De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Rijst met pasta gehakt of gekruide worst

rijst vijftigenmeerRijst maar dan eens anders. Tijdens zijn herstelperiode probeert P. af en toe een recept. Deze wilde ik graag delen omdat het super lekker is.

Rijst maar dan anders

rijst

Rijst maar dan anders

Het is ontzettend fijn dat het herstel van P. de goede kant op gaat. Nog niet alles lukt, nog niet alles is hersteld. Maar we klagen niet en zijn blij met iedere stap vooruit. We doen zelf veel. Wandelen, wandelen combineren met autorijden, kleine boodschappen en koken. Eerst deed ik alle voorbereidingen maar dat hoef ik niet meer te doen. Fijn om zo een lekker maaltje voorgezet te krijgen. Volgens de traditie: Met liefde gekookt.

Ingrediënten:

  • Grote rode ui (in partjes snijden)
  • Knoflook (twee teentjes zo klein mogelijk snijden of kant en klaar kopen)
  • Groene paprika (eventueel 100 gram champignons) in stukjes
  • Verse peterselie (handje vol fijn snijden)
  • Bouillon (280 ml)
  • Rijst (140 gram – voor 2 personen)
  • Witte wijn; fruitig (0.1 liter)
  • Pasta gehakt of gekruide worstjes
  • Cayennepeper (of paprikapoeder), chilivlokken en olijfolie
  • Tomaten en bosui

Je gaat als volgt te werk:

Smullen

Je karamelliseert de rode ui in een eetlepel olijfolie. Daarna de knoflook, groene paprika (eventueel champignons) en cayennepeper toevoegen. Breng alle groentes naar de buitenkant van de pan en rul het gehakt (ca. 300 gram pastagehakt of worstjes) met wat chilivlokken in het midden. Daarna strooi je de (ongekookte) rijst over dit prutje (ui, knoflook, cayennepeper, gehakt) en roer je het 30 seconden. Wijn erbij en lekker roeren. Je hoort de rijst bijna de witte wijn en al die lekkere smaken, opzuigen. Alle aanbaksels onder uit de pan lekker mee husselen. Ondertussen verwarm je 280 ml bouillon. Wij gebruikten kippenbouillon. Die voeg je dan ook toe. Nu de deksel op de pan en ongeveer 15 minuten laten sudderen. We even stiekem kijken of het niet droog kookt. Af en toe even roeren.

Als laatste voeg je de tomaten (2 stuks), bosui (3 stuks) en de fijn gesneden peterselie toe. Eigenlijk moet je de pan dan uitzetten om te voorkomen dat alles te gaar wordt. Blijf er wel bij.  Misschien moet je nog wat peper en/of zout gebruiken. Voor ons was het prima; zout en pittig genoeg.

Wijn

Nog even nagenieten

Wij hebben het eerst zo gegeten. Zonder iets erbij. Maar je zou er een stukje stokbrood of foccacia bij kunnen doen of een ander Italiaans recept. Het overgebleven restje wijn niet weggooien.  Lekker van genieten met de rest van de fruitige wijn er bij als drankje natuurlijk.

 

 

(bron foto’s: Pixabay)

3 reacties

  1. Vincent

    Fijn dat P. goed herstelt! Gebruik je gewone rijst, of risotto-rijst bij dit recept? De bereiding lijkt wat op risotto bereiden, dus ik kan me voorstellen dat speciale risotto-rijst ook goede resultaten geeft…

    • Herma Westerdiep

      We gebruiken gewone rijst. Ik denk dat het idd ook goed met risotto rijst zou kunnen. Dan krijg je wel een iets andere consistentie.

    • Herma Westerdiep

      P. heeft de operatie goed doorstaan. Nu wel helemaal doof aan de linkerkant. Wennen en opnieuw leren inschatten waar het geluid vandaan komt. Maar we zijn zo ontzettend opgelucht dat hij niet meer schade heeft opgelopen. We hebben (gelukkig achteraf) andere horrorscenario’s gehoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑