energielabelEnergielabel aanvragen kan nog tot en met 31 december via de website Energielabel voor woningen. Toegekend, blijft dit label nog 10 jaar geldig.

 

Energielabel

energielabel

zonnepanelen

Wat is dat eigenlijk? Nou dit laat zien hoe (energie) zuinig je woning is. Als je je huis wilt verkopen of verhuren moet je dit label kunnen laten zien.  Let daarom dus op: via het linkje in deze alinea kan dat nog tot 31 december van dit jaar. Na deze datum ben je dan een stuk duurder uit. Wij werden getipt door de onze (altijd op de hoogte van het laatste nieuws) secretaris van de VVE.

Ook bij het bouwen van een nieuw huis heb je dit label nodig.  De woningen die het zuinigst zijn krijgen een A -label en die niet zuinig zijn, dus waar de warmte zo door het dak naar buiten waait, krijgen een G-label.  Op zo’n label staat wel direct wat je er aan kunt doen om je woning zuiniger te maken. Zonnepanelen, HR ++ glas etc.

Boete

dubbele glazen of een boete

Controleer dan ook op de website van Energielabel of je al een definitief energielabel hebt. Is dat niet het geval, en heb je dus een voorlopig label, moet je dat omzetten in een definitief energielabel.  Wij hadden een voorlopig label en konden het met een kwartiertje werk, omzetten in een definitief label.
Als je je huis wilt verkopen zonder energielabel kun je een boete krijgen van € 170,-.

Kosten

cv installatie

Bij het online aanvragen tot en met 31 december 2020 betaal je alleen de kosten van erkend (digitaal) adviseur.  Het viel ons op dat er adviseurs zijn die € 5,- vragen en ook adviseurs die het 20-voudige vragen. Te vinden op de website van energielabel. Onvoorstelbaar. Allemaal met hetzelfde resultaat; denken wij tenminste. Na 1 januari 2021 moet je een energieadviseur inschakelen die daadwerkelijk bij je thuiskomt. Allemaal geldklopperij in mijn ogen.  De kosten lopen dan al gauw op tot  € 190,-.

Aanvragen

nota van de cv ketel

Voordat je de website bezoekt om de aanvraag te doen, moet je een aantal zaken voorbereiden. Wij moesten bijvoorbeeld een nota van de pas aangeschafte CV ketel overleggen. Geen probleem, gelukkig zijn we redelijk digitaal en konden de nota zo uploaden. Je moet ook weten of je dubbel glas in je huis hebt of HR++, zonnepanelen, of je nog een geiser in huis hebt en of je nog op steenkolen stookt etc.

Het energielabel van je woning wordt bepaald door verschillende kenmerken. Bijvoorbeeld:

  • Ventilatiesystemen
  • Bouwjaar van je woning
  • Type woning (appartement of laagbouw)
  • energielabel op je smartphone

    Isolatie van de buitenmuren

  • Isolatie van het dak en/of vloer
  • Type verwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming of een radiator)
  • Type warmwatervoorziening (bijvoorbeeld een boiler of geiser)
  • Zonnepanelen en zonneboiler

Dus: Ga er even voor zitten op deze zondagmiddag voor de kerst en verdien op een snelle manier veel geld. Wij waren de secretaris erg dankbaar en geven bij deze de boodschap door. We zijn per slot van rekening Nederlanders … niet zuinig maar vindingrijk in het niet uitgeven …