Je gaat op reis om thuis te komen

Plassen in coronatijd; HogeNood app op je telefoon

plassenPlassen. Om goed voorbereid te zijn voor onze week Noord-Holland heb ik vanuit de playstore de HogeNood app geïnstalleerd. Was ik er blij mee? 

Plassen

voor mannen iets minder moeilijk

Hoge Nood? Waar moet je plassen tegenwoordig? Voor mannen niet zo’n hele grote uitdaging maar voor vrouwen nog wel een dingetje. Je kunt nu niet ergens plassen als je een kop koffie of thee hebt gedronken. Nu ben ik gelukkig in het bezit van een gezonde blaas maar voor alle mensen met buik- en darmproblemen (jong en oud) lijkt me het een drama. Geen toilet binnen handbereik. Wildplassen wordt beboet weten we allemaal. Je grote boodschap gehurkt tot een goed einde brengen geeft uiteindelijk een grote puinhoop. Overal papiertjes en stankoverlast. Dat wil niemand. Dus ik was voorbereid.

Corona

witte kadetten

Eigenlijk wil je wel naar buiten maar dan moet je zeker weten of je ergens kunt plassen. Tijdens een strandwandeling je broek laten zakken kan echt niet. Je krijgt ten eerste in deze tijd van het jaar een heel koude bips maar ten tweede zit je medeburger niet te wachten op twee van die witte kadetten in de branding. Maar tijdens een stadswandeling wil je af en toe ook kunnen plassen. Helemaal in deze koude periode van het jaar.

De horeca  is gesloten, tot grote frustratie van heel Nederland. Ook van ons trouwens. Wel zingen in de kerk met een paar honderd man (nu dus ook heel veel besmettingen) maar geen pizza bij de lokale Italiaan. Het blijft een groot grijs gebied; super onduidelijk. We weten dat we het doen om niet meer slachtoffers van dit virus naar het ziekenhuis (of nog erger) te moeten brengen. We nemen onze eigen verantwoordelijkheid en houden afstand. Zeker nu we weten dat het virus muteert.

Toiletten

plassenOp dit moment moeten we dan maar pleiten voor zelfreinigende toiletten. In ieder geval daar waar veel mensen bij elkaar komen. Gelukkig kun je bij de meeste Hema’s, grote Jumbo en Albert Heijn XL nog wel plassen. Maar er zullen ook gelegenheden zijn die de toiletten sluiten in verband met de hygiëne-maatregelen. Die willen geen extra risico’s. We moeten het virus onder controle krijgen en de reisbewegingen verminderen, dat snappen we allemaal. Maar een wandeling buiten blijft nu eenmaal wel een favoriet tijdverdrijf.

De HogeNood app: Ik kan er eigenlijk weinig over zeggen. De keren dat ik de app gebruikte was het niet helemaal betrouwbaar. Sommige toiletten waren dicht terwijl de app aangaf dat ze open waren. Sommige gebouwen stonden niet vermeld op de app (Marken – Parkeerplaats). Gelukkig klopte er wel een heleboel. Het idee is perfect. Je kunt op een kaart zien (waar je ook bent) waar een toilet is. De loopafstand staat netjes vermeld. Ik denk dat dit ook handig is als je kleine kinderen mee hebt.  Als we het samen gebruiken zal de app steeds beter en betrouwbaarder worden. Ik vond het in ieder geval leuk om te proberen.

14 reacties

 1. Mirjam Weima

  Goh..Dit heb ik nooit geweten! Bedankt voor de tip.

  • Herma Westerdiep

   Als je er mee aan de slag gaat, houd ons op de hoogte van je bevindingen

 2. Bertie(bo)

  Wat handig, ik had nog niet van die app gehoord. Dank

 3. Anoniem

  In maart heb ik een aantal TravelJohns gekocht zodat we bij een wandeling met eigen meegebrachte koffie ook weer wat kwijt konden. Maar omdat op mooie dagen heel Nederland naar bos en veld trok, hebben we daar maar weer van afgezien en nu liggen ze ongebruikt in de kast, te wachten tot de gelegenheid dat we weer langere uitstapjes maken. Ik moet altijd vaak plassen, dus heb graag een uitwijkmogelijkheid. En hiermee in combinatie met een omslagdoek, heb je in landelijke gebieden in ieder geval een uitwijk voor no 1.
  Misschien kom ik ze over een paar jaar wel tegen in mijn corona koffertje, bij de plastic handschoenen, een doosje wegwerp mondkapjes (we gebruiken vooral wasbaar), een thermometer en 10 doosjes paracetamol.

  • Herma Westerdiep

   In ieder geval bedankt voor de tip. Ik maak af en toe ook zelf mondkapjes (wasbaar) van oude kleren of lapjes stof die nog in de la liggen.

 4. Lot

  Ja vreselijk lastig. Om dat we lang in verbouwing zaten was een bezoek aan bouwmarkten regelmatig nodig en aangezien ik voor het meeste 20-30 min moet rijden en het combineer met andere winkels was de bouwmarkt altijd de gelegenheid om te plassen, helaas al sinds maart niet meer.
  In winkels ook lastig, ik was bij Specsavers en die deden ook al moeilijk terwijl ik er lang bezig was met bril opmeten en uitzoeken.
  Ondertussen heb ik wel wat wildplasplekken gevonden in de buurten daar

  • Herma Westerdiep

   Bijzonder he dat niemand hierin iets onderneemt. Ik vond het erg vervelend omdat je gewoon vooraf niet weet wanneer en hoe vaak je moet plassen.

 5. Belia / Opnieuwbegonnen

  Ooit heb ik die app even geprobeerd. Ik lees in jouw verhaal dat het nog steeds mankementen heeft. Klaar er mee .

 6. Jm

  Misschien kan de app een ander kleurtje geven bij twijfel door corona plekken. Dan ben je voorbereid.
  Verder een fijne app. Maar ja …die toiletten die dan toch dicht blijken te zijn dan is frustrerend en lastig.

  • Herma Westerdiep

   Precies. Maar alles is in ontwikkeling en kan alleen maar beter worden.

 7. Carmen Alloo

  Er staan veel plekken op die gesloten zijn of waar de winkels de toiletten gesloten hebben voor publiek. Er zijn heel veel mensen met MDL en Urologische problemen die nu zelfs hun huis niet meer uit komen.

  • Herma Westerdiep

   Slecht he?! Ik kwam er achter toen ik met de app aan de slag ging. Zelf weinig problemen maar ik weet ook dat door deze maatregelen veel mensen aan huis gebonden zijn. Zou het een soort taboe zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑