Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Slappe lach; hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Slappe lach. We kennen het allemaal. Je hele lichaam lacht mee. Buikpijn van het lachen, terwijl niemand anders snapt wat er zo grappig is.

Slappe lach

Ik vind het heerlijk. Is trouwens al lang geleden dat ik de slappe lach had. Met de één heb je sneller de slappe lach dan de ander. Die ene vriendin snapt het zonder woorden. Een antwoord op een vraag die je met je ogen kunt beantwoorden en wat je vervolgens aanzet tot een hele spontane lachbui. Niet meer te stoppen. Tranen over je wangen. Vroeger moest ik zelfs wel eens van de fiets stappen omdat ik zo verschrikkelijk de slappe lach had. Fijne herinneringen. Het gebeurt gewoon. Je kunt het niet oproepen of beïnvloeden.

Technische uitleg

Je hele lichaam lacht mee tijdens de slappe lach. Je middenrif speelt hierin een belangrijke rol. Als je de slappe lach hebt, stoppen je hersenen bijna om signalen naar je spieren te sturen. Je hebt je lichaam vervolgens niet meer onder controle en kunt zo goed als niet meer stoppen. Soms heb je het gevoel dat je bijna stikt. De tranen rollen over je wangen. Het enige dat helpt is weggaan van de plek en van de persoon waar je zo om moet lachen.

Het is dus wel lekker gezond voor lijf en leden. Je gaat er beter van slapen, je pijngrens verhoogt en maakt een flinke dosis dopamine en endorfine aan. Die stofjes maken je blij. Je longen liften hierin ook nog eens mee. Misschien vreemd, maar je lacht je longen letterlijk leeg. Op deze manier raak je flink wat afvalstoffen kwijt. Tip van de week dus. Krijg allemaal lekker de slappe lach.

Aanstekelijk

vooral samen lachen

Lachen is fijn. De slappe lach helemaal. Niet te vaak natuurlijk. Vanuit de evolutie is lachen bedoeld om een sociale band aan te gaan. Apen doen dat ook dus. Door samen te lachen, verbindt je je met degene met wie je samen lacht. Lachen is onbetaalbaar. Geniet er maar van. Ik lach veel en vaak en vooral ook hard. In de kantoortuin moet ik mijn best doen om niet te hard te lachen. Luxeprobleem. Als je weet dat je gemiddeld maar zes minuten per dag lacht, zou ik zeggen … gaan met die banaan. Kinderen lachen 400 keer per dag. Oud-collega’s hebben wel eens gezegd dat ze mijn schaterlach missen. Wat een groot compliment.

Stoppen met lachen

lachen in de kantoortuin

Stel je zit in een situatie waarin je eigenlijk niet kunt lachen. Dat is een probleem omdat lachen aanstekelijk werkt. Het stimuleert de spiegelneuronen in je hersenen waardoor je de neiging hebt, andermans emoties over te nemen. Hetzelfde geldt voor huilen.  Je kunt het beste je focussen op iets anders. Denk aan een serieus onderwerp of let op je ademhaling. Lukt dat allemaal niet? Dan kun je het beste weggaan van de situatie of gewoon wachten tot het overgaat.

 

5 reacties

 1. Bernadette

  Lang geleden dat ik nog eens de slappe lach gehad heb. Vroeger eindigde die altijd met een huilbui. Waarom weet ik ook niet. Het was nog een extra ontlading.

  • Herma Westerdiep

   Zo’n huilbui heb ik ooit gezien bij iemand die heel erg schrok. Eerst moest hij verschrikkelijk lachen wat uiteindelijk eindigde in een huilbui. Bijzonder he?

 2. Lot

  Je hebt er wel een hele mooie header van gemaakt

 3. Annebel

  Ik heb er erg veel last van. Ook als ik serieus met iemand aan het praten ben. De ander denkt dat hij in de maling wordt genomen. Maar ik kan er niks aan doen. Heel vervelend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑