De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Dazen en dazenbeten; vooral in de zomer een ramp

dazenDazen (Tabanidae) zijn een familie van bloedzuigende insecten die behoren tot de orde van de tweevleugeligen. Kort voor mij; een eng bijtend, rondvliegend insect.

Dazenbeet

dazen vijftigenmeer

paardenvlieg

De daas wordt ook wel een paardenvlieg of blinde vlieg/mug genoemd. Voor mij zorgen deze stevige gebouwde vliegen, regelmatig voor overlast. Het zijn dus geen horzels, want die kunnen niet bijten.  De larven van de daas ontwikkelen zich rond wateroppervlaktes. De daasfamilie bestaat uit meer dan 2000 soorten. In Nederland komt de regendaas het vaakst voor. Hun  steekborstel  is relatief dik. Daarom doet een bijt ook best wel pijn. Als ze op je neerstrijken (na een wilde achtervolging) bijten ze (de vrouwtjes) vrijwel onmiddellijk. Ze hebben geen angel maar een snuit met een soort van mesjes. Ze snijden je huid (en kleding als het moet) als het waren open.  Daarna blijven ze meestal even zitten; dat is het moment om ze een geweldige klap te verkopen. Maar dan is de jeukbult al in wording.

Voorkomen is beter dan …

op zoek naar bloed

Op iets vochtige plaatsen (zon en schaduw), komen ze voor. Hun larven ontwikkelen zich in moeras, modder of rottende planten.  De daas-vrouwtjes komen af op geuren, warmte en beweging … met vooral veel zin in jouw bloed. Daarom zou je bij voorkeur een spray of smeersel moeten gebruiken die jouw geur barricadeert. Draag licht gekleurde kleding (houd de huid bedekt), vermijd parfum, blijf in de schaduw en zet een bakje knoflook neer.

Net als de wespenvanger, is er ook een dazenvanger. De ouderwetse vliegenvanger is natuurlijk ook een uitkomst.

Uiterlijk

groot plat lichaam

Dazen (een soort stevige vlieg) hebben een groot, plat lichaam en zijn vaak zwart of donkerbruin van kleur. De vlieg is ongeveer 1 tot 2,5 cm lang en heeft grote ogen. De vleugels van een steekvlieg zijn doorzichtig met donkere strepen. Als je gebeten bent, zwelt de huid rood op. De huid jeukt en is pijnlijk. Bij een dazenbeet loop je risico op een bacteriële infectie. Let dus op als er een rode cirkel (tekenbeet) verschijnt of als je gele korstjes ziet. Het gif kan ook een heftige reactie veroorzaken. Zoek (ook bij twijfel) altijd hulp van de vakman (vrouw).

Wat te doen bij een dazenbeet?

  • Ga vooral niet krabben maar koel de huid
  • Ontsmetten; Was de wond met water en zeep
  • Gebruik speeksel op de wond en leg een koud kompres op de bult
  • Gebruik een jeukstillende zalf
  • Neem een antihistaminicum als je dat hebt
  • Bij heftige pijn of bij een allergische reactie altijd even contact opnemen met een arts.

(bron foto’s: Pixabay)

5 reacties

  1. Willem

    Geboren en getogen op een boerderij ben ik uiteraard bekend met vliegend gespuis op en rondom een boerderij. Dus ook met dazen die we blinde mug noemden. Die had je alleen ‘s zomers als de koeien in de wei liepen. Ik heb het nu over de tijd dat de ruilverkaveling nog niet toegeslagen had met haar verwoestende/zegenrijke (doorhalen wat je niet van toepassing vindt) ingrepen in het landschap. De drassige ‘goors’ (laaggelegen weilanden die ‘s winters overstroomden) waren er nog volop, plekken dus waar de blinde mug goed gedijde. Vermoedelijk was de mensenhuid wat dunner dan de koeienhuid, want de koeien hadden er weinig last van. Voorwaarde was wel dat je de tepels goed insmeerde met uiervaseline. Dat scheen voldoende bescherming te bieden tegen blinde muggen.
    Als kind ben ik regelmatig gestoken door een blinde mug, maar een brandnetel was hinderlijker en jeukte meer, is mijn herinnering.
    Nog even ter info: in Drenthe heet elke vlieg een mug en een mug is een ‘neefje’. Als je dus van een Drent hoort: “ik heb een neefie doodhouwd” dan heeft hij/zij alleen maar zo’n hinderlijk stuk vliegend en stekend gespuis naar de andere wereld geholpen.

    • Herma Westerdiep

      Ja precies. Zo herkenbaar. In Groningen heet een mug ook een neefje dus die verwarring is me bekend. Leuk toch? Toen wij ooit vroeger in Raalte kampeerden, smeerden we ons in met een soort van gif wat ze ook bij paarden gebruiken om ze te beschermen tegen Dazen. Het hielp wel maar of het gezond was betwijfel ik.

  2. Aaf (Zuinigaan)

    Horrorbeesten vind ik het!
    Ze zijn heel verraderlijk doordat ze direct prikken en dan bij mij enorme bulten veroorzaken!
    Ik ben als kind en jongvolwassene vaak geprikt.
    De laatste jaren gelukkig nooit meer!

    • Herma Westerdiep

      Het zijn verschrikkelijke beesten. Deze prikken kunnen ook nog redelijk snel ontstekingen veroorzaken dus het blijft oppassen.

  3. Aaf (Zuinigaan)

    Horrorbeesten vind ik het!
    Ze zijn heel verraderlijk doordat ze direct prikken en dan bij mij enorme bulten veroorzaken!
    Ik ben als kind en jongvolwassene vaak geprikt, de laatste jaren gelukkig nooit meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑