Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

Geduld is een schone zaak zeggen ze …

geduld vijftigenmeerGeduld is het vermogen om moeilijke omstandigheden met kalmte te verduren.

Geduld

geduld

(on)verdraagzaamheid

In mijn geval neigt mijn ongeduld regelmatig in de richting van (on)verdraagzaamheid.  Slechte eigenschap? Ik vind van wel.  Het wordt ook niet beter naarmate ik ouder word. Tien keer op het knopje van het rode fietsstoplicht drukken doe ik niet omdat ik ooit gelezen heb dat dat niet helpt. Maar iemand die een film of documentaire versnelt afkijkt, ben ik zeker. Geen reclame en zeker geen onnodig geklets tussendoor. Het snel verveelt raken zal daar vast bij horen. Spelletjes duren me te lang (gevalletje van ultieme traagheid) en een boek lezen is ultieme discipline.

In Tokio is er een (all-you-can-eat) restaurant waar je afrekent per minuut. Dus hoe sneller je eet, hoe minder je betaalt. Dat is nu weer eens helemaal niets voor mij want uitgebreid tafelen is mijn favoriete hobby.

Behoeftebevrediging en geduld

in de rij staan

Een wetenschapper die hierop promoveerde definieert geduld als het vermogen om je behoeftebevrediging uit te stellen. Je eet je reep chocola niet achter elkaar op, maar bewaart wat voor later. Ook hier pas ik niet in het ongeduldige segment. Het genieten van iedere avond een klein hapje chocola bij een kop koffie, heeft bij mij voorkeur. Een doos bonbons kan bij ons makkelijk een paar weken in de kast liggen om daarna in kleine beetje opgegeten te worden. Hij heeft daar ook diverse testjes mee gedaan. Studenten die bereid waren geduldig te wachten op een bepaalde beloning, waren in het dagelijks leven ook gezonder. Ze leefden bewust, sporten meer en besteedden hun vrije tijd vaker aan lezen of het volgen van een cursus.  Meestal kunnen geduldige mensen beter plannen, verleidingen weerstaan, omgaan met frustraties en zijn zelfverzekerder. Sociaal competent. Zij kijken bij alles dus (bewust en onbewust) naar de gevolgen op lange termijn.

Uitstellen van beloning

geduld is te leren

Is geduld dan het uitstellen van een beloning of onnodig wachten? Bij mij gaat het denk ik vooral om onnodig wachten. In de rij voor de brug of het kijken naar reclame op de televisie tijdens je favoriete kookprogramma bijvoorbeeld. Ongeduldige mensen (vrouwen meer dan mannen) zijn de zogenaamde type A mensen. Gespannen, ambitieus, competitief en vijandig. Kans op hoge bloeddruk dus.

Opvoeding? De experts denken van wel. Je kunt je kind leren om geduldig te zijn. Ik heb twee kinderen; de een is super geduldig en de andere is net zo als ik.  Getrouwd met een super geduldige man. Zou het dan misschien ook iets van erfelijk kunnen zijn? Strenge opvoeding is goed om je geduld te leren bewaren. Zeggen ze. Gelukkig is er voor ongeduldige mensen ook goed nieuws. Volgens de geduldexperts kun je leren geduldiger te zijn. ‘Ongeduld is een gewoonte, en geduld ook’. Geduld is niet iets wat we hebben of niet hebben. Het is een beslissing die we nemen, keer op keer. Gelukkig hebben we geen controle over anderen; daarom ligt het probleem dus vooral bij jezelf (mezelf).

Planten

geduld

trek niet aan je planten

Zijn geduldige mensen dan niet resultaatgericht? In tegenstelling. Soms is het juist goed om de tijd te nemen. Geduld gaat ook niet ten koste van snelheid. Planten gaan niet harder groeien als je er aan trekt … Je moet natuurlijk niet afwachtend en passief worden, maar dat is weer de andere kant op geredeneerd. Maar ik heb juist bewondering voor geduldige mensen. De ongeduld zit bij mij vooral in dingen waar ik zelf invloed op heb.

NB: De beste en makkelijkste oefening om je geduld te bewaren is het tot tien tellen. Je hersenen hebben dan even de tijd om rationeel na te denken. Ik doe op dit moment de zgn. ‘cijfercode puzzel’ . Daar heb je best wel geduld voor nodig. 

 

11 reacties

 1. johmar

  Mijn dochter heeft ADHD en ongeduld is een van de vele symptomen van deze beperking. Maar soms heeft ze dan weer wel geduld voor dingen waarvoor ik totaal geen geduld kan opbrengen zoals puzzelen en diamond painting. Waar ik dan weer wel veel geduld voor heb en had is het omgaan met de strubbelingen van het opvoeden van een kind met ADHD. Dingen waarvan zij nu ze ouder is soms zegt, mama, dat je dat altijd op kon en kunt opbrengen vind ik geweldig.

  • Herma Westerdiep

   Moeder en vaderliefde is onvoorwaardelijk. Je houdt altijd en overal van je kinderen. We hebben ze zelf op de wereld gezet; daar hebben ze niet om gevraagd. Dus steunen we ze door dik en dun.

 2. Ximaar

  Of geduld een schone zaak is weet ik niet. Ongeduld is vaak geen schone zaak. Ik ken wat ongeduldge mensen en daar hebben omstanders en zij zelf enorme last van. Vaak haken kennissen of vrienden af en dat ligt ‘natuurlijk’ aan die kennissen en vrienden. Ze laten vaak anderen niet uitspreken en zijn erg bezig met hun eigen verhaal en nemen niet de tijd om te luisteren naar anderen.

  Zelf ben ik behoorlijk geduldig. Heb ook kilometers gelegpuzzeld. Maar ik weet ook dat er bij de meeste fietslichten een lus in de weg ligt waardoor je niet op het knopje hoeft te drukken. Het knopje werkt overigens met een falling edge. Dat betekent dat ie een signaaltje geeft bij het loslaten van de knop. Dat is tegen het ingedrukthouden. Meer keren drukken heeft ook geen enkel nut,

  TV kijk ik doorgaans ondemand, dus als het mij schikt. Ik spoel dan ook over de reclames en verplaats ‘m verder als 3kwart van het Journaal hetzelfde is om 18 uur t.o.v. 13 uur. Chocolade gaat bij mij meteen op en haal ik dus zo minmogelijk in huis. Ik kon het meeste binnen 12 minuten en kan er een uur over doen om het op te eten. Tussentijds kan zoiets dan wat minuten in de magnetron verblijven. 😉

  • Herma Westerdiep

   Mooi gezegd. Geduld en ongeduld. Bedachtzaam en een flap uit. Je probeert altijd het juiste te doen maar soms is je karakter sterker en vooral ingesleten gewoontes. Soms kun je er om lachen en soms heb ik een beetje een hekel aan mezelf.

  • Ximaar

   ‘kon’ moet natuurlijk ‘kook’ zijn.

   Je moet wel geduld hebben voordat hier een reactie zichtbaar wordt. 😉

   • Herma Westerdiep

    Daarvoor mijn excuus. Maar zoals je af en toe leest ben ik op dit moment veel ziek. Ook nu weer. Helaas. Maar ik doe mijn best.

 3. Lot

  Bij veel dingen heb ik behoorlijk wat geduld, haken, naaien, koken en zo.
  Maar bv bij de kassa ben ik erg ongeduldig, dochter heeft me wel eens de winkel uitgestuurd na mijn pas te hebben gevraagd, ze was mijn gezucht en gesteun zat.

  • Herma Westerdiep

   Hihi. Herkenbaar. Of het wisselen van een rij waar de kassière staat te kletsen of een kassarol moet verwisselen. Vaak maak je dan de verkeerde keuze.

 4. Mevrouw Niekje

  Hoi Herma, ik word juist geduldiger naarmate ik ouder word. Ik kon (en heel soms nog wel eens) heel boos worden als dingen me te lang duren, maar ik ben het met je eens: is een slechte eigenschap! Vandaar dat ik beter mijn best ben gaan doen. Mijn man heeft altijd al engelengeduld gehad, vind ik zo knap én fijn!

  • Herma Westerdiep

   Mijn man is altijd rustig en bedachtzaam. Denkt eerst na voor hij wat zegt en heeft veel (liefde) en geduld. Ook met mij. Daarom houd ik ook ontzettend veel van hem. Als we ons maar bewust zijn van onze, wat mindere karaktereigenschappen en ons best doen een goed mens te zijn voor iedereen die ons na aan het hart ligt.

 5. nicole orriens

  Je geduld bewaren vind ik meestal best lastig…. Het hangt ook wel een beetje af van de omstandigheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑