Eén zwaluw maakt nog geen lente

Sunseeker … niet het prototype woonboot in de Amstel

sunseeker slochteren havenSunseeker – In de haven van Slochteren (Midden-Groningen) ligt een geheimzinnig jacht. Het type ‘Sunseeker’ speedboot was van de vermoorde vastgoedmagnaat en onderwereld bankier Willem Enstra. Zakenpartner van Van Essen en Willem Holleeder.  Niet zo maar een setje dus.

Sunseeker

sunseeker

sunseeker

Het ruim twintig meter lange (en 5,5 meter brede) schip dat al een tijdje in de haven van Slochteren ligt, is oorspronkelijk gebouwd in 1984 en moest destijds ongeveer 2 miljoen euro kostten. Bekostigd door Endstra en Van Essen. Endstra was bij veel criminele activiteiten betrokken. Het ging veelal om miljoenen gulden/euro. Onvoorstelbaar, want dat zie je er nu niet meer aan af. Misschien waren het wel witwaspraktijken van deze heren. Wie weet wat zich allemaal benedendeks heeft afgespeeld. Net als tijdens een rondleiding in een kasteel, laat ik ter plekke mijn fantasie gaan. Luxe feestjes met veel champagne en wat snuifjes. Verder kom ik eigenlijk niet. Wil ik ook niet.

Treurig schouwspel

Pannenkoekschip

Op dit moment ziet het er best wel treurig uit daar in dat leuke haventje in Slochteren.  De witte verf van het jacht laat los. Het dek is her en der groen uitgeslagen en in de romp zitten gaten. Zo’n grote en trieste boot in zo’n klein haventje.  Leuke bruggetjes en romantische plekjes om te wandelen. Vlak bij een pannenkoekschip en ijscokraam, vlak bij de (prachtig gerestaureerde) Fraeylemaborg.  De pachter van deze haven (Stijn Scheidema; eigenaar van Woudbloem Marine Service) heeft regelmatig strijd met de gemeente en reageert al lang niet meer op alle geruchten. Geef hem eens ongelijk.

Kempinga

leuk bruggetje

Op dit moment is Harko Kempinga (bron: ’t Bokkeblad) eigenaar. Volgens de nieuwsberichten op internet heeft deze Harko een roerig verleden. Botenliefhebber en eigenaar van een handelsonderneming in Slochteren. Hij had het miljoenenjacht willen opknappen om vervolgens te gaan varen op de Middellandse Zee. Hij kocht spreekwoordelijk een 400 liter brandstof per uur gebruikende ‘kat in de zak’. De twee motoren van deze speedboot, (elk 750 pk) vielen constant uit tijdens het varen op dit luxe gestroomlijnde jacht. In het woongedeelte is gewerkt met luxe hout, hoogpolig tapijt en aan boord vind je natuurlijk een perfect uitgeruste keuken.

misschien lagen ze ooit hier

Daar wordt nu niet eens een droge cracker gesmeerd. Geen glaasje water meer te vinden. Niets was te gek voor zo’n (waarschijnlijk Italiaanse) jachtbouwerjachtbouwer. Helaas werd Harko K. ongeneeslijk ziek.
Als de nog aanwezige meubels konden spreken (als die er nog zijn … want je kunt niets zien) zouden we vast wel een paar boeken kunnen schrijven.

Slochterhavendrama

hier mag wel een beetje verf op

Die meneer Harko had stroom nodig om het schip niet te laten zinken. Misschien zat er her en der wel een klein gaatje en moesten de pompen het teakhouten bed (met glimmende epoxylaag) wel drooghouden. Zo’n enorm bed met een nautisch dekbedovertrek van satijn. Nachtkastjes met handgrepen van ingelegd hout (goud). Hier laat mijn fantasie me weer in de steek.

Maar de gemeente Midden-Groningen en de rechter vinden dat hij het verwaarloosde schip daar weg moet halen. Tijd genoeg gehad aldus de rechtbank. Nu lekt er olie uit het schip omdat de pomp aangesloten was op het stroom dat de gemeente heeft afgesloten. Volgens de laatste berichten gaat het jacht binnenkort naar een opslag in Delfzijl. Op kosten van de huidige eigenaar. Al met al een triest verhaal toch?

4 reacties

 1. Justin Case

  Wat een armoe! Wel een mooi verhaal over vergankelijkheid.

 2. Herma Westerdiep

  Gebeld inmiddels.

  • Vincent

   Tip: Ik zou uit privacy overwegingen het tel.nr. van ‘
   Piet’ Verwijderen. 😉

   • Herma Westerdiep

    Je hebt gelijk. Ik twijfelde omdat zijn telefoonnummer ‘gewoon’ op internet te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑