Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Hoortoestellen. Met de nieuwste digitale technolgie.

hoortoestellen vijftigenmeerHoortoestellen; een soort minicomputer. Net als een bril; afgesteld op je persoonlijke behoefte.

Hoortoestellen

Goed aan de knoppen draaien

Als je problemen hebt met je gehoor, kun je je vervoegen bij een audicien. Dat heb ik ook gedaan. Vaak mag je zo’n apparaat eerst vrijblijvend proberen. De audicien zal je hoortoestel afstellen op je persoonlijke gehoorverlies. Bij mij duidelijk te zien op de grafiek van het ziekenhuis. De nieuwste hoortoestellen werken met de nieuwste digitale technologie en bieden verschillende programma’s voor veel luistersituaties. Wil je spraak versterken, of wil je juist goed kunnen horen in een groep?

De microfoon in het toestel pikt akoestische signalen op en stuurt ze door naar de processor. Deze zet ze om naar elektrische signalen. Je binnenoor zet deze impulsen om. Vervolgens gaan je hersenen er mee aan de slag. Volgens mij een lang, complex verhaal kort uitgelegd. Zo’n gehoorapparaat versterkt dan ook alleen de geluiden die echt belangrijk zijn. Voor jou. Volledig automatisch. De te verdragen (harde) geluiden is voor iedereen anders. Daarom is het altijd maatwerk.
Plotsdoofheid

via Bluetooth

Mijn rechteroor is beschadigd door een zgn. plotsdoofheid. Niets meer aan te doen. Geluiden werden niet alleen zachter, maar ook onduidelijk. Als ik het goed begrijps worden de auditieve banen je mijn brein minder gestimuleerd. Ik heb, naast de doofheid, af en toe een soort van blikkerig geluid in mijn oor. Schril en onaangenaam. Als je in een vergadering zit of in een restaurant, kun je je apparaat daar op instellen. Als ik zou willen kan alles via bluetooth rechtstreeks naar mijn telefoon gestreamd worden. Het enige wat ik probeer is af en toe een ander programma op de app in te stellen om te kijken wat ik fijn vind. ‘s Nachts aan de oplader, dus geen gepiel met batterijen. Door het dragen van het hoortoestel wordt je gehoor geprikkeld en zeker niet lui zoals veel mensen denken. Niet te lang wachten dus met de aanschaf van een dergelijk apparaat om er voor te zorgen dat je gehoor niet snel achteruit gaat.

Ik draag een achter-het-oor-hoorapparaat. Bijna 90% van de Nederlanders met gehoorverlies, dragen een dergelijk (vaak krachtig) toestel. Op deze manier kun je gebruik maken van de meest geavanceerde techniek al dan niet met bluetoothfuncties. Nu op zoek naar een goed comfort en een optimaal geluid.

Geschiedenis

Lastig in een groep

Heel lang geleden … meer dan 200 jaar zelfs, waren de hoortoestellen alleen voorbehouden aan koninklijke oortjes. De Engelse koningin Alexandra droeg als één van de eersten een hoortoestel. De heer M.R. Hutchinson vroeg in 1901 octrooi aan voor het eerste, draagbare hoortoestel. Het woog ongeveer 12 kilo.

4 reacties

  1. Linda

    Liever had je ‘m natuurlijk helemaal niet gehad, maar mooi dat het nu bestaat deze technologie. En je ziet het vaak niet eens! Mijn buurman speelt ook vaak muziek af via zijn gehoorapparaat. Meestal als hij het gepraat van de buurvrouw zat is haha.

  2. Gertie

    Heel fijn dat die dingen geen 12 kilo meer wegen! ????

    • Herma Westerdiep

      Precies en dat het niet opvalt dat ik er eentje draag en goed kan luisteren tijdens een goed gesprek met lieve mensen …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑