Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Draaiduizeligheid kan onverwacht om het hoekje kijken

draaiduizeligheid draaimolenDraaiduizeligheid. De wereld draait letterlijk voor je ogen. Het voelt alsof je zelf draait en gaat vallen. In bed val je niet dus zoek je een houding waarin je die duizeligheid kunt stoppen. Wie heeft de ultieme tip om dit op te lossen?

Draaiduizeligheid

Ik heb een redelijk gevoelig evenwichtsorgaan. Vroeger werd ik zelfs misselijk als de kinderen op een trampoline stonden. Veel wagenziek (traumatische herinneringen aan vakanties achter in de auto richting de bergen van Italië) en in de jaren 90 kreeg ik een aanval van draaiduizeligheid met oorsuizen (vermoeden ziekte van Ménière). Nooit weer gehad. Gelukkig. Vorige week zondagmiddag de diagnose van de arts op de huisartsenpost Groningen. Neuritis Vestibularis of bewegingsafhankelijke duizeligheid‘ (BPPD). Heldere taaltaal; duidelijke diagnose. Voor mij gewoon ellende; want als je duizelig bent, word je acuut misselijk en moet je overgeven. Voor een Bourgondiër zoals ik, geen duurzame oplossing. Emmer in de buurt.

Productieve zaterdag

draaiduizeligheid lieberr vrieskast

verstopt maar gerepareerd

Vorige week zaterdag productieve dag. Samen met manlief de vriezer uit de bijkeuken gehaald. Mijn ‘Liebherr no-Frost vrieskast’ maakte nl. ijs onder de onderste la. Geen heldere schone vriezer, maar een dikke laag bevroren condenswater. Internet geraadpleegd en een plan getrokken.  Afgelopen vrijdag de stekker er uit getrokken, laten opdrogen en schoongemaakt. Terwijl P.  de schroeven uit de diepvries draaide en alle plaatmateriaal verwijderde, assisteerde ik met van alles en nog wat. We denken dat de afvoer van het condenswater door stof was dichtgeslibd. Na het doorblazen van de afvoer zoemt de vriezer weer als een (koud) zonnetje. Deze heerlijke zaterdag afgesloten met de detectiveserie van Netflix:  Hinterland. Prachtige plaatjes van bizarre moorden in Wales. Op naar een luie zondag? Ja; de krant lag al klaar.

Douchen is onmogelijk

draaiduizeligheid misselijk

misselijk

Zondagnacht ging het helaas zo maar mis. Bij het omdraaien (van links naar rechts), kwam het leven als een overspannen, losgeslagen draaimolen aan me voorbij. Ik kan je zeggen dat het angstaanjagend is. Je wordt in een paar seconden zo ziek en zo misselijk dat je denkt dat het niet goed met je afloopt. Kortstondige paniek. De lamp aan het plafond draait sneller dan het geluid zich kan verplaatsen. Plassen en tandenpoetsen is een opgave. Douchen onmogelijk. Dan maar de misselijkheid wegzuchten en met een washandje over de vieze plekken en zo snel mogelijk als een kleffe, grauwe dweil op de bank geploft. Op de linker(-gezonde-)zij; anders was niet mogelijk. M’n heup deed zeer en de koffie smaakte anders. De geraadpleegde arts gaf het advies eerst te rusten en daarna proberen het evenwichtsorgaan te prikkelen. Het zou te maken kunnen hebben met een binnenoorontsteking en ze vertelde over losgeraakt oorgruis.

Oorgruis of steentjes

cirkelvormige kanalen met trilharen

gaan met die misselijke … sinaasappel

Ons evenwichtsorgaan bestaat uit half cirkelvormige kanalen gevuld met trilharen en vocht. Als je je hoofd beweegt, verplaatst het vocht en de richting van de trilharen. Door de richting van de trilharen neemt je brein de positie van je hoofd. Als dat oorgruis rondzweeft en dus niet meer op die trilhaartjes zit, raakt dit hele zootje ontregeld. Lang verhaal kort. Dit kan ook horen bij het ouder worden las ik terloops. Tja; we zijn er weer.
Tijdens zo’n aanval ben je tot niets in staat. Ik zat, gewapend met een grote emmer, te wachten op een heftige kotspartij. Langzaam de ogen weer open en hopen dat het overgaat. Proberen te slapen en niet te draaien.

De arts van de huisartsenpost raadde mee aan zo snel mogelijk mijn hoofd te gaan bewegen. Oefeningen genoeg op internet. Oefeningen van YouTube geplukt en gaan met die misselijke banaan. Autorijden is deze week even geen optie. Misschien toch maar langs de huisarts? De Epleymanoeuvre is niet te doen. Als ik met mijn hoofd achterover lig, houd ik dat nog geen 5 seconden vol. Ik ben bang dat, als ik blijf liggen, ik ga overgeven.

Wie heeft de ultieme tip om dit ten eerste te voorkomen en ten tweede zo snel mogelijk achter je te laten.

13 reacties

 1. Lot

  De ultieme tip heb ik helaas niet voor je. Ben wel bekend met het fenomeen. Na een heftige oorontsteking had ik er ook plots last van. Kon de 2 meter van mijn stoel naar de andere kant vd kamer om houvast aan dressoir en zo muur langslopen en naar bv toilet te gaan niet alleen overbruggen, ook niet met sok die standaard in de kamer ligt. Partner moest me begeleiden en rechtop houden.
  De oefeningen, op bed zitten en naar beide kanten laten vallen en 30 seconden weer recht op en naar de andere kant hebben me na 2 weken goed geholpen.
  Toen ik voor vliegreis verkouden werd, door in de vrieskou naar buitenbad te gaan, ben ik weer thuis meteen de oefeningen uit voorzorg gaan doen.
  Misselijk was ik ook wel maar gelukkig was emmertje uit voorzorg naast me nooit nodig.

  Sterkte met alles

  • Herma Westerdiep

   Dank je. Ik heb het emmertje niet meer nodig. De oefeningen geprobeerd maar dat lukt me niet. Ben dan zo duizelig dat ik moet overgeven.

 2. Geraldine

  Ik heb het ook gehad. Heel eng. Met wakker worden.
  Na een tijdje, hoe kom je erbij, ben ik naar voren gaan leunen op een kussen. Dat gaf wat verlichting. Na een half uur ging het wel, maar de hele dag een beetje zweverig. Volgende dag zelfde verhaal. Ook zwalken.
  Huisarts gebeld. De assistente vroeg door en zij was vastbesloten in de diagnose: een virus op het evenwichtsorgaan. Zou misschien nog verergeren., maar gaat over. Niks aan te doen, behalve, enigszins, iets tegen de misselijkheid. En het duurt een paar weken in mindere mate. Hoefde niet op consult. Tenzij….. Stelde natuurlijk gerust.
  Inderdaad bijna over, alleen na het opstaan kan ik niet altijd in een rechte lijn lopen.
  Sterkte

  • Herma Westerdiep

   ja. ik heb het idee dat de duizeligheid het ergste is na het opstaan. in de loop van de dag gaat het beter. Op internet staat dat het zo ongeveer 4 weken kan duren.

 3. Margreet

  Dit is echt een heel vervelende en helaas best vaak voorkomende klacht.
  Kijk voor tips op:
  https://www.thuisarts.nl/draaiduizeligheid/ik-heb-last-van-draaiduizeligheid.
  Eventueel toch maandag je huisarts bellen; die kan je evt iets geven om de ergste misselijkheid te verminderen, waardoor de Epley-manouvre misschien wel lukt en je van je klachten af komt.
  Beterschap, groet, Margreet (doktersassistente bij huisartsenpraktijk)

  • Herma Westerdiep

   dank je voor de professionele tip. ik ga overleggen met mijn huisarts.

  • M

   Ik ben bekend met de Epley-manoeuvre. En bij mij heeft die heel erg goed gewerkt. Ik kan gewoon alles doen. Vliegen had geen invloed ook een kaakoperatie niet.

   • Herma Westerdiep

    Fijn om te weten. Ik houd het achter de hand. Mocht het niet overgaan, meld ik me bij een arts.

 4. Annelies

  Draaiduizeligheid; verschrikkelijke ervaring. Ik heb er erge last van gehad 1 1/2 jaar geleden. Verschillende Epley manoeuvres bij de huisarts en vreselijke oefeningen thuis. Het hielp niet.
  Na een wachttijd kon ik terecht bij het duizeligheidscentrum in Apeldoorn(Gelre ziekenhuis). Daar zitten echte experts! De behandelaar heeft eerst goed gecheckt waar het aanlag(steentjes die verschoven waren) en me behandeld met hele nare bewegingen die wel effectief waren.
  Ik ben er helemaal vanaf. Mijn ervaring is dat niet alle huisartsen dit goed weten aan te pakken, logisch ook. Laat je doorverwijzen is mijn advies!
  Heel veel sterkte gewenst

  • Herma Westerdiep

   ik wacht eerst af. als het niet over gaat, meld ik me bij de huisarts en laat me doorverwijzen. dank voor je tip.

  • Annelies

   Dit is een andere Annelies volgens mij ?

 5. loes vrancken

  Bekend verhaal voor mij.
  Ook ik heb regelmatig last van draai-duizelingen.
  Bij de eerste verschijnselen neem ik 2 cinerazine (zonder recept verkrijgbaar bij
  de apotheek).
  Het trekt dan langzaam weg en ik val in slaap voor een uurtje.
  Groeten
  Loes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑