De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Onbezonnen avonturen in de vakantie

onbezonnenOnbezonnen.  In het nieuws staan de laatste tijd weer verslagen van ondoordachte avonturen van toeristen. 

Onbezonnen

onbezonnen

bezint eer ge begint

Ik denk vaak als ik lees dat een gezin met kleine kinderen in Oostenrijk een berg is gaan beklimmen. Op slippers; overvallen door slecht weer. Tja. ‘Die zijn gek of vreselijk dom’. Zijn we bang om niet voor vol aangezien te worden als we gewoon kamperen in Grolloo? Gewoon lezen onder de luifel of zwemmen in het aanwezige zwembad? Koffie uit een plastic bekertje? Te saai volgens velen. Moet het dan altijd extreem zijn?

Dan heb ik het niet eens over de overweldigende feestcultuur van onder invloed zijnde Nederlandse toeristen. De reddingsdiensten moeten enorme risico’s nemen om ons te redden als we als verzopen katten ergens in een onverwachte sneeuwbui bibberend (in korte broek en die bewuste slippers) zitten te janken. De lokale bevolking moet de kots opruimen en de achteloos achtergelaten glasscherven bij elkaar rapen zodat hun kinderen gespaard blijven van kapotte voeten.

Onverdraagzaamheid

wandelen op klompen

Mensen steken elkaar met messen neer na een inhoudsloze discussie. Sta je op iemands (lange) tenen, moet je dat tegenwoordig met een ziekenhuisopname bekopen. Geen respect voor de hulptroepen. Allemaal extreem gedrag. Op televisie zien we mensen over de top spiritueel (bijvoorbeeld B&B vol liefde – dansende zonnevlechtproblemen). Poepen in de natuur, op zoek naar jezelf; een hoog ‘korstig’ gehalte. Niemand loopt nog de plaatselijke avondvierdaagse maar streeft naar een medaille voor het twintig keer lopen van de Nijmeegse vierdaagse op klompen. Het liefst opgevolgd door een volledig georganiseerde vliegreis om de marathon van New York te lopen. Tesla aan de paal op Schiphol en samen de te gebruiken vliegtuigkerosine negeren. Tel je dan pas mee als je je vakantie viert in een zwaar bewaakt hotel in Zuid Afrika, naar een resort in Mali vliegt of  je klassiekers leest in een all-inclusive vakantiepark in Colombia. Of ga je na je vergadering over windmolens, snorkelen op Bali?

Veiligheidsrisico

onbezonnen

Friet van Piet

Als je dan niet (alleen) op je sneakers door de uitgestrekte bossen van Rusland trekt kun je ook nog reizen naar gebieden met extra veiligheidsrisico’s. Lekker veel criminaliteit en verhoogd risico op ziektes als cholera. Zoek je dan perse naar gebieden waar je niet platgegooid wordt met de kroket van Ed of wil je gewoon van de gebaande paden af, waar je mond spreekwoordelijk van openvalt? Omarm dan wel je eigen verantwoordelijkheid als je voor deze vorm van vakantie kiest.

Ontdekkingsreis of ontspannen

koffie in de tent

Reizen is avontuur; ook verdwalen in de bergen in Oostenrijk is avontuur. Irritant? Ja, als je niet goed voorbereid bent, is het vooral voor de (vaak vrijwillige) reddingswerkers en de achterblijvers erg irritant. Reis je voor de adrenaline kick of het gevaar? Ben je met je gezin aan het wandelen over de Drentse heide of ga je als blonde vrouw in een rokje door Pakistan lopen met je rugzak? Misschien is het een kwestie van beleving. Ook hier worden onschuldige burgers vermoord en kinderen ontvoerd. Agressieve, dronken bestuurders kom je ook in de provincie Groningen tegen. Alle landen zijn relatief snel onveiliger dan het volgens de statistieken veilige Nederland.

Ik heb eigenlijk maar één tip: Gebruik je gezonde (boeren) verstand en bereid je goed voor. Installeer bijvoorbeeld de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

 

(bron foto’s: Pixabay)

 

6 reacties

 1. Elise Titulaer

  Haha wat leuk dat de zonnevlecht jou ook opgevallen is, wij zitten schuddebuikend op de bank bij B&B de liefde! Groetjes!

  • Herma Westerdiep

   Ja … wij ook. Een fijne, lachwekkende dagafsluiting. Last van je zonnevlecht … zo lust ik er nog wel eentje.

 2. Lot

  Niet echt onbezonnen maar ik vind dit wel leuk te schrijven. Na scheiding ging ik met dochter van 15 en vriendinnetje met vakantie met vouwwagen. Het [;an was rond Luxemburg maar het weer was slecht en mijn vader keek voor me na waar het beter zou zijn, was in 1983 dus nog geen mobieltjes, stuk zuidelijker moest ik zijn. Dus de Route du Soleil stuk afgereden en in de Haute Savoie terechtgekomen. Mijn moeder vond het allemaal maar niks dat ik zo alleen onderweg was. Het was daar best bergachtig en toen ik een hoge berg zag die nog een sneeuwtop had zei ik tegen mijn dochter: dat zullen we maar niet aan oma vertellen dat we zo hoog zitten

  • Herma Westerdiep

   Mooie herinneringen dus. Soms moet je ook doen wat je zelf denkt dat goed is. Daar word je wijzer van.

 3. nicole orriens

  Dat gezin dat op slippers een berg ging beklimmen had ik nog niet gehoord…. Maar dat klinkt zeker niet erg verstandig. Sowieso vond ik dat er deze vakantie veel nare ongelukken waren met Nederlanders.

  • Herma Westerdiep

   Vaak als je doorleest, zie je dat mensen denk dat de Alpen zoals een ansichtkaart zijn en verdiepen zich niet in de gevaren. Jammer want anderen (hulpverleners) stellen hun leven in de waagschaal voor hun.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑