De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Januari (2024) de maand van de goede voornemens … schoonmaken

januari 2024Januari 2024. Bijzondere maand. De maand van het opruimen en schoonmaken. Kerstversieringen eruit en een frisse doek door de kamer.

Januari

januari 2024

Opruimen en schoonmaken

Januari volgt op de maand van gezellig binnen zitten, mijmeren, lekker eten, kaarsjes. Huiselijkheid ten top. Mij overvalt altijd een bijzonder gevoel. Sommige mensen stoppen deze maand met het drinken van alcohol of gaan van het oliebolmoment naar het nuttigen van komkommer, tomaat en de rest van de koolhydraatarme producten. Zoveel mogelijk afvallen in een zo kort mogelijke periode. Al dan niet met chemische hulp. Aan al die voornemens heb ik heel vaak gewerkt. Alle beschikbare diëten zijn door mij doorleefd. Lees: Niet volgehouden en gestopt. Nu kijk ik naar januari als een frisse start van het jaar; rust en leegte. Zorgen dat we vanuit deze stilstand weer beginnen na te denken over dat wat gaat komen.

Weetje: De Babyloniërs deden 4000 jaar geleden aan het begin van het nieuwe jaar beloften aan hun goden.

Winter en blue monday

donker en grauw

Het begin van de winter. Voor mij lijkt de tijd een beetje stil te staan in deze dagen. Heb gelukkig geen last van het blue-monday gevoel wat velen op deze deprimerende (vaak donkere) dag hebben door het gebrek aan daglicht en het falen in de uitvoering van al die goede voornemens. Je kunt nog blij worden als je wat aanbiedingen scoort, maar dan houdt het ook wel op. De tijd van gezond eten en veel bewegen is weer aangebroken.  Je banksaldo eens goed bestuderen (nog voordat je een aanbieding scoort) en plannen maken voor de toekomst. Dus kerstspullen opruimen en het huis schoonmaken.  Natuurlijk eerst de kerstversieringen weer netjes inpakken en sorteren. Overbodige, niet gebruikte spullen direct weggooien. Ook als ik de accessoires, die in de kamer stonden weer terugzet, maak ik ze schoon en vraag ik me af of ze naar de kringloop moeten.

Doe niet te veel … niet alles in één middag maar iedere keer een beetje. Uiteindelijk voelt een opgeruimd huis ook in je hoofd als opgeruimd.

Komkommer

Komkommer na de oliebol

Als je dan een lekker gevoel hebt overgehouden aan dat opruimen (ontspullen) kun je ook nog eens de rest van je leven eens onder de loep nemen. Wat houdt je bezig en waar wil je meer grip op krijgen? Welke doelen heb je voor ogen? Niet te uitdagend maar wel haalbaar binnen dit verse nieuwe jaar. Ga dan ook niet op 2 januari ( na al die bourgondische eetfeestjes) aan die vreselijke komkommers zitten te knagen maar probeer in balans te komen. Zorg ‘gewoon’ goed voor je lijf. Doe dat wat bij je past. Adem vooral door.

Snap ook dat je leven niet alleen leuk hoeft te zijn.  Als je van plan bent om 100 te worden heb je in totaal 1200 maanden tot je beschikking … . Probeer dus de tijd door te brengen zoals je zelf ongeveer graag wilt. Met de partner waar je van houdt, en met de mensen waar je van houdt. We zijn allemaal op zoek naar geluk. Ellende is daar helaas wel een onderdeel van. Niemand is alleen maar positief.  Dat wil niet zeggen dat je moet piekeren of boos te zijn. Ontspan, leef voluit en accepteer. Het leven wordt je maar één keer aangeboden. Pak deze maand dus als een kans (uitroepteken).

Wacht in het leven niet tot de storm gaat liggen, maar leer hoe te dansen in de regen …

6 reacties

 1. Lot

  Vandaag ga ik de kerstspullen opruimen, gisteren hadden we nog lunchbezoek en was het wel fijn dat alle feestverlichting nog aan kon want het was zo grijs dat een lichtje fijn was. Meestal heb ik weinig last van seizoenen maar dit weer is inderdaad blue monday gevoel.
  Door maag-darm problemen ben ik 2 kilo afgevallen deze 2 weken en gekomen waar ik wilde zijn onder een rond getal, nu zorgen dat ik dat blijf

  • Herma Westerdiep

   Dus een geluk bij een ongeluk? Niet meer afvallen dus maar zorgen voor rust in je maag en darmen. Is lastig in deze tijd.

 2. Mevrouw Niekje

  Ik heb nooit goede voornemens (ja, behalve die ene… geen eetbuien meer) en ben het hele jaar door wel opgeruimd. Ik heb deze week de kledingkast onder handen genomen, maar doe dat ook in de zomer. Net als de koelkast en vriezer twee keer per jaar schoongemaakt worden. Moet het niet overdrijven, vakantie is ook tijd voor leuke dingen of niks doen!

  • Herma Westerdiep

   Ik vind het vaak lastig om balans te vinden in werk en niet werk. Thuis is eigenlijk altijd wel wat te doen. Wat heeft dan voorrang? De koelkast schoonmaken of een puzzelboekje pakken?

 3. nicole orriens

  Ik vind het fijn dat de feestdagen voorbij zijn en het gewone leven weer is begonnen. Een frisse start.

  • Herma Westerdiep

   mmm ik heb het niet zo met de feestdagen maar wel met de tijd van het jaar. Januari is daarentegen weer niet zo bijzonder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑