Life is a song, sing it

Hittevlekjes, zweetoksels en doorgelopen mascara

Hittevlekjes, warmte-allergie, zweetuitslag of hittebultjes hoe je ze ook wilt noemen. Het is een (jeukende) uitslag die je deze dagen op kunt lopen. Heb jij ook zo’n last van de warmte?

Hittevlekjes of warmte-allergie

hittevlekjes

zweetkliertjes … mooi woord

Deze (warmte) uitslag bestaat in veel soorten en maten. Licht of heftig. Iedereen kan het krijgen; nou ja ongeveer 30% heeft er zelfs last van (ook baby’s).  Ik heb het vandaag over vrouwen (wellicht ook jongere vrouwen en zelfs mannen) van boven de vijftig. Vrouwen die tijdens dit dit weer ook ‘gewoon’ opvliegers krijgen.  Vlekjes liggen op de loer. Bij warmte uitslag is er vaak sprake van een gedeeltelijke verstopping van de afvoergangen van de zweetkliertjes. Volgens mij heb ik helemaal geen zweetkliertjes. Maar ja, dat ter zijde. Ik heb geen klotsende oksels. Alleen maar kloppende slapen.

het gele gevaar

Deze zgn. hittevlekjes zie je vooral in huidplooien en/of op plekken waar veel wrijving is met kleding. Onder je beha bijvoorbeeld. Helaas krijg ik ze overal. Zelfs aan de binnenkant van m’n armen.

Voorkomen of genezen

airco op de slaapkamer

Meestal gaan die hittevlekjes vanzelf over. Vooral de lichte vormen zijn weer weg als je afkoelt. Probeer er voor te zorgen dat je niet te veel zweet lees je dan. Hoe doet je dat dan als je tijdens zo’n kleffe nacht ook nog een opvlieger krijgt? Een airconditioning op de slaapkamer aanleggen? Nou dat zal niet meevallen daar waar ik woon. Het merendeel van de bewoners ter plekke, hebben op de één of andere manier geen last van de warmte en hoeven dan ook geen airco. Zij stemden massaal tegen ons voorstel bij de jaarlijkse VVE vergadering.  Bang voor geluidsoverlast. Broodje aap natuurlijk, omdat de gemiddelde aircokast minder lawaai maakt dan een koelkast. Maar niet tegen te praten. Geen airco en wel warmte-uitslag.

verkoelende talkpoeder

Dus om terug te komen op de vlekjes … niet zweten, verkoeling zoeken, en vooral niet sporten. Luchtige kleding dragen en je niet insmeren met geparfumeerde producten. Wat je wel kunt doen is koude kompressen aanbrengen, verkoelende talkpoeder kopen of gewoon domweg met je voeten in een emmer water gaan zitten. Niet handig als je thuis aan het werk bent, maar je moet toch wat.

Vrolijk van de hitte

Je hebt bewoners op deze planeet die blij zijn bij de eerste hitte. Veel van hen wonen vlak bij mij. Lekker samen fietsen met 35 graden; al dan niet met een oud, ontbloot mannenbovenlijf en van die enge eeltachtige hakken, doorgezakte voeten met lelijke tenen in slippers. ‘Het kan me niets schelen … ik ben warm’.

In Nederland weet je nooit precies wanneer het zo heet wordt. Deze afgelopen dagen, weken, waren voor mij een nachtmerrie. Ik gedij echt niet met temperaturen (ver) boven de 25 graden en een luchtvochtigheid van boven de 70%. Mijn huid is ook in augustus nog een wit pantser.  Huidkanker krijgt bij mij geen kans omdat ik nu ook de keerzijde van de medaille ken. ‘s Avonds buiten zitten lukt ook niet omdat de warmte op het balkon nog uren blijft hangen. Na al die uren van die verzwelgende hitte, komen als kers op de taart, de wespen om de hoek, of een heel legioen gemotiveerde steekmuggen.

Werken met je voeten in een emmer water

emmer met koud water

Op mijn werkplek in Assen begeeft afgelopen maandag het klimaatsysteem; juist op het moment dat we als team compleet aanwezig zijn (wel coronaproof natuurlijk). Dit technische probleem gaat al snel samen met aan het bureau klevende onderarmen, haar dat er net zo uit ziet als een schaap dat al uren in de wei staat te zweten. Daarna ga je vrolijk naar je auto met een binnentemperatuur van zo rond de 45 graden. Thuis zit ik dus binnen. Helemaal binnen. Gordijnen dicht, luxaflex op de meest dichte stand. Gezellig turen naar mijn beeldscherm. Met mijn collega’s van HR tussendoor een (achter-de-schermen-in-het-systeem) monsterklus geklaard. #Trots.  Af en toe even naar de keuken om een beker lauw kraanwater te drinken. In mijn bijna manshoge, koelkast staan de dingen die er echt toe doen. Fruit, groente, kaas en niet te vergeten een fles feestelijke bubbels.

Op internet lees je de meest praktische tips om koel te blijven. Ik zou zo zeggen:  Doe je boodschappen in een gekoelde supermarkt, scheer je lichaam kaal (haar houdt warmte vast), steek je hoofd in een emmer water en doe vooral niets meer. Breng je werktempo naar beneden. Van praten word je zelfs warm. Je kunt eventueel je kussen in de vriezer stoppen (en als je een grote hebt, stop je je hele matras er in) maar meer ‘handige’ tips heb ik niet voor je.

12 reacties

 1. Thea

  Wij hebben dus geen appartement gekocht toen we onze boerderij verkochten want teveel verhalen over VVE’s gehoord. Wij kochten een kleine bungalow, voorzien van alle comfort. In het groen, heerlijk!
  Ik heb geen last van de hitte gehad wel van stinkende mensen die niet weten wat 1 1/2 meter is.
  Trouwens, met ontbloot bovenlijf (en onderlijf ook) moet je gewoon thuis blijven of in je eigen tuin.

  • Herma Westerdiep

   Helemaal gelijk. Wij wonen op een sprookjesachtige plek, dat compenseert veel. Ook dat niet mogen aanschaffen van een professionele airco-installatie.
   Hihi … die ontblote bovenlijven ontlopen we niet ben ik bang voor.

 2. Greet

  Zoek eens op koelvest, dat kan zeker als je de hitte niet trekt echt een uitkomst zijn. Die webshops verkopen vaak ook wel koelsjaals en coolpolsbandjes.
  Ook koelmatten van gel(ze zijn voor honden maar echt,als mens ook goed te gebruiken) zijn heerlijk.

  • Herma Westerdiep

   Ik heb een linkje gekregen van zo’n koelvest. Ga me er eens in verdiepen. Je kon alleen op de site niet vinden hoeveel ze kosten. Dat vind ik altijd bijzonder.

 3. Annelies

  Pfff heet ja, voor het derde jaar al , toen het bij ons vorig jaar 40.7 aangaf buiten …binnen natuurlijk alles hermetisch afgesloten …voor de vijfde nacht met klotsende oksels en wat daar langs ook bijzit, Opvliegers tegen honderd en tien haha , koelelementen flessen bevroren water in handdoeken gerold en zo geprobeerd de nacht door te komen , hoe verzinnen we het , creatief brein.
  En s’morgens naar mijn cliënten thuiszorg ….poetsen , mijn God wat heb ik het heet gehad , En uitslag werkelijk zo een jeuk
  dus in november wat er ook gebeurt in april hangt hier een airco , dan maar geen vakantie desnoods verkoop ik mijn halve huisraad.
  Heerlijk airco is echt geen luxe hier in het zuiden.
  En totaal geen geluid zo stil is is hij sowieso buiten en buiten kun je alles zelf regelen ,
  Badje in je tuin .
  En die enge mensen op die fiets met hun ontblote lijven op die e bike koelen hun lijf dat ze da ding op standje 30 zetten kruising overvliegen , andere de stuipen op het lijf jagen (lekker koel op da ding ) dus ik kreeg weer een hitte aanval,
  Maar inmiddels enkele druppels hier en alle hitte stress weer weg gewaaid.

  • Herma Westerdiep

   Ja. We investeren wel met z’n allen in een cv maar niet in een airco. Zo’n airco kan in de winter ook bij-verwarmen. Wij zullen het zonder moeten doen. Helaas.

 4. Louloudi

  Mag ik met mijn doorgezakte voeten mijn Birkenstock’s wel aan van jou ? Verder geen eelt of lelijke tenen.

  • Herma Westerdiep

   Hihi … vrouwenvoeten? Meestal zien vrouwenvoeten er toch prima onderhouden uit? Ik bedoel de mannen met van die uitgegroeide kalknagels en hakken waar nog nooit iets aan de eeltoverwoekering is gedaan … Natuurlijk zijn er ook vrouwen met gewoon vieze, onappetijtelijke voeten. Als ze maar schoon en netjes zijn en je niet in een restaurant gaat zitten waar een ander tegen jouw voeten moet aankijken. hm.

 5. Justin Case

  Hmm, die blote mannenborsten en -buiken kunnen mij ook niet zo bekoren. Of misschien ben ik jaloers op de onbeschaamdheid en onbekommerdheid, dat kan ook. Maar meestal denk ik: jakkes.
  Wat de kale koppen betreft: haar isoleert wel. En een pas geschoren kale kop, daar moet iets op. Vieze antizonnebrandsmurrie bijvoorbeeld, of een petje. Anders wordt het velletje dat nog nooit eerder aan de zon werd blootgesteld heel snel geblakerd.
  De hitte is nu even voorbij, hopelijk wordt het snel een stuk aangenamer inje huis.

  • Herma Westerdiep

   Ja we zijn nu weer in staat om de binnentemperatuur naar beneden te brengen. Eindelijk weer beter slapen.

 6. Marja

  Wij woonden in een appartementencomplex met diverse airco’s. Je werd er niet vrolijk van.

  • Herma Westerdiep

   had je daar last van bedoel je? waren dat nieuwe kasten of oud materiaal? als je in Italie loopt hoor je ook geen aircokasten terwijl de wereld er daar vol mee staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑