De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Geboren in 1963; bijna 61 jaar

Geboren in 1963.  Mijn leven startte op een prachtige Pinksterzomerdag in een ziekenhuis in Groningen.

Geboren in 1963

Geboren in 1963

Ik was een klein meisje van net vijf pond, met git zwart haar en later bruine ogen. Mijn naam stond niet in de populaire top tien van de zestiger jaren. Op de lijst stonden  Maria en Johanna boven aan. Bij de jongens Jan en Johannes. Zo’n lijstje was er toen blijkbaar ook al. Of zou het een achteraf bijgehouden statistiekje zijn?  Nederland telde toen nog geen 12 miljoen bewoners. De grootste gebeurtenis in dat jaar in Nederland, was wel dat Reinier Paping de Elfstedentocht won (in die maand bevroor de Noordzee een aantal dagen en reden auto’s over het IJsselmeer in de koudste winter ooit). Internationaal nieuws was het doodschieten van de Amerikaanse President J.F. Kennedy in Dallas en het overlijden van Paus Johannes XXIII in Vaticaanstad.

Het cassettebandje werd uitgevonden; als een soort van verre voorloper van Spotify. Het was een uitvinding van Philips, ontwikkeld door ingenieur Lou Ottens. Je kon met dat bandje je eigen muziek opnemen. Het was de sport om geen geklets van de DJ erbij op te krijgen dus veel oefening baarde kunst. Ik was uren bezig om zo’n cassettebandje te vullen met mijn favoriete muziek.

Ich bin ein Berliner

Cassettebandje

In  (juni) 1963 hield John F. Kennedy een toespraak in Berlijn waarin hij deze legendarische woorden sprak. Hij liet in deze toespraak weten dat hij (de VS) West-Berlijn steunde. Toen nog gescheiden van Oost-Berlijn door De Berlijnse Muur in de Koude Oorlog. Deze toespraak hoort tot de beste aller tijden. Een duidelijke boodschap tegen de Russen. Grammaticaal onjuist bleek, maar deze uitspraak is daarna een eigen leven gaan leiden. Na de moord op John F. Kennedy werd het plein waarop hij sprak, het J.F. Kennedy-Platz genoemd. Gelukkig viel in 1989 (geboortejaar van mijn dochter) de muur uiteindelijk.

In (augustus) 1963 hield Martin Luther King zijn toespraak met ook de onvergetelijke woorden:  ‘I Have a Dream’ . In Birmingham komen in datzelfde jaar, bij een bomaanslag op een kerk, vier zwarte meisjes om het leven en worden twintig anderen gewond. De daders komen uit de beruchte Ku Kux Klan. Discriminatie van de bovenste plank. Je zou zo zeggen dat we hier wel van geleerd zouden hebben. Helaas.

Vlaflip

Nostalgie

In Engeland wordt een trein beroofd. De buit bedraagt maar liefst 2,6 miljoen Pond Sterling (The Great Train Robbery). In datzelfde prachtige jaar wordt ook de vla-flip uitgevonden en werd er voor het eerst reclame gemaakt op de televisie voor pindakaas. Sinterklaas vierde je met een kop chocolademelk en een stukje banket. Zwarte Piet was toen geen onderwerp van discussie. De welvaart stijgt in deze jaren in een hoog tempo. In deze periode gaan we met z’n allen aan de patat. De opkomst van de supermarkt, de snackbars en de fastfoodketens was een feit.

Als je op 3 juni geboren bent, hoor je tot het sterrenbeeld Tweelingen (in 1963 was dit volgens de Chinese astrologie het jaar van het Water Konijn), had je rolschaatsen, maakte je creatieve werkstukken op een hand-aangedreven naaimachine en leerde je typen op een mechanische machine.

Wie heeft er leuke feiten uit dat jaar of bijzondere herinneringen?

 

4 reacties

 1. Lot

  Zelf ben ik van 1950 en na een paar miskramen en een stil geboren jongetje was mijn moeder in december 1963 toch weer zwanger en werd half augustus mijn zus geboren.

 2. Willem

  Gefeliciteerd met de 61e verjaardag op 3 juni, wat tevens de eerste dag is van jouw 62e levensjaar.

  • Herma Westerdiep

   Dat is mooi gezegd. Dank je. We zijn net terug van een vakantie in Frankrijk. Daarom reageer ik nu pas … in mijn 62e levensjaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑