Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Runabout boot bouwen aan de hand van een boek

runabout rover vijftigenmeer Runabout.  Het boek van Peter gaat over het bouwen van een 8 foot (240 cm) runabout (inclusief bouwtekeningen). Een gezellig leuk, klein bootje die je makkelijk in je garage maakt en stalt.

Runabout

runabout riva aquarama vijftigenmeer

Een echte Riva Aquarama

Verliefd in Italië op de Riva Aquarama. Zo is het allemaal begonnen.  Samen met de eigenaar van de werf op het Iseomeer varen, kostte ons al een rib uit het lijf. Met de aanschaf van een dergelijke boot, zou meer dan een half miljoen gemoeid zijn. We blijven lekker dromen hebben we toen al gedacht. Toch kwam P. op het idee om een kleinere, vergelijkbare, boot te bouwen. In onze eigen garage met de voorhanden zijnde gereedschappen. Onder ons appartement. Geen nautisch architect, maar een enthousiaste, gedreven hobbyist met watersport in zijn bloed. Ik heb veel bewondering voor zijn technisch inzicht en doorzettingsvermogen. Tegenslag werd altijd overwonnen. Altijd.

Klassiek hout

runabout rover

… het begin

meten en uitzagen

Wat is dan een runabout? Nou dat is een klassiek gelijnd, houten (Amerikaanse) sportboot.  Het zelf ontworpen bootje is geïnspireerd op de zgn. ‘Skua Racer’ en de ‘Bebop’.  Allemaal met een lengte van 8 foot.  In een Aquarama passen met gemak veel meer maar dit blog gaat over de kleine modellen. De Rover is iets forser gedimensioneerd dan de beide Amerikaanse modellen; er van uitgaande dat we iets groter zijn dan de gemiddelde Amerikaan en iets langer dan in de jaren ’30.  Ons bootje is niet om mee te racen maar om lekker mee te varen op beschut water.

Boek over de runabout

het model is al te zien

schuren en lakken

Naast het bouwen besloot P. al snel om foto’s te maken. Misschien niet helemaal direct om er een boek van te maken maar dat idee ontstond wel in de diepe kelders van zijn hersenpan. Tijdens het bouwen consequent foto’s archiveren en bijpassende tekst maken. Zwoegen achter de computer om het concept gaandeweg te verrijken met inzichten en opgedane ervaringen. Je leest in dit hobbyboek dan ook over verschillende onderwerpen. Van het maken van de kielbalk, het uitzagen van de spanten tot het aanbrengen van de stootlijsten en het dekbeslag. Tussendoor laat P. stap voor stap zien hoe en wat je vooral (niet) moet doen. Altijd met de insteek om zo veilig en gezond mogelijk te werken.

Schrijven, redigeren en uitgeven

runabout

stap voor stap

runabout rover

boek staat vol foto’s

Zo gezegd zo gedaan. Na jaren bouwen (schuren en lakken) is het boek nu eindelijk gedrukt. Bij een drukkerij in Noord Groningen; de vader van een (oud) collega. Fijn dat je elkaar op zo’n manier weer tegenkomt. De talrijke (kleuren) foto’s laten stap voor stap zien wat P. al die jaren heeft gedaan in die garage in Harkstede. In de bijlagen vind je de bouwtekeningen, de bouwtijd, het budget en de benodigde materialen. Zou je het overwegen, heb je in ieder geval een perfecte handleiding. Lijkt het je helemaal niets, zou dit boek leuk zijn om te lezen hoe iemand in zijn garage zelf een boot bouwt.

Aanschaffen?

runabout rover vijftigenmeer

peterderapperdesigns@gmail.com

Je kunt vooraf op youtube zien hoe je dit bootje bouwt en hoe je het boek kunt bestellen. Mocht je dit filmpje niet bekijken, stuur dan een mail naar: peterderapperdesigns@gmail.com.

 

4 reacties

 1. Vincent

  Hey botenbouwer, mooi gedaan zeg! Zie ik hier wat karaktereigenschappen (precisie, oog voor detail, doorzettingsvermogen) van de bouwer in de ‘Rover’ terug? Respect!

  • Herma Westerdiep

   Je slaat de spijker op z’n kop. Van mijn kant is het veel respect en bewondering (zoals altijd).

 2. Greet

  Complimenten hoor. Hoe lang werkte Peter aan de boot?
  Dit vind ik leuk zeg! Ik hielp mijn vader als kind toen hij caravans bouwde. Alleen het onderstel liet hij op maat maken, de rest bouwde hij(wij) zelf. Ik genoot van de uren in de loods, het hout, de geuren, het getimmer en geschuur, en van de tijd samen met mijn vader. Maar ik ben meer een botenmens…dus dit is dubbel zo leuk.

  • Herma Westerdiep

   Leuk he? Het is van alles tegelijk, een uitlaatklep, hobby, interesse. Ook veel herinneringen aan de tijd met zijn vader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑