De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Mondkapjes dragen of juist helemaal niet?

mondkapjes azie bijzonderMondkapjes op de televisie. Strak over de lippen en de neus. Is het een van de talloze gekkigheden of goed voor de gezondheid? In het kader van het voorkomen van het Coronavirus zou ik de pagina van het Rode Kruis lezen.

Mondkapjes

mondkapje japan kleuren

heel veel mondkapjes

In het kader van het Coronavirus zie je nu overal mondkapjes. Vaak onzinnig. In Japan en China worden de mondkapjes het meest gebruikt omdat daar hoge concentraties fijnstof in de lucht zitten. Maar meestal zijn de fijnstofdeeltjes zo klein dat ze niet door de haartjes in de neusholte worden tegengehouden. Daardoor komen ze uiteindelijk toch in de longen terecht, waar ze kleine ontstekingsreacties veroorzaken.

Wat zegt het Rode Kruis en andere experts: De besmetting met het virus houd je op deze manier heus niet tegen.  Draag ze pas als je hulpverlener bent; en dus heel dicht bij iemand moet komen die al besmet is. Medici dragen dan ook een kap met een speciaal filter. Voor ons helpt handen wassen met water en zeep (en vervolgens goed afdrogen) veel beter. De griep is een virus en een antibacteriële crème of gel is volslagen zinloos. Hiermee creëer je voor jezelf een soort schijnveiligheid.

Infecties voorkomen

mondkapje zinloos

De meeste maskers zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Iedere dag (en na een niesbui) een nieuwe is geen overbodige luxe dus. Virussen (dus ook het Corona) zitten in heel kleine druppeltjes. Als je binnen twee meter van een besmet iemand komt, kunnen deze druppeltjes op de buitenkant van het mondkapje komen. Pak je dit met de hand kun je jezelf alsnog besmetten. Ook nog eens onhygiënisch. Je ziet veel mensen hun mondkapje afnemen en weer opzetten. Als je dan iemand anders een hand geeft, ben je alsnog besmettelijk. Als je zelf ziek bent en moet hoesten of niezen, besmet je het mondkapje van binnenuit. Allemaal zinloos dus. Laat je vooral niet beïnvloeden door de media.

Zin of onzin?

mondkapje coronavirus

De afdichting van de mondkapjes is niet waterdicht. Ze beschermen niet, zoals veel mensen denken, tegen het inademen van alle rondvliegende deeltjes. Ze zouden wel kunnen verhinderen dat je met handen en vingers aan je neus of mond komt. Dat doe je vaak onbewust nl.  Denk je dat je dichtbij iemand moet komen die besmet is met het virus, zorg dan dat het mondkapje strak aansluit. Draag ook een bril en handschoenen. Alle ingeademde lucht moet door het masker gaan.

Testen in Azië laten twijfelachtige resultaten zien. In Nederland gaan we in de winterperiode massaal aan de weerstand verhogende middeltjes. Net als de testen van de mondkapjes is hier ook nul wetenschappelijk bewijs dat het werkt.  Maar als je gelukkig bent met je mondkapje en je echinaforce of vitamine C heb je een lager stressniveau en daarom een iets betere afweer. Denkt men.

Geen contact

mondkapje puppy zonnebril model hond

het liefst met zonnebril

Het plaatsen van een mondkapje en oordopjes indoen is ook een manier om te voorkomen dat anderen contact met je kunnen maken. Sociale interactie zeg maar.  Vooral jonge Japanners, zijn niet meer gewend aan face-to-face contact. Dit maakt dat het mondkapje gemeengoed is geworden. Het liefst inclusief zonnebril. In Volendam en Giethoorn zie je in de zomer hele hordes Aziaten met mondkapjes voorbij komen. Zij zijn niet allemaal ziek, hebben geen last van milieuvervuiling maar willen op deze manier wellicht hun privacy beschermen. Op een foto ben je ‘met mondkapje en zonnebril’ niet te herkennen. Ik denk niet dat we dat hier niet zo snel gaan doen; hoort niet bij onze cultuur en opvoeding.

Verkoop en informatie over coronavirus

mondkapje coronavirus handen wassen

was vooral je handen

In het kader van het coronavirus zou ik de site van het Rode Kruis en van het RIVM lezen.

In tien jaar tijd is de verkoop van mondkapjes in Japan,  verdrievoudigd. Tijdens een dergelijke epidemie, zoals nu het Coronavirus, zijn ze niet aan te slepen. Beetje paniekvoetbal.

 

 

 

 

 

15 reacties

  1. Miriam

    Na drie jaar in Azië te hebben gewerkt (zonder mondkapje) dacht ik in Shanghai weinig tot geen last te hebben van fijnstof. In Beijing is dat helaas niet het geval. Er is een enorm verschil per regio qua fijnstof.
    Uiteindelijk kreeg ik in Shanghai toch ook last van een soort van proppige slijm rond mijn keel en begon ik, zoals zoveel Chinezen, automatisch onsmakelijk gerochel (geroggel?) om dat uit mijn keel te krijgen. Of mondkapjes hadden geholpen? Geen idee maar feit is dat in China amper mensen met de kapjes rondlopen. Alleen de mensen die de snelweg ontdoen van zwerfvuil dragen de kapjes. Wel zijn de Chinezen er van overtuigd dat hun lucht ongezond is. Als ik hun foto’s stuur uit Europa dan is het eerste wat ze opmerken: onze prachtige luchten. Tja want dat zien ze in Azië maar zelden.

    • Herma Westerdiep

      Hier waait het lekker door. Plat landschap en dicht bij de zee. In Azië is er nog heel veel luchtverontreiniging. Ze werken hard maar ik denk dat ze in die hoek van de wereld hun hand in eigen boezem moeten steken als het om vervuiling gaat.

  2. Anoniem

    Mijn moeder had in de laatste jaren van haar leven meermalen per jaar een longontsteking (soms 7 keer in een jaar). Er kwamen dagelijks verzorgers aan huis en daarvoor had ze mondkapjes aangeschaft. Die wasten namelijk wel hun handen maar snotterden in het winterseizoen onbedoeld onophoudelijk. Op die manier probeerde mijn moeder het besmettingsgevaar, dat voor haar best riskant was, wat te beperken.

    • Herma Westerdiep

      Ja ik kan me voorstellen dat je in zo’n situatie er alles aan doet om besmetting te voorkomen. Uiteindelijk kun je een virus niet wegwassen natuurlijk maar tegen bacteriën kun je je enigszins beschermen. Je mag dan hopen dat ze na het snotteren hun handen wel gingen wassen.

  3. Greet

    Ik heb een Buff, zomers op de fiets als ik insecten hap, doe ik die wel eens over neus en mond. Swinters ook maar dan om de koude lucht tegen te houden(dan heb ik minder longontstekingen) Ik kan de Buff ook gebruiken als haarband, of als hoofddeksel. Multifunctioneel dus.

    • Herma Westerdiep

      Een buff is een soort bandana volgens mij. Die droeg ik vroeg onder mijn helm. Net als jij, tegen de koud en de insecten. Beter dan zo’n stoffen mondkapje dus. Je kunt een Buff/bandana creatief gebruiken en zelfs als haarband dragen.

  4. Ximaar

    In woestijnlanden als China en India is er een flinke reden voor. De wind voert daar enorm veel fijnstof aan, veel meer dan het autoverkeer in Japan produceert. https://earth.nullschool.net/#current/particulates/surface/level/overlay=pm2.5/orthographic=-251.08,32.26,1106

    West-Europa heeft ook veel minder fijnstof, omdat onze wind over de Atlantische oceaan komt. Zelf denk ik dat de gezichtsbescherming in de Sahara en het Midden-Oosten ook van oorsprong tegen de stof is, maar dat ze daar iets religieus van gemaakt hebben.

    In Taiwan zag ik het ook, maar vrijwel alleen vrouwen. Die doekjes met openingen aan de zijkant helpen echt niet, vrijwel alle lucht gaat dan via de zijkant. (Weg van de minste weerstand.) Je kan goede kapjes bij bouwmarkten kopen. Die hebben de vorm van je gezicht, maar dan moet je het ‘neusbeugeltje’ wel goed naar je neus vormen.

    De kapjes die goed filteren beperken enorm de ademhaling. Je kan er dus niet mee sporten of hard werken. Als de ademhaling vrijer is, dan houden ze vrijwel niets tegen.

    Zelf heb ik wel eens zo’n doekje overwogen tegen vliegen en muggen tijdens het fietsen.

    • Herma Westerdiep

      Je zou dan dus ook een bandana of buff kunnen dragen. Zie je motorrijders die zonder integraalhelm rijden ook vaak dragen. Stof, zoals in de woestijn lijkt me helemaal een aanslag op je longen. Dat merk je al tijdens een vakantie aan zee.

  5. Ximaar

    Japanners worden gemiddeld iets ouder dan Nederlanders. Maar dat is vooral aan de voeding (meer vis) toe te schrijven en niet aan die doekjes. Chinezen worden gemiddeld veel minder oud.

    • Herma Westerdiep

      Ik kan me er een beetje bij voorstellen. Als je in China woont zul je moeten dealen met de enorme vervuiling.

      • Miriam

        En hetzelfde geldt voor Indonesie

  6. nicole orriens

    Toen mijn dochter in China was droeg ze ze ook wel eens. Ik kan me toch wel voorstellen dat virussen zich minder snel verspreiden dan zonder zo’n ding?

    • Herma Westerdiep

      Volgens mij ben je nooit opgewassen tegen een virus. Die mondkapjes zijn vaak niet passend en de besmetting doe je met je handen (neus/mond). Maar ik denk als je je er goed bij voelt je ze gewoon moet dragen.

      • Nicole Orriëns

        Zelf hoef ik ze niet. Ik las dat ze inderdaad niet foolproof zijn, en bovendien: wat een gedoe.

        • Herma Westerdiep

          Beetje paniekvoetbal dus … ik draag ze ook niet. Ook niet de zelfgemaakte varianten. hihi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑