De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Kleine lettertjes lezen is niet makkelijk

kleine lettertjesKleine lettertjes lezen niet makkelijk. Met of zonder leesbril is het lezen van ieniemienie tekst een uitdaging.

Kleine lettertjes

prijsverschil

We kennen ze allemaal. De kleine lettertjes in een verzekeringspolis, de kleine lettertjes op een gebruiksaanwijzing en de kleine lettertjes in de supermarkt. Vaak heb ik mijn leesbril wel bij me maar soms loop ik ook als een zombie door de supermarkt. Geen bril, dus geen stuur over de houdbaarheidsdatum en de prijs per liter of kilo. De stuksprijs geeft geen goede indicatie meer van wat je nou eigenlijk koopt. In sommige flessen of dichte verpakkingen zit wel 30% lucht. Weegt lekker mee in de betaling; en dat wil je niet. Zeker niet als het onzichtbaar is.

… prijsverschil

Kroketten of appels

puur …

Als je tijd hebt om op de prijsverschillen te letten, kun je snel geld verdienen. De heen en terugreis naar de supermarkt is zo weer terugverdiend. We weten allemaal dat de prijzen enorm zijn gestegen en de verpakkingen kleiner en lichter.  Geld besparen willen we allemaal. Fruit, brood, vlees en wasmiddelen reizen echt de pan uit. Duur, duurder en duurst. Je kunt nog beter een paar kroketten kopen dan een zak appels tegenwoordig. Terwijl onze regering schreeuwt dat we gezond moeten eten. Iedereen met een ruim gevulde portemonnee koopt en appels, sinaasappels, groente en nog een pak kroketten extra. Dat geldt helaas niet voor iedereen.

… meer dan een euro

Grote verpakking

1,29 … en

2,59 …

Ben je alleen of met z’n tweetjes is het vaak onvoordelig om sommige, aangeboden verpakkingen te kopen. Grote flessen ketchup die niet rechtop in je keukenla passen (en bederven terwijl je erbij staat) of een netje sinaasappels waar je minstens een maand mee verder kunt. Het blijft voor velen een uitdaging om efficiënt en goedkoop boodschappen te doen. Ik doe ook boodschappen voor mijn moeder. Die lust niet alles, wil een zo klein mogelijke verpakking en heeft een uitgesproken smaak wat wasmiddelen betreft. Een jaartje geleden was ik op zoek naar vloeibaar wasmiddel voor de fijne was. Gekocht; blij en tevreden. Bij het studeren van de kleine lettertjes bleek het om wasverzachter te gaan. Zet dat er dan met grote letters op in plaats van wervelende teksten van frisse lakens.

-WVZ-

dit kost meer dan 12 euro …

Deze week was ik weer op jacht naar vloeibaar wasmiddel voor mijn moeder. Geen eigen merk, want dat vind ze niet lekker ruiken. Dus een studie in de supermarkt (met leesbril) over de verschillende merken en bijbehorende (idiote) prijzen. Uitgebreid gelezen. Gekocht; blij en tevreden. Lenor; la collection … zeebries. Klinkt goed dacht ik nog. Toen ik thuis met trots de afbeelding (merken en prijzen vergelijking) liet zien zag ik op het prijskaartje die aan het schap hing de letters ‘wvz’ staan. Je raadt het al …. wasverzachter gekocht. Nergens op de verpakking was het woord wasverzachter te vinden. Ook met leesbril niet. Hier weer een ultiem, slecht voorbeeld van de irritante kleine lettertjes.

Ik heb ooit op een camping iemand gezien die tandpasta in zijn haar had gesmeerd omdat hij de lettertjes niet kon lezen en dacht dat het haarcrème was. Wie heeft er nog meer van dit soort leuke verhalen?

4 reacties

  1. Ximaar

    Veel mensen hebben een smartphone. Je kan daar de camera van gebruiken om de kleine letterjes enorm mee te vergroten. Bij de meeste werkt het ook als je op de streepjescode richt en dan alle productinfo goed leesbaar krijgt.

    Zelf weet ik van de meeste producten die ik gebruik en inhoud en prijs bij welke winkel. kilogramprijzen kloppen niet altijd bij bijvoorbeels augurken of andere zaken in een vloeistof die je niet consumeert. Ze horen de kg-prijs voor het uitgelekt prodruct aan te geven en dat gaat soms mis. Heb dat wel eens bij Kassa en KvW gemeld, maar die hebben er nog niets mee gedaan.

    • Herma Westerdiep

      aha … zo word je dus nog steeds voor de gek gehouden. Ik kijk ook naar de kilo of literprijs. Anders is het appels met peren vergelijken. Maar ook dat klopt dus niet. Dat gebruik van de camera op de smartphone om de kleine letters te vergroten had ik nog nooit over nagedacht. Dank voor de tip. Blij mee.

  2. Lot

    Ik heb op mijn telefoon een loep app, is vaak ook handig in supermarkt of gewoon thuis.

    Ik heb geen voorbeeld, komt alleen de tekst van liedjes in me op: Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan en wie heeft er zeepsop in de pruimenpap gedaan, alle pruimen liggen te schuimen. Bij nazoeken is het eerste van Lou Bandy en tweede van Jonny Jordaan. Werden op verjaardagen bij mijn oma en opa gezongen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑