kipfiletKipfilet eten we in soorten en maten.  Maar wat is de geschiedenis van onze kip?

Kip en kipfilet

Nootmuskaat

Onze huiskip stamt af van de rode kamhoen. In Thailand ging men 3000 jaar geleden rijst verbouwen. De rode kamhoenen trokken toen naar de braakliggende rijstvelden en graankorrels in de dorpen. Mens en hoenders wenden aan elkaar; de kippen gingen meer eieren leggen en de hanen verloren hun territoriumdrift. De kippen werden toen als een soort statussymbool gebruikt.  Caesar benoemde dat de Britten ‘deze dieren houden voor vermaak en genoegen’. Op het eten lag een soort van goddelijk taboe.

Borstdeel

Peterselie

Kipfilet is het borstdeel van de kip; vetarm en licht verteerbaar. In Nederland een goed alternatief voor vlees; in blokjes of reepjes. In roerbakgerechten bij de avondmaaltijd. Helaas leven sommige kippen nog in erbarmelijke omstandigheden. Gelukkig kunnen we ook biologisch geproduceerde kipfilet kopen. Duurder maar wel een meer verstandige aankoop.

Recept

… en smullen maar

Wij hadden een lekker recept (voor 2 personen) voor over de kipfilet. Gevonden op internet (bron: Essen Rezepte) Ingrediënten: Twee kipfilet (aan de bovenkant ruitvormig insnijden),  2 bosuitjes, 170 ml kippenbouillon en 170 ml slagroom, zout, peper, 1 sjalotje, 3 teentjes knoflook citroensap en nootmuskaat (1 eetlepel … ) en een bosje peterselie.

Boter in de pan en de aan beide kanten met zout en peper voorziene kipfilet aanbraden tot het bruin begint te kleuren. De kip uit de pan halen. In hetzelfde braadvet de sjalot, lente-ui (of bosui) en de drie teentjes fijngehakte knoflook laten karamelliseren (eventueel wat boter toevoegen). Dan de slagroom, de kippenbouillon, de fijngesneden peterselie, citroensap en de eetlepel nootmuskaat in deze pan met elkaar mengen. Als laatste de kip weer toevoegen en verder nog 5 a 10 minuten laten sudderen op laag vuur. Af en toe de saus over de kipfilet schenken zodat de smaken lekker in de kip trekken.

Bij het serveren kun je saus mooi over de kipfilet schenken. Wij hadden hier een aardappelgratin bij en wat groente. Maar ik denk dat het lekkerder smaakt met alleen rijst of iets van tagliatelle.

 

Bron foto’s: Pixabay.com