Wijsheid is poëzie die zingt in de geest

Handdoeken; wat zijn de verschillen in kwaliteit?

handdoeken vijftigenmeerHanddoeken. Zo af en toe wil je nieuwe handdoeken. Ze worden dunner of er komen vlekken in (zelf je haren verven is een slechte optie). Dus op zoek. Maar waar vind ik leuke en vooral kwalitatief goede exemplaren?

Soorten en maten

handdoeken

Absorptievermogen

Begint al met de maat. Neem ik 50 cm x 100 cm of groter? Bijpassende washandjes hoef ik niet want die berg ik toch apart op. Ga ik voor kleur in de badkamer, passend bij de badmat of let ik op functionaliteit? Zegt de dikte veel over het absorptievermogen? Hoeveel gram per vierkante meter koop ik dan? Het blijkt dat dikke handdoeken goed (beter) afdrogen omdat ze veel vocht opnemen.  Je hebt zelfs extra dikke handdoeken. Hotelkwaliteit. Ik heb me laten vertellen dat ze dan minimaal 600 gram per vierkante meter dik moeten zijn. Sommige hotels hanteren met gemak 800 gram per vierkante meter. Donzig, zacht en veel volume.

Katoen of uit Egypte

Katoen uit Egypte

De meeste zijn gemaakt van katoen; 100% goed absorberend. Lekker op de huid. Dit katoen wordt geweven in lussen tot badstof. Die lussen zorgen er voor dat ze al dat vocht beter kunnen absorberen omdat ze het oppervlakte vergroten. Onderverdeeld in Terry katoen en het luxere Egyptisch katoen (met een hogere draaddichtheid). Nieuw zijn de bamboe handdoeken; die blijken nog meer vocht op te nemen dan ‘gewoon’ katoen. De prijzen liggen ergens tussen de € 5 en € 50.  Begin maar eens te zoeken. Op den duur weet je het niet meer. Sommige winkels geven het aantal grams aan, maar sommigen natuurlijk ook weer niet. Lekker onhandig om dan te vergelijken.

Bacteriën en celresten

celresten

Handdoeken zijn een bron van bacteriën. Gek op vocht en warmte. Voordat je je handdoeken in de wasmand gooit, moet je ze dus goed laten drogen. Ik hang ze meestal even uit over de wasmand of op de verwarming (als die aanstaat tenminste). Je huid is schoon na het douchen maar toch blijft er van alles achter in je handdoek (celresten bijvoorbeeld). Klinkt vies omdat bacteriën dol zijn op die celresten van jou en mij. Leen je handdoek daarom niet uit. Infecties (puistjes) en virussen kunnen worden overgedragen. Gebruik je handdoek daarom niet vaker dan drie keer.

Winkels

ultieme tip

In veel winkels liggen veel handdoeken. Op kleur gesorteerd. Op maat maar niet altijd op het aantal gram per vierkante meter. Met randjes en zonder randjes (die weer gaan trekken na gebruik). Lastig kopen dus. Ik ga de komende tijd bij allerlei winkels handdoeken kopen en ben benieuwd wat de beste en fijnste handdoeken blijken te zijn. Wie heeft ervaring? Wie heeft de ultieme tip om de beste handdoek te kopen? Ze moeten gewoon op 60 graden in de wasmachine kunnen. Daarna lekker in de droger. De tijd van harde plank handdoeken is voorbij.

Kom maar door …

 

5 reacties

 1. Maria Steutel

  Hema! Toen ik op kamers ging kocht ik een grote stapel in 10 kleuren. Inmiddels 16 jaar verder en ze beginnen nu wat dun te worden. Gezin met 4 kinderen, dus reken maar dat ze intensief gebruikt worden. Ze gaan ook in de droger trouwens.

 2. Maria Steutel

  Gewoon bij de Hema in de aanbieding. Ik ga voor gewoon katoen, omdat ik niet weet hoe lang bamboe goed blijft.

 3. Ano-niem

  Heb laatst 2 handdoeken van Yumeko gekocht. Eco / fairtrade katoen en heerlijk zacht. Gaan op 60 graden in de wasmachine en daarna in de droger, maar blijven super (heb ze nu een half jaar).

 4. Lot

  Van de Hema heb ik een paar hele grote en die bevallen goed.
  Verder een vrij grote collectie overal vandaan, soms bij Action omdat ik de kleur zo mooi vond.
  En verder heb ik nogal veel geerfde handdoeken maar die zijn vrij klein en gebruik ik niet na douchen en ik hou van dunne handdoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑