Life is a song, sing it

Hittegolf: Futloos en chagrijnig de zomer door?

hittegolfHittegolf en hittegolven. Futloos en chagrijnig door de hitte? De afgelopen dagen en weken weet ik niet waar ik het zoeken moet. Ik doe alles om de warmte buiten de deur te houden maar voel me er niet beter door.

Hittegolf

Wat is eigenlijk een  hittegolf? In Nederland spreken we dan van vijf opeenvolgende zomerse dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger. In deze dagen moeten dan minimaal drie tropische dagen van 30 graden of hoger zitten. Het KNMI telt sinds 1901 het aantal hittegolven. De langste hittegolf was in 1975. Maar liefst achttien opeenvolgende zomerse dagen (zes tropisch); in 1976 hadden we zeventien opeenvolgende warme dagen (waarvan 10 tropisch).  Bijna drie weken aaneengesloten warm. Toen was ik 12 en had ik nergens last van als ik met mijn vriendinnen aan het zwemmen was. Hoefde niet te strijken, niet te koken en de ramen niet te lappen.

De hittegolf van 2006 was één van de meest intense in zeker 100 jaar, aldus het weerinstituut.  Toen was ik geen 12 maar was de vijftig al gepasseerd.

Futloos in de golf

futloos

Futloos in de golf. Het is niet fijn om je een weg te vechten door deze extreme hitte periode. Ik ben lusteloos, niet productief en onhandig (concentratie). Vooral als de luchtvochtigheid stijgt naar boven de 70%.  ‘s Nachts onrustig slapen en overdag binnen achter de luxaflex. Geen verkoelende schaduwplek meer te vinden,  de zon brand overal doorheen en ijsjes helpen niet meer om mijn vrolijkheid terug te vinden. Het koude glas rosé zakt me in de benen en zweten doe ik niet. Het hitteplan van het RIVM hoef je niet te lezen. Dan kun je beter naar Claudia de Breij kijken. Die vertelt het op een leukere manier. Ons hitteplan gaan we in de winter van 2020  verder uitwerken.

Siberische kou

hittegolf loesjeHet zou fijn zijn als niet alleen de zomer extremer wordt maar ook de winter een Siberische kou bracht. Niet alleen maar hitterecords maar ook koude-records. Samen binnen, net als in de zomer.  Genieten van een gure, ijzige oostenwind. Kijken naar schaatsers op het water voor onze schuifpui.
Deze langdurige, extreme hitte heeft helaas invloed op onze hersenen. Als je in de overgang bent heeft je lichaam sowieso al moeite om je temperatuur te regelen. De marge om warmte en kou te registeren is dan kleiner. Werkt je inwendige thermometer ook nog eens slecht, gaat je lichaam sneller een opvlieger fabriceren. Daarna krijg je het nog warmer, je bloedvaten gaan openstaan, je lichaam gaat transpireren om af te koelen. Je bent in je eentje een soort smeltende ijskap.

Stress en oestrogeen

Beddengoed van katoen of bamboe, niet slapen op een traagschuim-matras maar wel iets van katoen dragen als je gaat slapen. Slapen we met veel frisse lucht en muggen of alle deuren dicht, benauwd maar zonder muggen. Stress is weer een slechte factor in dit hele verhaal. Stress zorgt voor dat je bijnieren minder oestrogeen aanmaken. Daar krijg je opvliegers van. Deze hittegolffutloosheid is wel beter dan een riedeltje ontspanningsoefeningen. Uitrusten doe ik nu echt. Wel op een bijna apathische manier. Balancerend tussen in- en ontspanning. Koken doe ik omdat ik intrinsiek gemotiveerd ben om te eten. Beetje bloggen, beetje lezen en een beetje tv kijken. Ach, al met al hebben we het nog niet zo slecht,  hoor ik mezelf zeggen. Geen geëxplodeerd ammoniumnitraat (Beiroet), vrijheid om te demonstreren en weinig corona in het Noorden.

 

17 reacties

 1. Belia

  De warmte begint me nu ook op te breken. Destijds kocht ik op reis zouttabletten en tijdens de Nijmeegse wandelvierdaagse kregen we so avonds een zakje chips.
  Gisteren las ik dat voldoende eiwitten heel belangrijk zijn in de afvoer van vocht.
  Ik zou een dag kunnen slapen. Moe van de hitte.

 2. Koelvest

  Hallo Herma. Herkenbaar stukje over futloos, ongeconcentreerd en niet productief zijn. Waarschijnlijk heb je, net zoals zoveel mensen, nog nooit van een koelvest gehoord.

  Hier vind je meer informatie hoe een koelvest werkt: https://koelvest.nl/hoe-werkt-een-koelvest Zoals je ziet zijn er verschillende koeltechnologieën, kleuren, maten, etc..

  • Herma Westerdiep

   Lijkt me helemaal geweldig. maar op de site kan ik nergens een prijs vinden … dan ben ik direct waakzaam …

   • Joke

    Ik kan de prijzen wel vinden op de site. Je hebt er van alles wat, van koelsjaal tot koeljasje. en van 95 euro tot ongeveer 160 euro. Het bedrijf zit in Apeldoorn.
    Groet, Joke

    • Herma Westerdiep

     He Joke. Dank voor je tip. Zo’n vest lijkt me wel wat. Als ik eentje aanschaf, ga ik er over bloggen natuurlijk. Misschien met een foto …

   • Anke

    Wat voor mij werkt als ik het echt..echt warm heb
    Shirt nat maken en weer aantrekken
    ( Wel even zorgen dat je een donkere kleur aantrekt …)

   • Danielle

    Ik had nog nooit gehoord van een koelvest, maar het klinkt heerlijk. Misschien schaf ik er eentje aan voor volgend jaar. Op Bol.com zag ik dat je er een hebt voor rond de 50 euro.
    Ben zo blij dat we vanaf volgende week weer normale temperaturen krijgen. Ik werd knettergek van die hitte.

    • Herma Westerdiep

     Misschien ga ik ook wel zo’n koelvest aanschaffen. Maar dat zal zeker leiden tot een blog.

 3. nicole orriens

  Ik wil niet vervelend doen en mopperen, maar ook ik word van de hitte geen leuker mens….

  • Herma Westerdiep

   … is niet vervelend maar een realistisch gevoel toch?

  • Danielle

   Sterker nog: je kunt er een behoorlijk kort lontje van krijgen.

 4. Thea

  Ik ben een bevoorrecht mens: gezond, gepensioneerd, koel huis met raam- en deurhorren, iedere dag de luchtontvochtiger een uurtje aan en wandelen doe ik voornamelijk in de vroege morgen.

 5. Olga

  Ons hele gezin slaapt onder een klamboe, dan kunnen de ramen wel open. We overwegen ook horren te kopen voor de woonkamer en keuken zodat we daar avonds ook de ramen open kunnen houden als het licht aan moet. Hier hangen er overigens al veel dikke spinnen voor het raam, de herfst is op komst 😀

  • Herma Westerdiep

   Wij zijn ook van de klamboe en de horren. Vandaag staat ook alles lekker tegen elkaar open. Laat de kou naar binnenkomen. De kamer is nog steeds iets van 24 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑