De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Noorwegen; pareltjes aan de glimlachende zuidkust

NoorwegenNoorwegen. Via Denemarken op de boot naar de zuidkust. We hebben veel gezien en genoten van dit prachtige land.

Noorwegen – Kristiansand

Kristiansand

Kristiansand

Wij zijn in Kristiansand gebleven. Twee nachten.  Ook hier werden we verrast door deze schilderachtige stad. Na Oslo de grootste stad van Zuid-Noorwegen. Weer een pareltje met een gezellig stadscentrum (… en de meeste zonuren per jaar).  Wij hebben (in de zon) door het oude centrum gewandeld. Posebyn. Authentieke witte huisjes, gezellige eettentjes en vooral heel erg schoon. Aan het water dus leuke kanaaltjes, een levendige jachten en een oude vissershaven. Wat ons hier vooral opviel in onze kennismaking met de inwoners dat iedereen ten eerste perfect Engels spreekt en daarnaast beschikt over een grote dosis vriendelijkheid. Noren zijn veelal in zichzelf gekeerd en zitten niet te wachten op een praatje; zijn iets minder direct dan wij.

Farsund en Flekkefjord

Flekkefjord

Verder naar het westen vind je Farsund. We hebben de tolwegen zo veel mogen vermeden. We kwamen binnen in een klein en schilderachtig havenstadje met leuke kronkelende straatjes. Ons appartement lag op een soort van eilandje tegenover het dorp. Het kustgebied is ondiep met talrijke meestal kleine rotsachtige eilanden (of scheren) .  We keken uit op de binnenvarende vissersbootjes. Deze eilandjes zijn als het ware geboetseerd door de gletsjers tijdens de ijstijden. Vanaf Farsund hebben we de vuurtoren bezocht (Lista Fyr), Loshavn en Lyngdal.  Onderweg naar Flekkefjord hebben we (weer) genoten van de adembenemende landschappen en historische plekken. We hebben onze auto soms om de 5 minuten aan de kant van de weg gezet om te genieten van de vergezichten.

Kragerø

Kragerø

NB: De naam van Flekkefjord is zeer waarschijnlijk van het Nederlandse woord ‘vlekje’ afgeleid; bedacht door de houthandelaren uit Nederland.  

Grimstad, Arendal en Hisøy

Grimstad

Grimstad

Arendal is een leuke kustplaats (met iets meer stads gevoel) met geschiedenis.  We konden de auto in een parkeergarage zetten in het centrum en vanaf daar zijn we via het charmante stadsdeel Tylholmen (vakwerkhuisjes) naar de levendige haven gelopen (Pollen). Daar genoten van fish & chips. Vers van de pers. Natuurlijk nog even via de brug overgestoken naar het schattige eiland Hisøy. In ons volgende verblijf genoten we weer van het prachtige weer in het dorpje Grimstad. Weer uitzicht op de kenmerkende witte houten huisjes en smalle straatjes. Best een grote haven met een visafslag en een nieuw aangelegde wandelkade. Toevallig zaten we boven een nieuw winkelcentrum.

Risør

Risør

Vanuit daar bezochten we Lillesand, Risør en Kragerø (Dit gezellige plaatsje bestaat uit smalle straatjes en steegjes langs gele, witte en rode huisjes. Het unieke licht van het kustgebied vormde een inspiratiebron voor talloze kunstenaars, onder wie Edvard Munch, maker van ‘De Schreeuw’.)

Porsgrunn, Nystrand en Tønsberg

Vikingschip

In Nystrand het laatste appartement. Vanuit hier hebben we Tønsberg en Åsgårdstrand bezocht omdat P. hier vaak was voor het werk (meer dan 25 jaar geleden). Geschiedenis en cultuur met vooral de aanwezigheid van de Vikingen.  In Horten vind je het Marinemuseum, één van de oudste marinemusea ter wereld. Tønsberg is een stad met een fijne wandelkade. Ook daar zijn we in de zon op een terrasje gaan zitten. Vooraf natuurlijk eerst de aanwezige Vikingboten op de foto gezet.

Noorwegen

… en prachtig weer

PS: Eigenlijk is ons vakantieverhaal niet in een blog uit te drukken. Volgens mij hebben we honderden foto’s gemaakt en vielen van de ene in de andere verbazing (… positief). 

 

 

2 reacties

  1. Marie

    Wat ben ik blij met deze mooie blog post. Wij gaan volgend jaar die kant op en genieten nu al van alle mooie verhalen van iedereen die daar is geweest. En doen er de nodige ideetjes op. Dank je qelvoor het delen van jullie ervaringen.

    • Herma Westerdiep

      Ik denk dat ik de schoonheid van Noorwegen niet eens op papier kan overbrengen … zo ontzettend mooi. De sfeer en de cultuur is een verademing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑