Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Phishing mail of spoofing; blijf opletten

phishing e-mailPhishing mail. Wat is dat eigenlijk? Valse e-mails (phishing) zijn mails die worden verstuurd met de bedoeling gegevens van slachtoffers (ons) te ontfutselen.

 

Phishing mail

phihsing

klik op deze link

Een tijdje geleden hadden ook wij een phishing mail. Ik had het niet direct herkend maar P. zag met zijn scherpe blik. Die is veel geconcentreerder en oplettend bij het lezen van de mail. Bij mij moet het allemaal snel snel snel … gevaarlijk weet ik nu. Natuurlijk werd er gevraagd om op een link te klikken. Heel onopvallend in de tekst. De plaatjes waren bijna hetzelfde als we die in de reguliere e-mail van onze bank zagen.  Bijna niet van echt te onderscheiden.

fraudedesk.nl

fraudedesk.nl

We hebben de mail direct gemeld bij de nationale fraudedesk. Als je op een moment van onbedachtzaamheid iets aanklikt of invult, zie je je bankrekening geplunderd worden. Bij twijfel vooral niet klikken maar direct je bank bellen.

Bedelen

fraude

variaties

Op internet wordt ook gebedeld. Dat is een variatie op de phishingmail. Zielige verhalen, of een gemene manier van crowdfunding. Het enige doel van deze mail is geld overmaken aan arme kindertjes of een onverwachte aanbidder ergens Azië. Dit wordt niet stiekem van je bankrekening afgetrokken maar dat doe je dan zelf omdat je hart meer in de melk te brokkelen had, dan je verstand je verteld. Zo’n aanbidder op afstand is vaak te mooi om waar te zijn. Kijk naar de tv; voorbeelden genoeg van mensen die niet alleen teleurgesteld worden in de liefde maar ook berooid achterblijven.

Spam

bankpassen

schreeuwerige berichten

Spam is een verzamelnaam voor alle irritante, ongewenste e-mails. Gelukkig brengt spam geen schade, geen onverwachte afschrijving van je bankrekening. Nou staat er bij ons geen grote bak geld op de rekening maar ieder tientje die iemand van je afpakt is fout. Ontzettend out.  We werken er hard genoeg voor.
Als je daarentegen iets besteld bij een webwinkel meld je je soms onbewust aan voor reclamemail.  Als je die berichten leest, zie je veelal een onprofessioneel, schreeuwerig of een bericht vol spelfouten. Gelukkig kun je je er altijd voor afmelden of de keuze maken dit bericht direct in de spambox te laten belanden.

Twijfel je wat je er mee moet? Vraag dan iemand die er verstand van heeft.

Phishing met bijlage

bijlage

gebruik je intuïtie

Criminelen stoppen een bijlage in een (vaak valse) e-mail die jij (hopen ze) in een moment van onoplettendheid opent. Hierin wordt vaak schadelijke software in verborgen; malware. Na het openen van de bijlage wordt er een kwaadaardig programma op je computer geïnstalleerd. Het kan zijn dat je melding krijgt dat je een prijs hebt gewonnen bij een groot bedrijf. Weekendje weg? Grote geldsom gewonnen? Gratis? Gebruik je verstand (te mooi om waar te zijn?) en verwijder deze e-mail direct.

Hoe herken je een dergelijke ‘foute’ e-mail?  Eigenlijk is dit websitespoofing. Meestal door je intuïtie te gebruiken. Zoek naar spelfouten, kijk in de aanhef (onpersoonlijke aanhef) en kijk naar het adres in je browserbalk.  Meld het bij de (valse-email@fraudesk.nl)  fraudedesk. 

Spoofing

Nog meer ellende hoor ik je denken … ja dat klopt. Spoofing is het vervalsen van kenmerken met als doel om tijdelijk een valse identiteit aan te nemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om e-mail, website, IP-adres, telefoonnummer en biometrische kenmerken.  Oplichters kunnen ook nog een ander telefoonnummer aannemen. Veel gebruikt bij helpdeskfraude. Ze hopen dat je controle over jouw computer uit handen geeft. Dit is telefoonnummerspoofing. Bij e-mailspoofing wordt een e-mail verstuurd vanuit een (onbeveiligd) e-mailadres dat niet echt van de afzender is.  Blijf opletten en je intuïtie vertrouwen.

4 reacties

 1. Ikkelien

  Mijn volwassen zoon kreeg een mail van de Woningbouwvereniging dat hij 8 euro moest overmaken als hij zijn inschrijving wilde verlengen. Zonder argwaan deed hij dit.
  5 Minuten later belde zijn bank; of hij geprobeerd had om in te loggen met een andere telefoon dan dat hij normaliter deed? Antwoord was nee….
  Gelukkig had de bank meteen zijn nummer geblokkeerd en hadden ze zelfs de 8 euro niet afgeschreven.
  Als de bank niet had ingegrepen was al zijn geld weg geweest.

  • Herma Westerdiep

   Onvoorstelbaar dat hele kuddes idioten bezig zijn om een ander op te lichten. Dat snap je toch niet? Gelukkig is het voor je zoon goed afgelopen.

 2. H.van der Laan

  Let op de mail van Woning.net dat is ook Phishing dag voor kerst ben ik er ingetrap gelukkig geen geld kwijt .het ergste ze weten alles van je ,echt alles .moet dinsdag naar Politie om aangifte te doen heb al een afspraak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑