Life is a song, sing it

Peesontsteking in de bovenarm is niet fijn

peesontsteking pijn coronaPeesontsteking in de bovenarm. Tja. In april even niet om mijn werkhouding gedacht toen we thuis moesten werken in verband met de uitbraak van Corona. Gewoon gezellig aan de grote tafel op een gewone gezellige stoel. Fout.

Peesontsteking

verkeerde werkhouding

Wat is eigenlijk een pees? Nou dat is een soort bandje (sterk bindweefsel) dat de spieren met het bot verbindt. Als je niet verstandig beweegt ontstaan er kleine scheurtjes en verklevingen. Het leidt zoals gezegd, tot de verandering van de normale ‘collageenvezels’ van de pees. Ik heb, doordat ik te laag zat ten opzichte van mijn toetsenbord, mijn arm veelvuldig opgetild om de muis te bedienen. Stom; achteraf. Die verkeerde schouder/bovenarm beweging gaat (natuurlijk) irriteren en klaar is je peesontsteking (tendinopathie).  Zo’n pees is slecht doorbloed en geneest dus tergend langzaam.  Ik ben in april begonnen met bewegingsoefeningen en pijnstilling en loop nu een aantal weken bij de fysiotherapeut.

Pijnstillers en rust

pleister plakken hielp niet

Soms is er nog geen ontsteking maar al wel een irritatie. Ook zo’n ‘gewone’ irritatie is al pijnlijk genoeg. Soms krijg je een rode plek en een lokale zwelling.

… dit ben ik dus niet …

Ik kreeg heel plotseling klachten bij het naar achteren bewegen van mijn arm. Later namen de klachten toe. Zelf wat rust genomen, arm ontzien, pijnstillers geslikt. Je kent het wel. Geen zin in wekenlange therapie bij de fysiotherapeut. Bij mij zit het rechts in de bovenarm/schouder (zeg maar de bicepsspier). Bij een plotselinge beweging sprongen de tranen in m’n ogen.  Niet van blijdschap kan ik je zeggen. Op een bepaald moment is de tijd rijp om een diagnose aan je huisarts te vragen.

Ouderdom en peesontsteking

oefeningen

Op internet staat dat deze klachten vooral bij de leeftijdsgroep 40-60 voorkomt. De doorbloeding, de elasticiteit en de kwaliteit van de pees, neemt wat af en de blessurekans neemt dientengevolge toe. Blijf dus vooral goed bewegen; beter gezegd regelmatig bewegen afgewisseld met rust. Ik zit nu keurig op een goed ingerichte werkplek thuis. Net als op mijn werklocatie in Assen, op een goede stoel, op de juiste hoogte en mijn armen in de perfecte stand. Ik wist het allemaal wel maar heb er niet zo bij stil gestaan. Nu is het te laat en ben ik weken onder de pannen.  Geen ramp maar niet fijn.

Rekstokoefeningen

de gewichten blijven in de kast

Het voordeel van deze plek is dat ik er goed mee kan leven.  Ik kan er (nog) niet op liggen, zware boodschappentassen zijn niet te tillen, bewegingen achter mijn rug lukken niet, zwaaien aan een rekstok is iets minder en het heffen van gewichten gaat ook niet. Aangezien ik niet schilder voor m’n werk of stenen moet metselen op de bouw sta ik niet voor grote problemen en berust in het feit dat ik hier een tijdje zoet mee ben. Is niet anders. Hier leer ik weer van en bedenk me in het vervolg wel twee keer voordat ik als een dweil achter m’n laptop ga zitten.

Heb je hier ook wel eens last van gehad? Wat zijn jouw ervaringen?

14 reacties

 1. Anna berg

  Absoluut niet fijn. En het kan lang duren.

 2. Marie

  Loop al meer dan een jaar met schouderklachten. Eerst overbelasting door het werk,de zorg. het werd toen een chronische slijmbeurs ontsteking en is nu een frozen shoulder geworden. Elke week loop ik nu bij de fysio, elke dag doe ik mijn oefeningen en elke dag en elke nacht heb ik pijn. Ik een heb injectie gehad welke een paar weken wat hielp maar de pijn kwam gewoon terug. In slaap slecht en mijn prestaties, gaan vreselijk achteruit. Ik zou zeggen pas op, zorg voor goede oefeningen bij de fysio zodat je geen frozen shoulder gaat krijgen. Want daar ben je jaren mee bezig😔. Fysio kan ook een dry needling therapie geven. Dat hielp bij bij mijn collega heel goed bij een peesontsteking. Sterkte er mee

  • Herma Westerdiep

   Door een schouderblessure heb ik ook een frozen shoulder gehad. Dat is helemaal diepe ellende. Wat je zegt, vooral het slapen is lastig. Als niets helpt ga ik voor dry needling. Maar dat is ook geen pretje. Dus eerst vrolijk mijn oefeningen en hopen dat het overgaat.

 3. Annelies

  Hee hallo Herma , ja ook Peesonsteking En dat hoorde ook bij het ouder worden,
  Slijmbeurs ontstoken daarbij een flinke kalkafzetting ook niet geluisterd naar mijn lichaam .
  Maar eerst fysio ….spuiten erin , en daarna operatie schouder …..zo werdt ik aan het lijntje gehouden en nu 3 kwart jaar later begint de pijn weg te trekken …
  Conclusie denk aan je houding wat betreft werk enz enz .
  En wat beweging kan nooit kwaad maar te intensief is ook niet nodig.

  • Herma Westerdiep

   Dank voor je tips. Ik dacht altijd om m’n houding maar toen ik thuis was had ik blijkbaar een andere modus aan staan. Nu ook in de ‘goede-houding-modus’ als ik thuis aan het werk ben. Dit wil ik niet weer.

 4. Lot

  Jazeker heb ik er ervaring mee. De eerste keer 20 jaar gelden, toen was ik 50, links, geen idee wat de oorzaak was. Wel erg lastig, je kan nauwelijks je jas aan doen en haar kammen.
  10 jaar geleden rechterarm. Oorzaak het scannen van 5000 dia’s voor mijn ouders. Elke keer de dia’s uit de slee halen, in de scanner, even wachten en ze weer terug in de slee. En dat paar x per week weken lang. Gelukkig was ik toen het begon bijna klaar.
  Mijn ouders waren er wel heel blij mee.

 5. Aaf (Zuinigaan)

  Oh, wat naar zo’n pijn! Sterkte er mee! Gelukkig weet je waar het door komt en kun je er wat aan doen, dat verbetert je kansen om in de toekomst geen klachten meer te krijgen.
  Ik heb verschillende keren last gehad van een tennisarm (buitenkant elleboog) en ook van een golfarm (binnenkant elleboog). Dat zijn peesklachten veroorzaakt door overbelasting. Bij mij kwam het niet door tennis en ook niet door golf. Ik moet altijd blijven uitkijken om mijn armen niet te veel te belasten, anders heb ik het zomaar ineens weer. Het duurt maanden voordat het weer over is. Ik ben rechtshandig, ik kan klachten rechts heel goed herleiden naar overbelasting, maar ik heb het ook wel links en daarbij is het echt onduidelijk waar dat vandaan komt.

  • Herma Westerdiep

   Het is inderdaad pijnlijk en daardoor lastig en vervelend. Ik doe nu braaf iedere dag mijn oefeningen. heb wel het idee dat het beter wordt.

 6. Anoniem

  Pols en elleboog, beide kanten, en frozen shoulder, ook beide kanten. Er af geraakt met fysio, en nu ben ik (uitgezonderd een paar maanden corona onderbreking) al weer ruim drie jaar bij de oefenzaal van de fysio te vinden. Dat werkt goed. Ik heb mijn eigen schema dat iedere drie maanden wordt geevalueerd en aangepast, en wanneer er beginnende klachten zijn, krijg ik meteen aangepaste oefeningen zodat de klachten niet verergeren. Ik heb met vrijwel al mijn klachten te lang doorgelopen onder het mom “niet zeuren”., dom dom. Die goede raad die je aan anderen geeft, maar zelf niet opvolgt zeg maar!

  • Herma Westerdiep

   ja .. ik ben er ook eerst mee doorgelopen. Ook onder het mom van het gaat wel weer over. Ik doe ook braaf mijn oefeningen en hoop dat het weer over gaat. Super onhandig.

 7. nicole orriens

  Oh, wat vervelend lijkt me dat inderdaad! Beterschap gewenst.

 8. Anoniem

  Het is zeker heel belangrijk om ook thuis een goede werkplek te creëren. Kan je met deze klachten nog wel je werk doen? Of werk je tijdelijk minder uren? Ik betrap mezelf ook weleens op een slechte werkhouding en moet nu extra opletten omdat ik wat beginnende schouderklachten . Sterkte!

  • Herma Westerdiep

   Ik ben direct naar de fysiotherapeut gegaan. Die heeft me geholpen. De klachten waren na zo ongeveer 3 maanden weer verdwenen. Veel oefeningen gedaan (in opdracht van de fysio) en gezorgd (samen met de werkgever) voor een ergonomische werkplek. Nu gaat alles prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑