auto corona proofAuto corona proof. Veel van ons rijden in een auto. Sommigen op een motor, een gedeelte op de fiets. Openbaar vervoer telt niet mee in dit verhaal. Dat is een categorie apart. Handig om erbij te hebben.

Auto corona proof

auto corona proof

Denk je wel aan die 1,5 meter in je auto? Ik vind het een lastig verhaal. Als je met je partner of huisgenoot in de auto zit kun je ‘gewoon zorgeloos’ genieten van je rit. Tenminste als je er voor zorgt dat je het virus niet mee naar binnen neemt.  Hoe neem je dan een ‘vreemde’ mee? Ik zie me nog niet rijden met een soort waslijn in de auto waar je je transparante folie aan op kunt hangen. Dubbelzijdig tape aan het plafond, je tafelkleed er tussen en je rijdt volgens de voorschriften  ‘auto corona proof’.

Beiden mondkapje op (je verstaat elkaar direct niet meer), handschoenen aan en je kunt beginnen met de reis. Schoongewassen sleutel, hoes om je pook, je stuur en je stoel. Op deze manier kan iedereen veilig bij je instappen. Geen besmetting; geen ellende. Maar wel gedoe.

Handen wassen en hoesten in je elleboog

geen ammoniak of bleekmiddel

Niet alleen de buitenkant van je auto moet schoon maar ook de binnenkant. In deze tijden, meer dan ooit. Kijk eens systematisch om je heen als je bij het rode stoplicht staat. Welke plekken zijn het meest gevoelig? De deurgrepen (binnen en buiten), stuur, pook, stuurhendels, deurposten, je radio en het touchscreen. Maak ze regelmatig schoon met water en afwasmiddel. Geen ammoniak, bleekwater of heftige alcohol natuurlijk. Misschien dood je het virus maar na een dergelijke behandeling zal je interieur er ook ‘dood’ uitzien. Niet te veel schoonmaakmiddel gebruiken natuurlijk. Wel een schone, vochtige doek. Weer niet te nat. Je wilt geen kringen op je bekleding of loslatende coating. Je touchscreen is vast niet gecharmeerd van een natte lap of schuurmiddel.

Fysiek contact

geen fysiek contact …

Geen fysiek contact in de auto als je met passagier rijdt. Vraag iedereen netjes in de elleboog te niezen of hoesten. Mensen die ziek zijn moet je niet meenemen. Geen troep laten slingeren. Ik had laatst een paar sokken vergeten. Ziet er vreemd uit.
Houd je auto corona proof en schimmelvrij. Je airco laat je bij de dealer verfrissen. Gooi zelf je bekers en lege flesjes direct in de prullenbak als je uitstapt. Maak zo veel mogelijk schoon (regelmatig); de armsteunen, bekerhouders, de stoelverstelling en de raambediening. Doe bij het schoonmaken dan ook even de raamstijlen, de gordels en de hendel van de kofferbak.

Tanken

geen diesel maar ook geen corona aan je vingers

Heb je je auto corona proof en ga je al zingend op weg naar je werk? Let dan ok nog even op de hygiëne bij het tankstation. Meestal hangen er plastic handschoentjes. Vroeger moest ik er om lachen als iemand met die handschoentjes aan stond te tanken. ‘Mietje’ dacht ik dan. Als je diesel aan je vingers hebt gehad, pak je heel snel zo’n plastic gevaarte. Ik ook. Als die doorschijnende, wapperende handschoentjes op zijn, pak dan een hygiëne doekje of papieren zakdoekje uit je auto, wikkel die om het handvat van het tankpistool. Tanken en verder met de rit. Zonder corona; gezond op weg.

van binnen en van buiten