rug vijftigenmeerRug. We horen tot de gewervelde dieren en gingen van vier- naar tweevoeter.  De bouw van ons skelet is redelijk uniek te noemen. Soms heb je last van je rug. 

Rug

rugDe mens behoort tot de gewervelde dieren en de manier waarop de wervels samenklitten tot een ruggengraat is een weer een prachtig staaltje van moeder Natuur. Maar de mens wilde hogerop en evolueerde van viervoeter tot tweevoeter.  Onze rug betaalt daarvoor de prijs. Onze rug is de as van het geraamte van de romp. De wervelkolom is ietwat S-vormig gebogen, opgebouwd uit 33 wervels (uitlopend in zeer kleine tot het stuitbeentje). Al met al een ingewikkeld netwerk van gewrichten, gewrichtsbanden en rugspieren die zorgen voor steun en soepelheid. Altijd in actie; of je nu loopt of ligt.

Spit

rug vijftigenmeerAls je door je rug gaat, schiet ‘het’ er in. Dat hoor je mensen wel eens zeggen. Meestal heb je dan een heftige, lage rugpijn. Heel plotseling of geleidelijk.  Neem bijvoorbeeld spit. Spit is een soort verstuiking c.q. scheurtje in een van de wanden van de tussenwervelschijf. Dus zoals je door je enkel kunt gaan, kun je ook door je rug gaan. De rugspieren spannen zich op een krachtige manier samen door de pijnprikkels. Eigenlijk een soort verdedigingsmechanisme om erger te voorkomen. Niet fijn. Ik heb het zelf ooit ervaren. Hilarisch om te zien maar je bent op dat moment echt niet blij.

Hernia

rugDit is een scheur van de tussenwervelschijf. De kern puilt naar buiten, drukt tegen de zenuwwortel en veroorzaakt irritatie. Deze zenuw zorgt op zijn (of haar) beurt voor pijn.  Lang verhaal kort. Mijn lieve P. heeft er wel eens last van en dat is geen pretje. Soms heb je een zwakke plek in deze tussenwervelschijven.  Een hernia kan ontstaan door langdurig intensieve (over) belasting of verkeerde bewegingen. Het zit meestal in de onderrug (4e, 5e en het heiligbeen).  Heb je een hernia, heb je vaak heftige pijn in een been, een doof gevoel of last van krachtverlies. Soms krijg je een ischias door een hernia. Regelrechte ellende.

Ischias

Ischias is een soort zenuwpijn van de rug, via de bil tot in je tenen.  Een ischias krijg je door een irritatie of druk op de zenuw. Klachten liggen zo ergens tussen spit en een hernia. Je kunt ook ischias van een hernia krijgen maar ook van langdurige stress, slechte conditie, verkeerde beweging, ongetraind je rug te zwaar belasten of ouderdom. Daar istie weer( … ) . Ischias wordt als term dus vaak gebruikt bij rug, bil en beenpijn.  Schietend, zeurend tot stekend; maar ook branderig.  Meestal is het moeilijk om rechtop te gaan staan. Ischias kan ontstaan door druk op de zenuwwortel als bij een hernia, artrose of door irritatie van de zenuw zelf. De pijn kan ook verband houden met een vernauwing van het wervelkanaal (Het syndroom van Verbiest, spinale stenose).

Houding

Moeten we dan allemaal rechtop zitten? Vaak wordt er gedacht dat je kaarsrecht moet zitten. Bankhangen slecht voor je rug? Nog nooit aangetoond. Zit zoals je zelf denkt dat goed is dus. Of rechtop, of onderuit gezakt.  Variatie in je houding is belangrijk. Inactiviteit resulteert in ongemak, dus regelmatig bewegen is goed voor je. Weet dat 80% van de mensen (in alle leeftijdsgroepen) ooit last krijgt van de rug. Bijna iedereen herstelt volledig binnen 3 maanden. Wees zuinig op jezelf zou ik zo zeggen en luister vooral naar je eigen lichaam.