De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Lage rugpijn; zo maar als kadootje in december

lage rugpijnLage rugpijn. Voor mij redelijk onbekend maar sinds december 23 weet ik een klein beetje wat het is.

Lage rugpijn

Lage rugpijn

Zondagmiddag een paar weken geleden was ik aan het schoonmaken op ons balkon.  Buiten. Toen ik een beweging maakte dacht ik al even dat het niet goed voelde. Langzaam aan in de dag werd het steeds erger. Ik had last van de rug. Staan en opstaan was een redelijk heftige ervaring. Ik kreeg soms het ene been niet meer voor het andere. Dus stijf aan de pijnstillers(ontstekingsremmers), zoeken op internet welke oefeningen ik het beste kon doen en rustig aan blijven bewegen. Warmte kussen uit de kast en bij het zitten alles op standje hoog. Wat een ongemak.

Spit of lumbago?

Spit?

Ik heb geen plotselinge beweging gemaakt en voelde geen scherpe (soms verzwikkende) pijn. Spit komt bij een plotselinge beweging van de rug na tijden van verkeerd gebruik van de rug. Vroeger gebeurde dat vaak bij het spitten in de tuin. Daarom de naam spit. Bij mij kwam het heel langzaam binnen en werd steeds erger en zit de pijn alleen in de onderrug. Geen hernia, geen ischias dus geen uitstraling naar de benen. Als ik op gang ben (na een intense krachtsbeperking) en de benen voor elkaar weet te zetten, ben ik de pijn kwijt en kan gewoon alles doen. Dat doe ik dan ook maar zo veel mogelijk. De helft van de mensen is na drie maanden volledig hersteld las ik maar sommige mensen blijven er ook langer last van houden. Daar werd ik niet blij van.

Leukemie

De eerste gedacht is natuurlijk angst. Heeft het te maken met de leukemie krijg ik weer necrose in de heupkoppen? Drukt er ergens een lymfeklier op mijn rug? Hoor ik tot die 1% van mensen met een zeldzame oorzaak? Mijn intuitie zegt van niet. Ik denk dat het bij mij te maken heeft met langdurige stress, niet fit zijn door de maanden van ziekzijn (blaasontsteking – niet slapen enzo) en het verwaarlozen van een goede werkhouding. Slechte combinatie. Hernia is het ook niet. Als ik nog terugdenk aan de pijn van mijn lieve P. is dat niet te vergelijken. Toch kunnen de pijnklachten erg op elkaar lijken. In tegenstelling tot een soort van spit (scheuren van de *wanden c.q. lamellen van de tussenwervelschijf) is bij de hernia de lamel helemaal doorbroken en treedt de kern naar buiten. Bij spit scheuren de lamellen ook wel maar komt de kern niet naar buiten. Ingewikkeld verhaal kort uitgelegd.

Dus nog een paar weetjes:

 • De vezellaag bevindt zich rondom de kern. Deze vezellaag bestaat uit zo’n 20 lagen dunne lamellen (minder dan een halve mm dik). Hierin liggen duizenden sterke vezels ingebed. Normaal dringt de kern niet door de lamellen heen maar deze kunnen lek raken. Bij een hernia zijn alle lamellen lek en de inhoud komt dan naar buiten.
 • Bij spit scheuren de lamellen. Uiteindelijk, als je geen actie onderneemt, zal dit leiden tot een hernia.
 • Zo ongeveer 90% van alle mensen zal een keer last van zijn of haar rug krijgen; 20% ieder jaar.
 • Buikslapers ontwikkelen meer rugklachten dan zijslapers.
 • Er is geen wetenschappelijk bewijs dat tillen, bukken en draaien slecht is voor de rug.
 • Evenveel vrouwen als mannen krijgen last van de rug.
 • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is er geen specifieke statische zithouding waarbij is aangetoond dat deze rugklachten kan verminderen of voorkomen. De een zit graag onderuit gezakt en de ander rechtop. Het varieren (zithouding en bewegen) is dus wel van belang.
 • Bizarre cijfers; interessant omdat ik nu ook aan de beurt ben. De ouderdom en verval slaat toe.

5 reacties

 1. Lot

  Heb ik ook 2x gehad een heftige “aanval” een maal zomaar, de andere keer had ik 2 planten uit een tuin gespit die ik gratis kon ophalen.
  Maar pijn heb ik altijd wel in diverse vormen, soms de bilspier die de fysio dan met dry needling weer ontspant
  Knieheffingen eerst in de stoel en later staand helpen me uit ervaring het best en staande armen om me heen zwaaien ook. daar begin ik ook de dag mee om stijfheid te laten verwijnen

  • Herma Westerdiep

   dank je voor de tip. ik vind het fijn om zo staand oefeningen te doen. dat kun je overal doen.

 2. Justin Case

  Voor mij maakten drie dingen die ik veranderd heb het verschil. Na bijna een jaar rugpijn ben ik er vanaf.
  Ik ben lager gaan zitten, gebruik een betere leesbril en wissel vaker van zitplek (werkplek). Daardoor zit ik niet meer met bijna mijn hele rug over tafel gebogen en/of met mijn neus op mijn tablet, maar rechtop aan tafel bij mijn tablet en rechtop achter de desktop.
  Nu hoef ik niet meer zittend mijn kleren aan te trekken, ik kan weer bukken en ik ben ‘s ochtends geen stijve plank meer.

  • Herma Westerdiep

   daar ben ik ook mee bezig. goede houding, zorgen voor goede stoel en/of beweegkruk. Niet te lang achter elkaar zitten en veel lopen.

 3. Max zaalberg

  Thanks ! Heb ik wat aan. Vooral die van die buikslapers. Maar de rest ook en ooo ja vergeet het doorgelegen matras niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑