De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Bijensteek of een wespensteek? Wat is het verschil?

bijensteek wespensteekBijensteek of een wespensteek.  In het ergste geval ben je gestoken maar je hebt niet gezien door wat.

 

Bijensteek of wespensteek

bijensteek vijftigenmeer

De Bij

Wat of wie heeft jou aangevallen? Een bij, een wesp (10 tot 15 mm) of zelfs misschien een hoornaar (tussen de 17 en 40 mm)? Trouwens net als bij de muggen, word je alleen geprikt door de vrouwtjes. Iedereen weet dat een bij jou zoveel mogelijk zal ontwijken omdat hij dood gaat als hij jou steekt. Maar soms is het onvermijdelijk. Iedereen kent de verhalen van iemand die een bij onder z’n oksel had of er gewoon op ging zitten. Als je niet hebt gezien wat er stak kun je naar de angel kijken. De angel van een bij heeft een weerhaak en blijft in je huid steken. Zie je de angel nog zitten kun je er bijna van uitgaan dat het een bijensteek is. Meestal word je gebeten door de ‘wachterbij (verdedigingsbijen). Het minst agressief maar de bij heeft wel het meest agressieve gif. Is de angel er niet meer kan een wesp je hebben geprikt of een hoornaar. Ook als je meerdere keren bent gestoken zal het in ieder geval geen bij zijn geweest. Een wesp heeft een gladde angel. Zij kan dus meerdere keren steken. Wespen komen bovendien af op onze zoete hapjes en drankjes of een sterk ruikend parfum, een bij doet dat niet. De hoornaar (soms wel 35 mm groot) heeft een langere angel die dus het gif sneller verspreidt.

Allergische reactie

De wesp

De effecten van al deze beestjes lijken op elkaar. Je krijgt in ieder geval last van jeuk, pijn en zwelling. Het gif wordt in de huid ingespoten en bevindt zich meestal in het bindweefsel van de huid. Ter hoogte van de slijmvliezen en het oogbindvlies verspreidt het gif zich veel sneller en ontstaat er een sterk uitgesproken zwelling. Blijf dus altijd alert. Als je meerdere keren wordt geprikt (of door meerdere insecten wordt aangevallen) maar ook als je maar één keertje bent geprikt. Een allergische reactie kan iedereen overkomen. Let ook op of iemand suf wordt, buikloop en hoofdpijn krijgt of zelfs het bewustzijn verliest. Als het ontaardt in een anafylactische shock, kan dit fataal aflopen.

Wat doe je?

De hoornaar

Ben je gestoken, moet je de angel zo snel mogelijk verwijderen om verdere verspreiding van het gif te voorkomen. Niet in de angel knijpen (met bijvoorbeeld een pincet) omdat er dan nog meer gif vrijkomt. Ga met je nagel of de botte kant van een mes over de steek. Als je bent geprikt in je mond of keel, neem dan contact op met een arts of rij naar de spoedeisende hulp in de buurt. Zorg dat je alles uit of afdoet wat in de weg kan zitten bij een eventuele zwelling (kleding, sierraden enz.) . Warmte neutraliseert de werking van het gif. Geen koude kompressen dus maar warm houden (föhn, warm water). Wees natuurlijk wel voorzichtig.

Preventief

De daas

Loop niet op je blote voeten door het gras. Drink niet uit een blikje omdat je niet kunt zien of er een wesp in is gevallen. Gebruik geen parfum of geurende zonnebrandcrème. Blijf kalm en kom niet te dicht in de buurt van een nest. Trouwens het uitzuigen van een steek is een fabel omdat het gif al lang is opgenomen in het bindweefsel en de zenuwen al zijn geactiveerd.

Over de daas heb ik al eerder een geblogd. Ook hier moet je voorzichtig zijn als je geprikt bent omdat je risico loopt op een bacteriële infectie.

 

1 reactie

  1. nicole orriens

    Ik heb ooit als een kind een wespensteek gehad, en die deed gemeen pijn. Een bijensteek geloof ik nog niet. Even afkloppen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑