger. Misschien zijn Nederlandse wetenschappers dichtbij het vinden van antilichamen tegen COVID-19.

Grote maten

Toch genieten we op zaterdagochtend eindeloos van een roodborstje op het balkon. We zijn nog hip in de kleren, rennen op moderne gympies, we trouwen en gaan scheiden en worden ouder dan ooit tevoren.  Deze dagen voeren we hele discussies over het paniekerige hamsteren, kopen we nog een extra pak toiletpapier, scoren we een blik boontjes of gaan we stiekem lekker uit eten?

Bij de koffie snaaien we een stuk appeltaart en hebben het over stemmingswisselingen, incontinentie en artrose. Mutserig? Nee; want bijna overal is wat aan te doen. Ook aan dit virus. Relativeren als een gek dus.

Autopech bij Meerstad

vijftigers en corona

vijftigers en corona

We hadden pech gistermiddag. Even een boodschapje bij de Bauhaus, laat de auto ons op de terugweg staan. Op het fietspad, midden op de vlakte bij Meerstad (Groningen). De ANWB was snel ter plekke; we kregen keurig een ‘elleboog tik’ van de vrolijke wegenwachtmedewerker. Toppers. Vaak fietsen we hier op mooie zonnige dagen.  Compleet nieuw dorp c.q. wijk in aanbouw. Op de terugweg bitterballen en een droge rosé. De ellende was snel verholpen; creatief omzeild. De auto staat nu bij de dealer in Oude Pekela. Ook weer vriendelijk en hulpvaardig, op zaterdagmiddag, buiten sluitingstijd. Toppers.

corona anwb meerstad

pech onderweg

Ik heb net gehoord dat ik een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ga krijgen. Trots op m’n 56e.  We werken beiden hard. Altijd. We leren nieuwe systemen leren, dragen ons steentje bij aan de maatschappij en genieten van alle contacten. Ondertussen denkend aan de nabije toekomst en aan ons pensioen.

Beige regenjas

accare

thuiswerken is beter

Wij vijftigers, zorgen in de tussentijd in de snelle, digitale wereld voor onze ouders en leven mee met onze vrienden. Onze kamers zijn super modern en strak ingericht en we houden onze Facebook- en Instagrampagina’s up to date. We praten mee over de laatste politieke ontwikkelingen en oordelen mild over de beslissingen van Rutte. Langs de zijlijn staan en met het vingertje wijzen, zoals Wilders dit doet, is makkelijk.

hamsteren corona

hamsteren als gekken

Wat doet Wilders er zelf aan om de problemen op te lossen? Waarschijnlijk niet veel.  Vertrouw op de kennis die paraat is in Nederland en denk mee over creatieve oplossingen. Over het algemeen lopen we voor op de landen om ons heen en zijn onze wetenschappers net iets verder. Paniekvoetbal spelen we hier niet. Nederland neemt gefundeerde beslissingen. Ik heb alle vertrouwen in onze samenleving en doe ‘gewoon’ wat me opgedragen wordt.

 

 

 

 

4 reacties

 1. mariimma

  Fijn om jouw genuanceerde en positieve blog te lezen en het vertrouwen te voelen dat het uitstraalt.
  Ik ben weliswaar nog geen vijftiger, maar doe vrolijk met je mee. Thuiswerken, gympies en vertrouwen in de overheid.
  En niet hamsteren.

  • Herma Westerdiep

   Soms moet je in alle drukte en stress het leven met een knipoog aanvaarden. Ik ben ook niet altijd het zonnetje in huis hoor, maar wel vaak.

 2. Thea

  Ook ik houd rekening met maar laat me niet gek maken door het corona-virus.
  Hoewel ik blijkbaar tot de risicogroep (70+) behoor leef ik gewoon door alleen mijd ik grote groepen maar dat doe ik al mijn hele leven! En knuffel ik alleen mijn partner.

  • Herma Westerdiep

   Ja dat knuffelen blijven we toch wel doen. Wel eerst handen wassen (en goed afdrogen). Mocht er iemand in de risicogroep horen, zal ik niet knuffelen natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑