De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Sint Maarten en de stand van 2023

sint maartenSint Maarten. Aanstaande zaterdag zullen de kinderen hier in het dorp hun liedjes te gehore brengen aan onze voordeur.

Sint Maarten

sint maarten

Vikingen

Dit jaar gebeurt er veel; is er ook al veel gebeurd. Waar we samenwerken (Kroatië gebruikt sinds 1 januari de euro en Finland wordt lid van de NAVO), drijft Poetin de wereld nog steeds uit elkaar. Tenminste dat laten we een beetje gebeuren. Iedere dag worden er mensen zinloos vermoord en we kunnen op de één of andere manier niet ingrijpen. Dat stijgt over mijn pet. Soms kan mijn ‘boerenverstand’ het niet bevatten. Vroeger wisten van niets. Toen sleurden de Vikingen vrouwen uit hun hut en staken de hele toko in de brand (bijgeloof). Woonde je in een ander dorp wist je niet wat er aan de hand was. Nu weten we precies waar de bommen vallen en wie het doet. We worden gevraagd en ongevraagd geconfronteerd met de meest verschrikkelijke beelden.

Begin februari werden we allemaal opgeschrikt door de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en in Italië (Emilio-Romagna) hebben ze een heftige overstroming. Hier slaan we massaal de handen ineen om de slachtoffers te helpen. Saamhorigheid binnen Europa. Prachtig toch?

Gouden staf

sint maarten

… gouden staf

Koning Charles krijgt zijn kroon opgezet in een miljoenen-kostende show; in Engeland leeft 20% onder de armoedegrens. Wat denk je dan als je daar zit met je lange jurk en je gouden staf? Kun je elkaar dan ‘s avonds recht in de ogen kijken? Ons koningspaar krijgt extra inkomen en in Nederland zitten kinderen met honger in de klas.

Prigozjin dreigt Poetin aan te vallen in Moskou. Zijn vliegtuig stort zo maar in eens neer. Weg Prigozjin. Mark Rutte biedt zijn ontslag aan en laat het land in ontreddering achter. Puinhopen die nu onopgeruimd blijven liggen. Hele dure puinhopen die er voor zorgen dat we allemaal het vertrouwen in onze politiek verliezen. Op de Noordzee, even boven Ameland , breekt brand uit op een vrachtschip vol elektrische auto’s. Daar waar de MS Romantika geen plaats kon krijgen aan de kade, ligt nu het wrak veilig voor het publiek achter een grote stapel containers.

Israël

…. ordinaire burenruzie

Als je dan denkt dat het allemaal niet erger kan, vuurt Hamas een paar duizend raketten af op Israël. Ze richten een bloedbad aan op een muziekfestival. Israël reageert. Bij beide partijen vallen honderden doden. Volstrekt zinloos. Ook van deze mensen vraag ik me wel eens af hoe ze ‘s avonds aan tafel zitten bij hun gezin. Ben je dan trots op wat je hebt gedaan? Ik heb over dit conflict geen mening omdat ik niet precies weet wat de geschiedenis is. Ongeveer wel maar niet helemaal. Wel weet ik dat het gaat om macht en ‘landje-pik’.  Kun je niet gewoon een mediator vragen die het land in een gelijk gedeelte splitst? Ruimte genoeg volgens mij. Leef daarin dan je eigen (democratische) leven en bemoei je vooral niet met de buren. Netanyahu wordt ondertussen  verdacht van fraude, omkoping en het schenden van publiek vertrouwen. Hij werkt samen met extreme vrouwenhaters en racisten. Ondertussen werken we gewoon met hem samen. Bizar toch?

Nederlandse Feitjes

warm, warmer, warmst

Op 1 januari van dit jaar is het meer dan 15 graden.  De warmste januaridag ooit gemeten. Juni was de warmste junimaand gemeten sinds 1901. Op 8 juli zaten we te puffen bij 31,9 graden. Dat we allemaal samen iets moeten doen aan het klimaat snap ik. Dat het autorijden ons straks allemaal onmogelijk wordt gemaakt begrijp ik dan weer niet. Hoe kom je dan nog bij de bank of bij de huisarts? De wieken van onze windmolens worden in een ander land onder de grond gestopt. Onze groene droom is hun groene nachtmerrie.

veters strikken

Op de tv hoor je dat Frans Timmermans een demagoog is (netjes uitgedrukt een oproerkraaier en manipulator) en dat de heren en dames politici elkaar de tent uitvechten. Tegelijkertijd verliezen we dierbaren en hebben we te maken met bijna onmogelijke druk voor mantelzorgers. Omdat we zo goed zijn? Nee omdat de regering het laat afweten op veel vlakken; o.a. de ouderenzorg. De mensen die er voor gezorgd hebben dat wij onze opleiding kregen en onze monden werden gevoed. Zij hebben onze luiers gewisseld en ons leren veterstrikken.

Gewoon te veel om op te noemen … dus eerst maar luisteren naar de liedjes over Sint Maarten …

 

2 reacties

  1. nicole orriens

    St Maarten is een feest dat ik nooit heb ervaren als een kind. Op het Achterhoekse platteland heb je dat niet!

    • Herma Westerdiep

      Ik vond het vroeger super leuk. Misschien niet alleen om het snoep maar toen konden we nog met een groepje buurtkinderen ons pad kiezen. Tegenwoordig moeten de ouders mee omdat het anders onveilig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑