De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Oud brood; weggooien of aan de eenden voeren?

oud brood gebruikenOud brood. In het kader van de voedselverspilling, of het juist niet verspillen van voedsel kwam ik wat leuke tips tegen. Volgens mij kun je een hele hoop doen met oud brood. Voer het in ieder geval niet aan de eenden.

Oud brood

tosti

tosti

Brood is ongezond voor de eenden (eenzijdig). Bak het vooral zelf in de pan (insmeren met olijfolie) of maak er een tosti van. Na deze twee mogelijkheden houdt het wat mij betreft al snel op. Trouwens brood van een dag oud is prima te eten natuurlijk. Ik heb het over brood dat stug, droog en taai is. Niet weggooien is het motto van dit verhaal. Brood staat in de top 3 van meest weggegooid voedsel; zo ongeveer negen kilo per persoon, per jaar.
In Rotterdam wordt van droog brood, brandstof gemaakt. De bacteriën verteren het brood en scheiden CO2 neutraal methaan uit. Dat wordt dan weer verbrand om elektriciteit op te wekken. Leuk he?

Recepten

toast

Wentelteefjes (= wentel ‘t eventjes); of in het Frans: ‘pain perdu’. Zij maken de wentelteefjes iets anders dan wij: klop 3 eieren los met 250 ml melk (of 3 eetlepels slagroom), met een theelepel kaneel of vanillesuiker (of nootmuskaat). Haal 8 sneetjes aan beide zijden door het eiermengsel en leg ze op een stapel op een bord. Giet de rest van het eiermengsel over de stapel. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de wentelteefjes aan beide zijden lichtbruin. Bestrooi ze daarna met suiker, poedersuiker of stroop. Lekker op een stormachtige winterdag.

Bodem

bodem van oud brood

Quichebodem. Maak de vulling voor de quiche, van de restjes groente die je op dat moment in je koelkast hebt. Snijd de plakken in stukjes en meng het met twee eieren en een beetje melk; groente en de geraspte kaas erover en dan nog 30-40 minuten in de oven op 200 graden.
Wil je een pizza maken? Gebruik je (Turks)brood voor de bodem. Bedek het met tomatensaus (al dan niet zelf gemaakt). Daarna beleggen met van alles en nog wat. Dit kunnen natuurlijk ook wat restjes zijn. Salami, prosciutto, paprika, ui, mozarella etc. Kruiden met oregano; geraspte kaas erover met een beetje olijfolie. Tien minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Paneermeel en Panzanella

oud brood paneermeel

paneermeel van oud brood

Het is mij te veel moeite om dit zelf te doen. Maar je zou het brood tussen je handen kunnen wrijven tot het paneermeel is. Je kunt ook een keukenmachine of deegroller gebruiken. Als je die hebt. Bedenk van tevoren of je het fijn of grof wilt verkruimelen.

Panzanella komt uit Toscane en wordt gebruikt in een salade met sla, tomaten, basilicum, rode ui etc. Maak hier een lekkere vinaigrette bij met wat stukjes droog brood (bijvoorbeeld een focaccia of ciabatta). Allemaal uit la cucina povera (kliekjes).

Toetjes

PanzanellaSimpel recept broodpudding: Oude sneetjes wit of bruin in kleine blokjes (ca 2 cm) snijden. In een andere pan melk en suiker verwarmen. Later voeg je dit samen bij het brood met wat ei en de nodige smaakmakers (appel, rozijnen met rum, kokos, noten, chocola – wat je lekker vindt), maak er een soort dik beslag van en zet het 45 minuten in de oven op 180 graden of een uur op 170 graden. Denk er wel om dat je de ovenschaal (of cakeblik) vooraf goed invet.

oud brood broodpudding

broodpudding

Hollands broodschoteltje: Ontkorst zes sneetjes (oud) brood en besmeer ze aan beide zijden met wat boter. Kook een snel appelmoesje met 500 gr zure appels, 200 ml water en 75 gr suiker of koop de appelmoes kant en klaar. Leg vervolgens een laagje van 2 sneetjes in een kleine ovenschaal. Smeer daaroverheen een laag appelmoes en leg daarop weer 2 sneetjes. Zo om en om. De laatste laag moet bestaan uit twee goed besmeerde sneetjes brood. Meng 25 gr suiker met een theelepel kaneel en strooi dit mengsel bovenop de schotel. Zet het in een voorverwarmde oven op 200 graden, totdat het bovenste laagje knapperig is.

Wie heeft nog meer creatieve ideeën?

8 reacties

  1. Thea

    Iedere woensdag haal ik 2 broden bij de warme bakker en maak pakjes van 8 boterhammen die ik vriezer doe. De kapjes eet ik dezelfde dag, mijn man houdt er niet van en ik vind ze juist lekker.
    Eigenlijk heb ik nooit brood over maar ik ‘n tosti van vers brood is ook lekker.
    Stukjes gescheurd brood door een salade met royaal vinaigrette, heerlijk!

    • Herma Westerdiep

      Heerlijk he? Ik had er nog nooit over nagedacht maar koop geen kant en klare croutons meer.

  2. Greet

    In elk geval niet naar de eendjes.Ten eerste is brood niet goed voor eenden, en ten tweede trekt het ratten aan. En omdat menig gemeente minder geld steekt/heeft in rattenbestrijding kan je een rattenplaag maar beter voorkomen.

    • Herma Westerdiep

      Ik wist niet dat het niet goed was voor de eenden. Daarom noemde ik het ook specifiek. Dat verhaal van die ratten had ik niet bij stilgestaan. Moet er niet aan denken.

  3. Aaf (Zuinigaan)

    Brood is voor de eenden inderdaad slecht! Als je de eendjes voert, trekt dat ratten en muizen aan, geen goed idee!
    Ik vries gesneden brood in en haal per dag de benodigde sneden brood uit de vriezer. Soms houd ik wat over, dat eet ik dan de volgende dag.
    Brood invriezen doe ik al heel lang, al vanaf dat ik een vriezer heb. Brood blijft daardoor lang als vers. Op dit moment heb ik 2 broden in mijn vriezer liggen + nog een aantal sneden.
    Soms maak ik van brood van een dag oud in de koekenpan lekkere panpizza’s, met kaas, Italiaanse kruiden, geperste teen knoflook en plakjes tomaat. Heerlijk! Een enkele keer eet ik dit als warme maaltijd, met een groene salade er bij!

  4. Nicole Orriëns

    Het is niet zo creatief, maar ik maak er graag tosti’s van.

    • Herma Westerdiep

      Dat doe ik dus ook meestal. Lekker makkelijk en smakelijk om te eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑