De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Mijn oor zit dicht en dat is niet fijn

lijmoor vijftigenmeerLijmoor (Otitis media met Effusie)?  Na een lastige bronchitis zit ik nu met de naweeen.

Wat is een lijmoor?

Bijna doof

Begin feruari had ik een bronchitis, gevolgd door andere vormen van luchtweginfecties. Veel hoesten, snot en slijm zeg maar. Antibiotica en een tijdje uitzieken en alles is weer achter de rug.  Dacht ik, hoopte ik. Eind januari dacht ik dat mijn oor dicht zat door oorsmeer. Afspraak met de assistente gemaakt om uit te laten spuiten. Geen dichtgeslibt oor;  mijn gehoor kwam niet terug. Maar wat is het dan wel. Bij het eerste bezoek aan de huisarts werd er gezegd dat het waarschijnlijk slijm is wat in de buis van Eustachius is blijven zitten. Neusspray; geen resultaat. Toen nog een paar weken gespoeld met zout. Geen pretje maar dat heb je er allemaal voor over nietwaar? Mijn oor zit nog steeds dicht. Ben zo doof als een pot. Als ik zo op internet snuffel kom ik uit op een lijmoor. Komt vaak voor bij kinderen maar niet bij volwassenen.

Oorzaak

De oorzaak kan een ontsteking van het slijmvlies in die bewuste buis zijn (verbinding tussen keel en oor) en van  de trommelholte in het middenoor. Doordat deze buis niet goed werkt, ontstaat er een soort van onderdruk in het middenoor. Het slijmvlies ter plekke gaat dan reageren en vocht afscheiden. Dan raakt je middenoor vol met vocht in plaats van lucht. Dat vocht wordt dan heel langzamerhand taai.

Huisarts

naar de audicien

Ik heb nu erg last van mijn tinnitus en ben hartstikke doof. In gezelschap is dat een ramp. Geluidcoordinatie heb ik ook niet meer. Als mijn mobiele telefoon afgaat hoef ik niet op  het geluid af te gaan. Daarom deze week maar weer terug naar de huisarts. Ze zag dat mijn trommelvlies er nu goed uitziet en gaat me doorverwijzen naar een KNO arts.  Het lijmoor wordt nu in twijfel getrokken. Maar wat kan het dan wel zijn? Ouderdom? Niet in zo heftige mate mag ik hopen. Eerst moet ik langs een audicien om een gehoortest te laten doen. Dan kan ze de verwijziging beter feitelijk onderbouwen. Mijn afspraak bij Specsavers staat gepland.

7 reacties

 1. Lot

  Heel vervelende aandoening iets met je oren. Ik heb een tijdje BPPD (Positie duizeligheid) gehad, kon geen 2 meter lopen zonder ondersteuning. Met oefeningen weer overgegaan.

  Er zijn ook oefeningen om de buis van Eustachius te openen, misschien heb je daar wat aan. Ben de link ook kwijt, maar is vast makkelijk te vinden

 2. Titia Wiegers

  Bij mij ongeveer hetzelfde verhaal. Gehoorverlies (aan 1 oor) t.g.v. corona. Plotselinge doofheid kan worden veroorzaakt door een virusinfectie. Ik ben door de hele molen gegaan. Onder meer KNO-arts, mri scan; niets te zien in het oor, alles oké. In juli 2022 kreeg ik corona met gehoorverlies tot gevolg. Uit de eerste gehoortest kwam 63% db gehoorverlies naar voren; ernstig gehoorverlies. Afgelopen juni heb ik de laatste gehoortest gehad met als resultaat: 50% db (matig gehoorverlies). Het gaat heel erg langzaam toch steeds iets beter, daarom wil ik ook (nog) niet aan een gehoorapparaat. Sterkte gewenst, hopelijk verbetert jouw gehoor ook!

  • Herma Westerdiep

   bij ziekenhuisonderzoek kwam dat idd naar voren. Plotsdoofheid door virusinfectie of een brughoektumor. Ik wacht op de mri; daarna diagnose. Stemt me positief dat jouw oor enigszins verbetert. Ik heb ook meer dan 60% DB gehoorverlies aan het rechteroor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑