De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Eigen huis en tuin stopt; toekomst onduidelijk

eigen huis en tuinEigen huis en tuin stopt. De zaterdagavond gaat er anders uitzien. Aldus RLT4. Voor mij een klap. Zoals mijn zoon appte; geen excuus om even te dommelen voor de tv. Mijn meditatiemoment is niet meer.

Eigen huis en tuin

eigen huis en tuinDe Horeca mag weer open, het virus waart nog onder ons en ik kijk zaterdag in de vroege avond, bijna altijd even naar de tv. Ik volg eigen huis en tuin al jaren. Vanaf het prille begin. Als je de berichten leest op internet moet er nog een definitieve hamerslag op worden gegeven maar de zaterdagavond zal er voor mij nooit weer zo uit zien als vroeger. De ‘klusshow’ zal in ieder geval doorgaan tot en met 6 juni. Daarna zullen er tot eind augustus compilaties van het programma worden uitgezonden. Herhalingen dus. Eventueel op een andere avond, op een ander moment of in een andere vorm. Misschien is de lol er dan af. Niets was zo fijn om zaterdagavond, direct na het avondeten, aan te schuiven voor een heerlijk programma en afstand te nemen van de wereld waarin we leven.

Dertig jaar

eigen huis en tuin

zo stil als een muis

Zo lang ik me kan heugen kijk ik naar dit klusprogramma. Al vanaf 1993; toen was ik nog een prille moeder van twee piepkleintjes. Het programma was toen ook al niet te moeilijk, men stelde geen lastige vragen maar de onderwerpen waren gewoon herkenbaar en door iedere uitvoerbaar. Een team dat op elkaar is ingespeeld met leuke interieur- en tuim metamorfoses. Nu moeten ze plaats maken voor Editie NL; dat gaat op de zaterdag en zondag uitgezonden worden. Hoe bedenken ze het? Waarom niet op een ander tijdstip? Of gaat het alleen om de kosten?
Wat ik me kan herinneren is dat mijn kinderen zo stil als een muis waren omdat ik na een week hard werken (moeder zijn is ook hard werken …), vaak in slaap viel tijdens dit programma. Bij de eindtune was ik weer wakker en kon ik er weer een week tegen.

Mokerslag bij heldere hemel

mokerslag

Klap met een hamer op een te duur programma? Ik denk het wel. Al die metamorfoses kosten veel geld. De vorm en inhoud worden aangepast en de frequenties teruggeschroefd.  Ben ik boos of ben ik verdrietig? Van beiden wel een beetje. Hoe moet dat nu verder om 18 uur op zaterdagavond? Mijn herinneringen aan Myrna, Rob en Nico komen weer boven. Met bijpassend melodietje. Rob Verlinden gaf (al in het prille begin) zijn professionele mening over planten en bloemen (Flora Magzine) en maakte verbinding met het woonprogramma (Eigen Huis). Door de jaren heen zagen we vervolgens verschillende presentatrices. Altijd even wennen maar uiteindelijk was het altijd weer leuk.

Onderwerpen, thema’s en tranen

kapotte lamp

Schilder- en tuinklussen, klushuizen, kapotte lampen en nieuwe vloeren. De zoektocht naar de beste Tuin en Klusvrouw van Nederland (als extra onderwerp) was niet mijn favoriet.  Op dit oment zie je vaak grote projecten die over meerdere weken worden uitgesmeerd. Leuke ideetjes en interieurtrends, originele kerstversiering of een nieuw geïnstalleerde douchebak met bijpassende kraan.
Het bijstellen van het programma van een uur naar een half uur was al even slikken. In slaap vallen was er niet meer bij.

Blij als blik als bewoners van een jaren 50 inrichting naar een volledig gepimpte woonkamer gingen. Inclusief brok in de keel.  Vanuit mezelf was er geen behoefte om op te staan en te klussen maar wat ik ook al eerder aangaf, het is voor mij een meditatiemoment na een vaak drukke en hectische week. Gewoon even mijn gedachten op standje nul kan niet meer.

Finito; over en sluiten. Dank je wel EIGEN HUIS & TUIN (#eigenhuisentuin). Ik heb genoten.

10 reacties

 1. Annelies

  Nou zeg , wat jammer ..alweer iets weg , ja je haalde er mee en dan leuke ideetjes vanaf .
  …een rustmoment …zonder inlogcodes en fratsen waar ze tegenwoordig meekomen , als je de iPad of computer zoiets zou willen zien .

  • Herma Westerdiep

   Ja vind het zo ontzettend jammer. Het was voor mij een rustmoment en inspiratiebron.

  • Ingrid Fischer

   Heel jammer, zo’n leuk programma met veel goeie tips en inspiratie momenten.

 2. Herman van Bree

  Heb mischien wel bijna alle afleveringen gezien zelfs nu ik al jaren op Bonaire woon. Ik vind het echt BALEN.

  • Herma Westerdiep

   Bonaire … dus daar kijk je ook lekker naar Eigen huis & Tuin?! Super toch?

 3. Monique

  Zoooooo jammer! Inspireert tot aanpakken en zelf proberen, ik ga ze enorm missen en hoop nog steeds dat men zich bedenkt!!!!

  • Herma Westerdiep

   ja, we hebben altijd kans dat ze zich bedenken. misschien moeten we maar gaan demonstreren (grapje) …

 4. nicole orriens

  Ik kan me voorstellen dat je het zult missen. Het had iets gezelligs inderdaad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑