De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Sleur; klinkt als saai en vervelend

sleur vijftigenmeerSleur. In het woordenboek vind je zinnen zoals saai, vervelend en dezelfde gang van zaken.

Sleur

sleur vijftigenmeer

Sleurjeuk

Bij het woord alleen al krijg ik jeuk. Sleurjeuk. Vastzitten in mijn dagelijkse beslommeringen. Nu ik veel thuis ben (door allerlei medische hindernissen) en opgeslokt word door de vele mantelzorgtaken, komt het gevoel van sleur af en toe naar boven. Is dit het nou? De automatische piloot neemt het vaak over. Weinig zelf in te delen vrije tijd. Ik ben iemand die niet houdt van routine en vaste procedures. Thuis niet en ook niet op het werk. Eindeloze herhaling van taken en activiteiten zijn, wat mij betreft, dodelijk. Ook dodelijk voor je relatie. Je leven staat stil en je gaat je vervelen. Het iedere ochtend in de badkamer staan en je ‘dingen’ doen, bezorgt mij al een beetje het gevoel van sleur. Je ontkomt er niet aan om je tanden te poetsen, je haren te kammen en je lichaam weer lekker op te frissen natuurlijk. Maar toch … het is iedere dag hetzelfde. De waan van alledag waait door mijn huis.

Vastzitten

sleur vijftigenmeer

Standaard rituelen

Je zit een beetje vast aan dit soort patronen. Ontbijten, boodschappen doen en aan het eind van de dag weer allerlei (standaard) rituelen voordat je gaat slapen. Afspraken plannen met allerlei thuiszorg organisaties die handelen uit bezuinigingsdrang en niet meer vanuit mensenliefde.  De vrije uurtjes die dan overblijven hebben geen uitdaging, iedere dag lijkt op de vorige. Vergelijkbaar met een zacht, ritmisch stromend beekje. Dobberen, meebewegend, zonder te weten waar naar toe. Geen diepgang, geen ontwikkeling. Als je behoefte hebt aan regelmaat en vaste patronen, doe je het hier waarschijnlijk wel goed op. Ik wil niet zeggen dat mensen die wel houden van vaste patronen, mensen zijn zonder passie hoor. In mijn optiek staat dat los van elkaar. Misschien herken je het wel als je dit leest. Jouw eigen kabbelfase; veilig en vertrouwd. Het kan ook zorgen voor rust en regelmaat.

Uitdaging

sleur vijftigenmeer

Vast patroon

Ik weet wel dat ik behoefte heb aan uitdaging. Op wat voor manier dan ook. Verveling moet niet om de hoek kijken. Niet iedere vrijdag stofzuigen en iedere zondag croissantjes bij het ontbijt. Bergen beklimmen of fietsen op de Mount Everest  staan heus niet  niet op mijn uitdaging-lijstje, maar zeker wel het verkennen van nieuwe dingen. Het veranderen van mijn routine is een van mijn uitdagingen. Mocht ik in de toekomst meer tijd voor mezelf hebben ga ik me ‘storten’ op het opdoen van nieuwe kennis (Nederlandse Geschiedenis bijvoorbeeld) en zal samen met P. Europa verder gaan verkennen. Op die momenten dat we het zelf willen. Niet tijdens ‘gedwongen geplande’ vrije weken.

Betekenisvol

sleur vijftigenmeer

Betekenisvol

Zelfs het tijd nemen om te lezen en het proberen van nieuwe recepten, hoort bij die uitdagingen. Leren. Blijven ontdekken. Mijn leven moet wel een beetje waardevol blijven; betekenisvol. Dat wat ik doe moet soms wel een groter doel dienen. Snap je wat ik bedoel? Op dit moment gaat het me meer om bewustwording en het uitsluiten van zoveel mogelijk sleur in mijn werkzame leven als vrouw, echtgenote, moeder, dochter en vriendin. Het blijft een tijd rovend proces en vooral een grote uitdaging om niet te vervallen in dagelijkse (voor mij dodelijke) sleur.

Daar is het leven (lees: mijn leven) te kort voor.

Hoe ervaren jullie dit?

 

2 reacties

  1. André van der Velden

    Het is tijd om met de sleurhut op pad te gaan 🙂

    • Herma Westerdiep

      Zo’n sleurhut lijkt me best leuk. Lekker kneuterig kamperen ergens op een mooi plekje aan een mooi watertje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑