Alleen in helder water zie je diepte

Podotherapeut; gespecialiseerd in voeten

Podotherapeut is iemand die gespecialiseerd is in het onderzoeken van en het behandelen van voeten. Podos betekent in het Grieks voet. Op eigen initiatief maar eens een afspraak gemaakt voor advies. Aanleiding: Zere hak en vermoeide voeten.

Podoloog of podotherapeut?

zorg voor stevige schoenen

Tussen een podoloog en een podotherapeut zit wezenlijk verschil. De podotherapeut is een HBO opgeleide specialist met een beschermde titel. Een podoloog heeft korte opleidingen en/of cursussen gevolgd. Ook goed natuurlijk, maar anders. Ik had deze week een afspraak bij een podotherapeut.  Praktijk in Groningen en Hoogezand. Op internet een afspraak gemaakt (makkelijk) en extra schoenen meegenomen. In de hoop dat ze me kon vertellen waarom ik een zere hak heb.

Voeten zijn de basis van ons lichaam en dragen ons daar waar we naar toe willen. Thuis loop ik veel op blote voeten maar dat was niet meer te doen. Helaas. Het advies was uiteindelijk om dus ook niet te veel op blote voeten te lopen. De harde vloer geeft onvoldoende demping (peesplaat) en mijn wassende jaartjes (gewicht, ouderdom en verval) doen hier geen goed aan.

Schone voeten

ik sta netjes recht

Daar zat ik dan. Schoenen in de tas, schone voeten in de sokken en erg nieuwsgierig. De praktijk is in een schoenenwinkel dus voor mij als een soort chocoladefabriek. Vooraf nog even gesnuffeld tussen de uitverkoop van dames en herenschoenen. Want zo’n uitverkoop is bijna altijd aanleiding tot de aankoop van een paar schoenen. Vandaag niet. Alleen aandacht voor de podotherapeut. De energieke, vrouwelijke podotherapeut wist veel te vertellen; over voeten dan wel. Soms misschien wel een beetje te veel. Van interactie was weinig sprake. Veel luisteren dus. Staan op een glasplaat, staan op een aluminiumachtige plaat, lopen over de vloer (blote voeten) en stappen op diezelfde aluminium plaat. Houding, lengte van de benen, drukpuntbepaling en kijken naar de stand van de heupen. Voor haar veel van hetzelfde denk ik. Maar inhoudelijk wist ze er veel van.

m’n onderkant

Gelukkig sta ik netjes recht (48%-52%). Ik belast mijn rechtervoet iets meer dan mijn linker voet. Het rode kruis op de (andere) foto, aan de onderkant van de rechter hak,  liet weinig te fantaseren over.  Daar zat de zere plek precies.

Drukverschillen

trotse bezitter van een soepele holvoet

Aldus de podotherapeut stond mijn rechtervoet iets meer naar buiten waardoor de druk op mijn rechterhak groter was dan die van mijn linker voet.  Leuk (lees: interessant) om de onderkant van je voeten, zo op de foto te zien. Dit zou mezelf natuurlijk nooit lukken.
Gelukkig geen slijmbeursontsteking achter de achillespees, misschien (beginnende) hielspoor of artrose.  Allemaal aandoeningen waar je als ‘holvoet’ bezitter meer kans op hebt. Mijn holvoet was ietwat doorgezakt aan de voorkant maar bleek na een kort onderzoek, gelukkig wel soepel. Het doorzakken resulteert in een grotere schoenmaat legde ze uit. Daar was ik al achter.

Onderdanen

ik ben er zuinig op

Ben erg zuinig op mijn onderdanen. Heb al heel wat ellende zo vanaf mijn heupen naar beneden getrotseerd. Operaties, gips, krukken en fysiotherapeuten. Door de meervoudige enkelbreuk, gescheurde enkelbanden, heup– en knieproblemen, kuitbeen- en middenvoet breuk en ook de in Kroatie gescheurde peesplaat.

met nieuwe steunzolen naar Denemarken

Ik ga binnenkort ook nog (lekker) langs de pedicure en vertrek dan met mijn nieuwe steunzolen richting Denemarken. Stevige schoenen (te soepel is niet goed als je last hebt van je hakken) maar ik moest ook niet al te stevige kopen. Geen Klasse D wandelschoenen dus. Die gebruik je meer bij het alpine klimmen. Op de vakantie in Denemarken gaat dat echt niet gebeuren.

Voor vermoeide voeten is elk pad te lang.

 

2 reacties

  1. Ep Dijkgraaf

    Het is register Podoloog met een 4 jarige opleiding op HBO niveau aan Acedemie voor Podologie en aan gesloten bij Stichting LOOP en geregistreerd bij KABIS voor de zorg verzekeringen

    • Herma Westerdiep

      Hoi. Ik begrijp het niet helemaal. Wat is een register podoloog? Is dat ook een podotherapeut?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑