Holvoet. Raar woord toch? Maar ik heb een holvoet. Risico op zwikken, vallen, struikelen met ook nog eens snel vermoeide voeten. Eigenlijk wist ik het allemaal wel. Onhandig in hart en holvoet.
Holvoet (pes cavus)
Komt het in de ene familie meer voor dan de andere? Geen idee. Mijn ouders hebben redelijk normale voeten maar mijn broer heeft extra brede voeten. Mijn dochter heeft ook holvoeten. Genetisch belast zou je denken of gewoon domme pech? Mijn zoon heeft sterke voeten; geen holvoeten. Platvoeten zijn weer het tegenovergestelde van holvoeten. Die hebben we niet in de familie. Waar het allemaal aan ligt weet ik zo niet maar de oorzaak ligt vaak bij de spieren en de pezen. Soms ligt het probleem in de tussenbotspiertjes of ontstaat de holvoet al tijdens de zwangerschap. Neurologische afwijkingen kunnen ook aan een holvoet ten grondslag liggen. Dan is specialistische hulp nodig.
Je kunt hamer- of klauwtenen krijgen, pijn in je voeten en moeilijk lopen. Je voet zwikt makkelijk waardoor je meer risico hebt op vallen. Hardlopen is geen optie voor mensen met een holvoet. Gevaarlijk. Ook dat heb ik geweten als ik tijdens gym op de middelbare school als laatste over de finish kwam.
Wreef en voetvormen
De wreef bij de holvoet ligt beduidend hoger. Je wreef is het hoogste gedeelte van je voet. Toen ik nog op hoge hakken door de wereld trippelde (met een enorm hoge wreef) kon je soms zo onder m’n voeten doorkijken. Bij platvoeten (tegenovergestelde) heb je geen bolling onder je voet. Je voet rust dan compleet op de grond. Probeer je vingers maar eens onder een platvoet te krijgen. Lukt je niet. Leuk om op het strand eens naar te kijken.
Bij holvoeten steek je je vingers met gemak onder je voeten door. Dan staat je wreef dus vaak ook erg bol. Ongeveer 5% van de mensen heeft een hoge wreef. Lastig bij het aantrekken van schoenen en laarzen. Klompen zorgen voor een lelijke knobbel op je (hoge) wreef.
Klachten bij een holvoet
Bij problemen zal de specialist naar je wreef kijken, de ruimte onder je voet en de vorm van je tenen. Bij een hogere wreef staat het peesblad in je voetzool gespannen. Soms zie je ook nog eens gekromde tenen en een afwijkende stand van de hak bij een holvoet. Door deze afwijking loop je het risico pijn te krijgen in je middenvoetsbeentjes. Tijdens het lopen maar ook tijdens rust. Je hebt sneller vermoeide voeten of zelfs pijn aan je grote teen. Ontsteking van de peesplaat en de achillespees hoort ook tot de mogelijkheden. In 2009 had ik een ontsteking aan de slijmbeurs tussen mijn hak en de achillespees. Niet fijn; erg onhandig. Mede omdat ik aan het verhuizen was.
Dit heeft niet iedereen natuurlijk. Ga bij klachten langs je huisarts of neem contact op met een podotherapeut. Met steunzolen kom je al een heel eind. Operaties of orthopedische schoenen zijn uitzonderingen. De chirurg verandert dan de stand van je botten en pezen. Lijkt me geen pretje omdat je ook in het gips zal moeten; gevolgd door weken fysiotherapie.
Ik ben best tevreden met mijn hoge wreef en holvoeten. Beetje bagataliseren en een setje steunzolen maken het lopen weer een pretje.
Ik ben nu 70+ en heb ook behoorlijke holvoeten en ik ben wat gevallen gedurende mijn hele leven. Daarbij heb ik ook nog een heel brede voorvoet en heel smalle hielpartij dus heel lastig schoenen kopen. Tot voor een paar jaar redde ik het nog met podologische steunzolen maar de nodige correctie werd dusdanig dat ik geen schoenen meer kon kopen. Paste er eenvoudigweg niet meer in. Ik heb nu dus sinds een paar jaar orthopedische schoenen en kan ik weer redelijk goed lopen en ben ook sindsdien niet meer gevallen (afkloppen ?) Gelukkig maken ze tegenwoordig heel leuke schoenen, mensen zijn vaak verbaasd dat ik othopedische schoenen draag.
Bijzonder he dat die holvoeten veel problemen met zich meebrengen. Ik had er zelf nog nooit zo bij stilgestaan. Loop nu trouw met zooltjes in de schoenen.