Goed gemutst omdat het eindelijk koud is

Ogen zijn volgens kenner de spiegel van je ziel

Ogen zijn een kostbaar bezit. Je wilt iedere dag goed kunnen zien. Wees daarom lief voor je ogen; je wilt zo weinig mogelijk belemmeringen als er gekeken wordt naar deze spiegel van de ziel.

Ogen

ogen

genetische erfenis

Je ogen liegen niet. Daarom zijn ze de spiegel van onze ziel, ons brein en onze genen. Probeer maar eens een ‘masker’ op te zetten, je ogen verraden je gevoelens.  Die prachtig gekleurde kijkers zeggen iets over onze emotionele gemoedstoestand. Het is bijna onmogelijk om te verwoorden wat het oog laat zien. Hoe groot is de lichtinval in de pupillen is of welke kleur hebben je irissen. Je ziet diepte en kleur en kijkt de hele dag maar door. Door non-verbale communicatie brengen we een hoop informatie over.  Vertrouwen of wantrouwen, zekerheid, angst, liefde etc.

De ziel kan spreken via de ogen en kussen met een blik (bron: Gustavo Adolfo Bécquer).

Het meest oprechte deel van je gezicht

ogen

ogen spreken de waarheid

In tegenstelling tot onze mond, spreken onze ogen de waarheid. We hebben er geen controle over. Je pupillen verwijden zich als je iets leuk vindt (positief). Bij het tegenovergestelde (afkeer/negatief) trekken de pupillen zich juist samen. Oei; lastig dus.  Maar als je blij bent gaan ze meer glinsteren. Zelfs al doe je je best een glimlach te onderdrukken. Je ziet bij je geliefde of je kinderen vaak direct hoe de vlag er voor hangt als je ze aankijkt.

ogen fotomodellen

lachen met je ogen

Fotomodellen moeten soms ook zonder hun mond te bewegen, met hun ogen lachen. Lastig om dit zo maar even te doen denk ik. Als iemand zijn aandacht op je vestigt, zal hij/zij je aankijken met een doordringende blik. Door deze ramen van de ziel, zien we ook verdriet.

Nadenkertje: De ergste manier waarop je jezelf kunt bedriegen, is door de dingen waar je ogen van gaan stralen niet te doen…

Roteren om de optische as …

als je ouder wordt aan de leesbril

Zes oogspieren zorgen er voor dat ze naar links rechts, omhoog en omhoog kunnen draaien maar ook in twee richtingen om de optische as roteren. Je oogleden (die afzakken naarmate je ouder wordt), zijn bekleed met huid (buiten) en aan de binnenkant met bindvlies. Op de ooglidrand bevinden zich wimpers en kleine talgkliertjes. Schimmels en parasieten kunnen oogontstekingen veroorzaken.  Behandel ze met respect en liefde. Houd ze lekker schoon; was ze af en toe met babyshampoo. Voordat je het weet heb je een of andere oogaandoening en moet je aan de antibiotica. Je zicht zal er uiteindelijk niet beter van worden. Voorkomen is beter dan genezen is toch een spreekwoord?

 

 1. Mocht je de hele dag achter het scherm zitten, maak je je ‘waarnemingsorgaan’ vermoeid en droog. Je knippert minder omdat je focust. Net als bij het lezen. Kijk daarom regelmatig even weg, 6 meter in de verte, of doe ze 20 seconden dicht. Zet je beeldscherm haaks op een raam.
 2. eet wortelen en tomaten

  Draag een zonnebril. Beter voor je hoornvlies en (net als voor je huid) als bescherming tegen kanker.

 3. Als je werkt met rondspattende chemische stoffen of als je sport, loop je risico op blessures. Draag zo mogelijk een veiligheidsbril.
 4. Gezonde voeding heeft invloed op je kijkers.  Citrusvruchten en volkorenproducten; en eet noten, wortelen, tomaten, spinazie en maïs.
 5. Heb je problemen met je ogen, kom dan direct in actie. Gebruik kompressen, druppels of maak ze schoon met gekookt (en afgekoeld) water.

 

Onze meest verborgen tranen zoeken nimmer onze ogen (bron: Khalil Gibran).

 

2 reacties

 1. Nicole Orriëns

  Het wonderlijke is dat als ik een zonnebril draag, ik me inderdaad ook meteen veel minder kwetsbaar voel.

  • Herma Westerdiep

   Dat heb ik ook. Dan kan niemand je ogen zien; verscholen achter een klein schermpje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑