De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Napoleon; wat hebben we aan hem te danken?

Napoleon Bonaparte vijftigenmeerNapoleon Bonaparte heeft veel nagelaten in onze geschiedenis. Advocatenzoon, maarschalk, keizer en generaal.

Napoleon (1769-1821)

Een belezen man

Als je naar Frankrijk op vakantie gaat, denk je direct aan Napoleon Bonaparte. Beroemd en berucht. Klein van stuk. Deze ‘Kleine Generaal’ was niet meer dan 1,67 meter lang.  Een niet over het hoofd te zien feit is, dat de gemiddelde Fransman destijds niet groter was dan 1,64 meter. Hij was dus groter dan gemiddeld. Geboren in Ajaccio op het eiland Corsica. Zijn originele (Italiaanse) achternaam was Di Buonaparte; later verFranst naar Bonaparte. Achternamen bestonden al langer maar dank zij diezelfde Napoleon werd het officieel verplicht om een achternaam op te geven bij de burgerlijke stand.

Hij onderscheidde zich al vroeg van de gemiddelde soldaat. Hij was goed belezen. Beschikte over parate kennis van de grote militaire leiders uit de Oudheid (Alexander de Grote en Julius Caesar). Hij leerde hier tactiek en strategie maar sloeg ook een bodemloze put met citaten in zijn hoofd op. Al met al beschikte hij over uitzondere leiderschapskwaliteiten. Daarnaast verdiepte hij zich in de gewone man. Hij was open naar zijn manschappen en communiceerde helder. Het motto ‘aandacht maakt alles beter’ bestond toen vast ook al.

Romanticus

Romanticus

Hij kroonde zichzelf en zijn vrouw Josephine de Beauharnais tot keizer in een grotesk (zelf geregisseerde) opgezette ceremonie. Velen moesten lachen in hun vuistje om de idiote capriolen die Napoleon maakte. Leuk om eens op te zoeken. De ceremonie vond plaats in de Notre-Dame in Parijs. Dit had Napoleon omgetoverd tot een soort neo-Griekse tempel. Omdat hij niet ondergeschikt wilde zijn aan iemand, kroonde hij zichzelf. Narcistisch? Vast en zeker.

Hij hield van het lichaam van zijn vrouw (een goed gesprek vond hij niet zo belangrijk …) maar ze gingen desondanks beiden regelmatig vreemd. Tussen alle veldslagen door schreef hij ook nog een boek. Een novelle van 17 pagina’s. Dit werd pas na zijn dood gepubliceerd omdat het manuscript in stukken was verdeeld.

Conservenblik

honger

Toen Napoleons troepen Rusland binnenvielen staken de Russen steden en landbouwgrond in de brand.  Honderdduizenden soldaten stierven de hongersdood. Napoleon loofde toen een geldprijs uit voor degene die dit probleem kon verhelpen. Een creatieve banketbakker bedacht een manier om gekookt voedsel in een luchtdichte, glazen pot te bewaren. De basis voor het conservenblik was gelegd. In 1813 verloor hij in de Slag bij Leipzig. Bij deze slag vonden meer dan een half miljoen mensen de dood. Weer zinloos bloedvergieten zoals altijd tijdens een oorlog.

Trouwens: Napoleon  had zijn hand vaak in zijn zak als hij een toespraak hield omdat hij de Romeinen nadeed. De grote sprekers van die tijd (oratoren) staken nl. hun arm altijd in hun toga.

Links en rechts rijden

rechts rijden

In de door hem belegerde landen introduceerde hij het rechts rijden op wegen. Tot die tijd was links rijden gebruikelijk om de paarden aan te sporen met een zweep. Die zweep droeg men bijna altijd links. De ridder droeg zijn zwaard ook links. Met rechts werd het paard gereden. De meeste koeriers van de koetsen zaten linksachter op het laatste paard. Op die manier konden ze een aanrijding met een andere koets vermijden. Maar tijdens de Franse Revolutie was het een privilege van de aristocratie om links te rijden.

In Groot-Brittannië, dat niet door de Fransen werd veroverd, rijdt men tot op de dag van vandaag links. Eén derde van de wereldbevolking rijdt links. Zweden bijvoorbeeld is pas begin jaren zestig van de twintigste eeuw overgegaan op rechts rijden omdat de buurlanden ook rechts reden. IJsland volgde in 1968.

 

1 reactie

  1. Vincent

    Ik meen dat het links rijden juist was omdat de ridders te paard hun zwaard aan de rechterkant droegen, en wanneer ze elkaar tegenkwamen dus met de rechterhand de zwaarden konden kruisen.
    Hetzelfde principe waarom de wenteltrappen vroeger rechtsom draaiden, want dat gaf het voordeel aan de verdediger aan de bovenkant van de trap: met rechter zwaardhand was het voor de aanvallers lastig om de eerste slag toe te brengen, dan zat de spil van de trap namelijk in de weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑