De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Noorwegen. Mysterieus en adembenemend.

NoorwegenNoorwegen. We hebben de zuidkust verkend. Hoe zijn de Noren en waar moet je rekening mee houden? 

Noorwegen

Noorwegen

… Denemarken, Hirtshals

We hebben van eind september tot midden oktober de zuidkust verkend. Dorpjes met nauwe straatjes, witte houten huizen die als een parelketting langs de kustlijn liggen. We zagen schilderachtige havens, prachtige rotspartijen en ontmoetten ontspannen Noren in het ‘Glimlachende Noorwegen’.  Ik vond het een sprookjesboek. Wat een indrukwekkende natuur. Had me er veel van voorgesteld, maar dat het zo mooi zou zijn heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Om iedere hoek hadden we weer een nieuw vergezicht.

Culinair

Noorwegen

Smørrebrød … rijkelijk belegd

Noren gebruiken in de keuken veel unieke producten; lokaal en biologisch. Noorse koks hebben een behoorlijk goede reputatie opgebouwd. Vee wat op de weides langs de kust graast(vrij van ziektes door de gezonde omgeving), groente en fruit rijpt langzaam op de niet vervuilde bodem. Het koele klimaat is daarbij ideaal. De boerderijen zijn vaak kleinschalig en onderworpen aan strenge regels wat betreft dierenwelzijn. Niet te vergeten zijn de tradities op het gebied van zeevruchten. Noorwegen staat in de top drie van landen waar veel koffie wordt gedronken.

Noorse Kroon

Larvik

Larvik

Aankopen moet je betalen met de Noorse Kroon (NOK) omdat Noorwegen niet tot de Europese Unie behoort). Creditcards worden eigenlijk overal geaccepteerd. Wij hebben ons goed kunnen redden zonder contant geld. Voltage is gewoon 220 V; wij hadden zelfs stopcontacten aan het plafond in de appartementen. Zorg dat je je Europese Ziekteverzekeringskaart bij je hebt (plastic of op je telefoon); dit scheelt later in de administratieve afwikkeling. De medische zorg is van hoog niveau. Het tolsysteem is super makkelijk. Je kunt er voor kiezen om niets te doen. Je auto wordt gewoon gefotografeerd en de rekening wordt per post opgestuurd. Zonder meerkosten. De (tol) wegen zijn in perfecte staat.

Niet rijden met drank op. De straffen zijn bijzonder streng. Benzine en diesel waren net zo duur als bij ons. Zorg er wel voor dat je niet wacht tot het laatste moment met tanken omdat de afstanden soms verraderlijk lang zijn.

Huftergedrag

Noorwegen

schilderachtige huisjes

Bijna de helft van de Noren rijdt elektrisch. Zij mogen gratis mee met de binnenlandse ferry. Overvolle wegen zul je niet aantreffen. Huftergedrag hebben wij niet gezien. Het rijden door het afwisselend en prachtige landschap is daarom bijna een verademing.

Prijzen van voedingswaren vond ik heel erg meevallen. Komt misschien doordat het eten in Nederland zo langzamerhand ook erg duur is geworden. Alles is te koop. Geen conserven maar wel veel diepvries. Diepvries is dan ook het goedkoopst. Uit eten is goed te doen als je niet aan de drank gaat. De typisch Noorse broodjes zijn rijk belegd. Wil je wat meenemen uit Nederland? Denk dan vooral om bier, wijn of sterke drank. Voor de rest zou ik het niet weten. Het sprankelende bronwater is goed te drinken.

 

1 reactie

  1. Marie

    Wat een fijne blog. Wij gaan volgend jaar voor het eerst samen wat langer op vakantie nasr Noorwegen. Door deze blog hebben we er nog meer zin in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑