Wijsheid is poëzie die zingt in de geest

Nieuws. Hoe en wanneer neem jij het nieuws tot je?

Enieuws vijftigenmeerNieuws. Wat is eigenlijk nieuws. Hoe kom je aan informatie, hoe krijg je het binnen en op wat voor moment van de dag? Wat vind je van mijn blog? Leest het prettig

 

Nieuws

nieuwsWat is nieuws en wat is geen nieuws. Ooit kwam het in me op om journalistiek te gaan doen. Ik denk meer vanuit het perspectief van schrijven dan van om op de barricades te staan en het nieuws binnen te halen. Vers en nieuw.  Hoe groter het belang, hoe groter het nieuws. Het liefst zo veel mogelijk buiten de normale gang van zaken. Dat hoort bij nieuws. Net zo als onderwerpen met ‘de eerste en de beste’ maar ook de laatste en de aller slechtste. Het gaat er in alles om hoe groot en prikkelend het nieuwsfeit is. Hoeveel mensen worden er getroffen bijvoorbeeld. Je moet je dus altijd afvragen of je je lezers prikkelt. Dat is een groot verschil met het doel van mijn blog. Ik wil graag ‘gewoon’ een gezellig verhaal maken. Lekker makkelijk om te lezen op een ontspannen zondagochtend bijvoorbeeld. Met een kopje koffie en een broodje op de bank. Mijn doelgroep is heel groot. Jong en oud, blond of grijs. Het maakt niet zo uit. Ligt waarschijnlijk meer aan het onderwerp dan aan het feit of het nieuwswaarde heeft.

Feiten

"<yoastmark

Feiten checken moet natuurlijk. Ik kan geen onzin op het scherm vertonen. Mijn mening is persoonlijk. Niet feitelijk onderbouwd. Daar zit weer het grote verschil tussen mijn blog en nieuws. Het gaat mij weer om het laten zien (lezen) vanuit mijn perspectief. Ik vind het fijn als ik reacties krijg en mensen hun eigen visie op mijn blog delen. Natuurlijk stel ik mezelf wel de vraag of het allemaal klopt, ik wil mensen in hun waarde laten en of ik niemand kwets. Als blogger ben je afhankelijk van je lezers. Grapjes kunnen aanvullend en ontwapenend zijn maar soms ook helemaal niet. Ik lees veel, ben af en toe best kritisch en bereid me goed voor. Dit kost veel tijd maar ik vind het wel één van de leukste dingen van het bloggen.

Schrijftaal of spreektaal

nieuws blog vijftigenmeer

bloggen als hobby

Tussen praten en schrijven zit wezenlijk verschil. In de omgangstaal maken we onze zinnen niet altijd af en de grammatica klopt ook vaak niet. We ondersteunen ons verhaal met non-verbale communicatie. Handgebaren, je houding en je gezichtsuitdrukking. Daarom probeer ik in mijn blog vaak moeilijke woorden te vermijden. Heb er zelf ook een hekel aan. Vooral als het om vaktaal (jargon) gaat. Dan ben je direct even gestoord in het lezen. In mijn blog zou je een moeilijk woord nog kunnen opzoeken (of het word door mij uitgelegd) maar ook dan verstoor je het lekkere gevoel van het lezen. Het word dan heel snel afstandelijk en formeel. Zoals het woord ‘echter’ of ‘welke’ bijvoorbeeld. Je zegt niet ‘de kat welke over de tuin rende’ . Ik schrijf het liefst in de tegenwoordige tijd en in korte zinnen. Geen ‘Jip en Janneke-taal’ . Ook zo’n denigrerende en kinderlijke term. Ik wissel lange en korte zinnen af. Te veel lange zinnen zijn verwarrend en vermoeiend om te lezen. Daarbij wil ik natuurlijk zo beeldend mogelijk mijn verhaal vertellen.  Bij wapperende kipfiletjes hoop ik dat je denkt aan van die  gerimpelde vrouwenarmen.

Feedback

blog nieuws gezellig

feedback is welkom

Dus als je feedback hebt, geef het me. Ik ben een hobbyist, een amateur die nog veel moet (en wil) leren. Ik vind het leuk om te horen/lezen of in mijn blog interessante, gezellige onderwerpen staan en of het prettig leest. Als iemand een verkeerde zoom in je broek naait, zeg je er ook wat van toch?

 

10 reacties

 1. Ximaar

  Ongeveer 3x daags lees en kijk ik nieuws op teletekst, NOS-Journaal, lokale en provinciale websites. Het is gekoppeld aan m’n ontbijt en middagmaaltijd en ‘s avonds rond 9 uur kijk ik naar het 6 uur journaal en sportjournaal met aansluitend Nieuwsuur. Vaak kijk ik 15 minuten achteraf zodat ik onzin nieuws kan doorspoelen. Zie zo ook nimmer reclames. Vroeger tussen m’n 15e en 35ste was ik erg geïnteresseerd in wereldnieuws en volgde flink wat landen op de kortegolf. Canada en Finland zag ik als redelijk neutraal. Toch werd ook toen al al het nieuws rondgepompt. Problemen met een Engels bisschop werd in elke uithoek van de wereld verkondigd t/m op de Vietnamese radio aan toe. Terwijl vergelijkbaar nieuws van een bischop in Mali of Argentinië niet verder kwam dan het eigen land. Dat is nog altijd zo. Ik vind de NOS ook nog altijd teveel achter de BBC aanlopen, waarbij de BBC verre van neutraal is. Maar met dat spul ben ik al jaren klaar. Het is niet meer dan consumeren en je kan er niets mee. Tegenwoordig ben ik veel meer geïnteresseerd in nieuws uit de buurt waar ik wel iets aan kan doen via contacten met o.m. de gemeente of provincie.

  Als het om je blog gaat, dan lees ik er graag. Het mag van mij iets korter per bericht. Eigenlijk stoor ik me het meeste aan de reageeroptie via goedkeuring. Vaak blijft die dagen uit en kan het zo zijn dat meer reageerders hetzelfde opmerken aangezien ze niet direct de eerder geplaatste opmerkingen kunnen lezen. Je blog is op dit punt duidelijk een uitzondering. Zelf laat ik alles direct toe en haal dingen achteraf weg als daar rare dingen in staan. Dag gebeurt zelden, circa 1 per 1000 reacties. Ik gebruik ook geen captcha aangezien de gratis akismet van wordpress prima de rommel er uit weet te halen zonder gewone reageerders lastig te vallen.

  • Herma Westerdiep

   Dank je voor de feedback over die goedkeuring. Je bent de 1e die dit zegt. Ik wist dit niet en ga er na mijn vakantie mee aan de slag. Kun je dit vinden bij de instellingen?

   • Ximaar

    Klopt. Ik begrijp dat je wordpress gebruikt, maar die is iets anders als de wordpress.com die ik zelf gebruik. Bij dat wordpress.com komt automatisch Akismet (is van WordPress). Helaas kan ik dat niet uitschakelen om het verschil te zien. Bij een betaalde versie moet je Akismet als plugin installeren. Moet niet moeilijk zijn. Nu is bij jou al Captcha van Blogger geïnstalleerd. Die zou je tijdelijk kunnen uitschakelen om te kijken of dat wel of geen ellende oplevert.

    Bij WordPress.com heb je menu Instellingen en dan Reacties. Daar is echt van alles mogelijk. Nu staat er dat je elke reactie moet goedkeuren. Je kan ook kiezen voor 1x goedkeuren bij onbekenden.

    • Herma Westerdiep

     Ik ga het onderzoeken. Heb een jaar geleden wel een soort cyberaanval gehad met allerlei medicijnaanbiedingen. Dat wil ik niet weer. Soms wel 60 op dezelfde dag…

 2. Justin Case

  Nou, daar gaan we! Om met het laatste te beginnen: ik vind je blog heel leuk om te lezen. Je schrijft in een frisse stijl en je onderwerpen zijn divers en interssant. Ook de opmaak en de indeling vind ik prettig. Je teksten zijn verzorgd en er staan nauwelijks schrijf-, typ- of spelfouten in. (Een enkele keer gaat er iets mis met de opmaak of mist een leesteken of zo, misschien door knippen & plakken, peanuts). De titel van het stuk slaat ook echt op de inhoud, dat is fijn. Je stukken gaan ergens over en zijn niet te kort. Alles bij elkaar een fijn blog om regelmatig te komen lezen.

  Op basis van wat en hoe je schrijft heb ik een paar aannames gedaan. (Moet ik mee oppassen natuurlijk, de aanname is de moeder alles misverstanden en zo). Bijvoorbeeld dat ik je in het echt waarschijnlijk sympathiek zou vinden. En dat je een gewone vrouw bent zonder kapsones. Een leuk mens. Ik heb natuurlijk geen flauw idee of dat klopt 😉 Maar ook dat zorgt er voor dat ik hier langs blijf komen.

  Puntjes van kritiek heb ik ook, als verschrikkelijk kritische lezer en enorme taalfreak. En ik heb ook nog last van schoolmeestergedrag: enerzijds het willen doorgeven van kennis, anderzijds het opgeheven vingertje. Ik gebruik zelf altijd “lopen” op de plek van een twijfelwerkwoord: “het loopt”, dus wordt het “het wordt”. (En bij de bekende (autocorrectie?)instinkers, zoals vertrouwt/ vertrouwd, betaald, verdiend, etc. werkt dat trouwens ook goed).

  Zelf ga ik nog een keer een stuk schrijven over makelaarstaal, want daar moet ik altijd erg om lachen. Daarin zal het woord “welke” in plaats van “die” zeker opduiken. T.z.t. laat ik je de naam van mijn site weten en de link naar het stuk.

  Ik kom op jouw blog door bij Aaf van Zuinigaan op een onderdeel van de leeslijst te klikken. (Rechtstreeks in mijn eigen bloglijst zetten lukt me helaas niet meer). Meestal klik ik ergens op omdat het onderwerp me aanspreekt, maar bij jou omdat ik “Vijftigenmeer” herken. Behalve een paar blogjes volg ik de “echte” journalisten van De Correspondent en Follow the Money. Dus je bevindt je in goed gezelschap!

  Nog een kort antwoord op je andere vraag: ik kijk vrijwel elke avond naar het NOS-journaal van acht uur, op televisie, en een enkele keer naar regionaal nieuws op een regionale zender. Kranten lees ik niet meer, vooral de (grote) regionale niet meer, wegens het ontbreken van informatie over zelfs de basaalste journalistieke vragen (wie, wat ,waar, hoe en wanneer). Dat journaalkijken zal ook gaan afnemen, want het kijken of beter gezegd luisteren naar de nieuwlezers van de NOS vind ik steeds vervelender worden. Die zijn zo beïnvloed door het Engels, dat ze het heel gewoon zijn gaan vinden om de klemtoon altijd op de eerste lettergreep te leggen. Pólitiek, cúltureel, íntern. Laatst gehoord: hérvorming. En dan ben ik zo afgeleid dat de rest aan me voorbijgaat 😉 Sommige blogs lees ik vooral vanwege de uiteenlopende reacties (vaak ook van totaal andersdenkenden), dat vind ik dan heel leerzaam en een mooie persoonlijke aanvulling op nieuwsfeiten.

  • Herma Westerdiep

   Dank je voor alle complimenten. Ik zie mezelf graag als iemand zonder kapsones (nuchter) en vind het fijn als dat in mijn schrijfstijl terug te vinden is. Dat van de opmaak klopt. Heb al aan diverse mensen gevraagd hoe ik dit oplos omdat het bij mij op het scherm wel goed staat. Ook in de voorbeeldmodus van wordpress. Irritant voor de lezer en ook voor mij. Voor feedback sta ik altijd open; ook als het om stijl en spelling gaat. Het bloggen is een soort uitlaatklep geworden. Aaf van Zuinigaan en Ximaar zijn leuke blogs om te volgen.

 3. Annelies

  Pfff , mijn woorden zijn dan helemaal nix …ik app of schrijf zoals mijn brein het geeft …..dus heel veel chaotica en spelfouten
  Ik denk dat het er goed staat .
  Ik krijg bericht terug ……..wat bedoel je eigenlijk , hahaha

 4. Annelies

  Nou , Justin …..heel goed van jou of is het jouw ….van jouw.
  Geweldig stuk geschreven en zeker Herma ,ik lees het altijd
  Maar er zijn mensen die niet zoveel school hebben gehad en géén tijd hebben gehad ( zal ook wel niet kloppen) .
  Ik vindt leuk om op deze onderwerpen te reageren met denk ik verkeerde zins opbouw spelling , kan me worst wezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑