De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Niksen na en tijdens een periode van vermoeidheid

vijftigenmeer niksenNiksen kan een manier zijn om een gestrest leven tegen te gaan. Simpel en efficiënt. Makkelijk? Ik denk het niet.

Niksen

niksen

niksen is goed voor je

Ik zag het Deense begrip ‘hygge’ in een tijdschrift staan. In het Zweeds ‘lagom’.  Het betekent eigenlijk een soort gezelligheid … en alles met mate. Rondhangen, mijmeren, lummelen, naar muziek luisteren. Eén van de definities die ik vond is ‘een positieve daad, zonder schuldgevoelens of de negatieve gevoelswaarde van uitstelgedrag’.  Niet vergelijkbaar met mindfullness, want dat is juist gerelateerd aan het hier en nu. Bij het ‘niksen’ mogen gedachten in alle vrijheid afdwalen … zonder doel, zonder enige vorm van productiviteit.

Vroeger moest ik ooit eens oefeningen doen om stil te zitten op een stoel. Als druktemaker met een kookwekker op schoot. Verplicht; om het leven zo maar even zijn gang te laten gaan. Het is me gelukt.

Druk-druk-druk

aangeleerde vaardigheid

Iedereen is druk. Veel volle agenda’s en rennen in de waan van alle dag. Samen op de sneltrein. Thuis en op het werk. Misschien durf je niet meer te zeggen dat je gewoon zit te niksen af en toe.  Iedereen roept dat hij of zij het druk heeft. Moe word ik er van. Door wat levenservaring weet ik dat het even niksen, me leidt naar mijn creatieve ik. Je zou het kunnen zien als een soort van aangeleerde vaardigheid. Luiheid heeft daarentegen een negatieve bijsmaak. Toch hoef je niet altijd bezig te zijn. Niksen is vaak beter dan stofzuigen; beter dan rennen en ramen lappen als een dolle.

Kookwekker

kookwekker

Je rust uit als je eens een keer niets doet. Geestelijk en lichamelijk. Na mijn blog van vorige week waarin ik aangaf moe te zijn, wist ik dat weer moest gaan niksen. Verplicht. Vandaag de dag niet meer met een kookwekker. Nu met een (puzzel)boek. Wandelen is ook een vorm van niks doen. Daarbij draait het niet om het doel maar om de weg zelf. Focus op iets anders. Veel beroemde filosofen bleken fanatieke wandelaars te zijn. Nou wil ik niet concluderen dat ik een filosoof ben hoor. Maar het moet natuurlijk geen doelgerichte prestatie worden (zo een met een strak lycra pakje), want dan streef je het ultieme niksen voorbij.

Social Media

vijftigenmeer niksen

teken een niemendalletje

Je kunt de tijd dat je op social media achteloos zit te scrollen, ook gebruiken om eens te niksen. Bouw het in je routine in (ga eens niets doen in de wachtkamer van het ziekenhuis of in de trein) en bewaar het niet alleen voor het weekend of in de vakantie. Kies een fijn plekje om bij te tanken. Leg je telefoon weg. Stap een beetje af van het gevoel dat als je niets doet, je niet meetelt in de maatschappij. Niet alles is even belangrijk. Als je dit alles moeilijk vindt, kun je iets proberen te vinden zonder doel. Speel een spelletje, teken een niemendalletje of doe een kruiswoordraadsel. Het is onwennig maar achteraf merk je dat het fijn is om af en toe niet productief te zijn.

(Bron foto’s: Pixabay)

2 reacties

 1. Lot

  Moeilijk hoor niksen. Tijd zat ervoor als al bijna 10 jaar gepensioneerd en weinig afspraken behalve fysio en zo. Maar thuis echt niks doen ben ik ook niet zo goed in.
  Bij tv kijken in de avond zit ik ook meestal te haken.
  Ja af en toe zit ik uit het raam te kijken maar niet langer dan 10 minuten

  • Herma Westerdiep

   Het begin is er en je moet vooral iets doen waar je rust van krijgt. Rust in je hoofd. Weg van alle prikkels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑