Nationale sleepbootdagen ZwartsluisNationale Sleepbootdagen in Zwartsluis; een maritiem genot.

Nationale sleepbootdagen

 

Zwartslui<yoastmark class=s is makkelijk te bereiken. Over de weg en over het water. Samen met Zwolle, Meppel, Kampen en Giethoorn in de Kop van Overijssel komen een paar provincies bij elkaar. Zwartsluis ligt in dit prachtige stukje Nederland. Eenmaal aangekomen konden we de auto net even buiten het centrum, voor de brug, parkeren. Lopend verder gegaan. Kijken en verkennen.

Zwartsluis is al in de geschiedenisboeken terug te vinden zo richting eind veertiende eeuw. Ooit werd met ‘Der Swarten Sluys‘ de toegang van het Meppeler Diep naar het Zwarte Water afgedamd. Daar ontstond natuurlijk al snel bewoning. Het in 1560 gegraven kanaal naar Giethoorn zorgde er ook nog eens voor dat het een uitvoerhaven van miljarden turven werd. De scheepvaartindustrie zorgde voor welvaart in de omgeving. Dat alles is terug te zien als je door het dorp loopt.

Vereniging De MotorSleepboot

Deze vereniging heeft er voor gezorgd dat dit evenement op de kaart kwam. Tientallen sleepboten meerden af aan de kade in 1994. De publieke belangstelling was groot en zorgde er voor dat dit evenement regelmatig (tweejaarlijks) wordt herhaald. In de oneven jaren vind je de sleepboten in de gemeente Vianen. De bezoekersaantallen lopen richting de 70.000 (uit binnen en buitenland).  Wij vonden het geweldig.

Ben je liefhebber van de sleepvaart of scheepsmotoren, gezelligheid, markt of kermis, ben je hier aan het goede adres. Aan boord of in de machinekamer; alles is mogelijk. Wij hebben meegevaren met de bijna 100 jaar oude SS Maarten. Dit jaar was het natuurlijk perfect weer. De zon scheen zo gretig dat ik ter plekke een hoedje heb gekocht om mijn huid te beschermen.  Veel mensen gezien, de winkels waren open en in Zwartsluis zelf was genoeg te doen. Natuurlijk hebben we een portie kibbeling gescoord.

Historische motorsleepboten

Het doel is natuurlijk om deze historische sleepboten in ere te laten maar ook voorkomen dat we dit stukje maritieme geschiedenis vergeten.

In de haven aan het Zwarte Water laten schippers zien wat zo’n sleepboot allemaal kan. Niet alleen prachtig opgeknapte duwers en slepers maar ook krachtmetingen en behendigheidsproven. Je kijkt dan ook je ogen uit als je aan de kade staat te kijken of vanuit een boot op je luie stoel zit te genieten.

Zeker een aanrader om naar toe te gaan.