Je gaat op reis om thuis te komen

Vakantieplannen 2021 met corona over je schouder

vakantieplannenVakantieplannen maken met de coronawetenschap over je schouder meekijkend. Is het nog leuk? Moeten we gewoon niet zeuren? Hoe ga jij om met de anders dan normale  ‘voorpret’ van de zomervakantie 2021?

Vakantieplannen

vakantieplannen

kamperen?

Wat doen jullie met het plannen van eventueel volgende vakanties? Ik vind het lastig nu om plannen te maken voor 2021. We kennen geen coronavrije termijn en geen gegarandeerd coronavrij gebied. In het najaar gaan we vaak nog een weekendje weg. Dat is een in deze toestand een uitdaging en zal last minute werk worden omdat je niet weet of er weer een uitbraak is; laat staan waar.

Schotland of Wales

Eigenlijk willen we volgend jaar wel een paar weken naar Schotland of Wales maar de normale voorpret zetten we in de kast. Geen risico op weer sneue neus halen. Deze zomer hebben veel Nederlanders alles geannuleerd. Code geel, code oranje, op den duur kon je maar beter thuisblijven. Drukte op de stranden en de attractieparken overvol of met een tijdslot. De spontaniteit om buitenshuis te eten, is er een beetje af op deze manier.

Veiligheidsrisico

vakantieplannen c

cocktail

In veel gebieden moet je dus rekening houden met een veiligheidsrisico.  Dat doet onze minister van  justitie en veiligheid ook.  Maar niet heus. Hij blijkt ook maar gewoon een mens te zijn.  Iedereen gaat wel eens de fout in met de 1,5 meter afstand toch? Thuis kan alles nog veilig zijn en als je na je 2e cocktail, ergens op een gezellig terrasje de krant leest, kun je midden in een code oranje gebied (met inreisverbod) bivakkeren. Wat doe je dan? Als een gek naar huis? Of lekker je 3e glas bestellen en thuis (op eigen kosten) in quarantaine?

Coronaschnitzels

lemmer

Vakantie in eigen land?

De lijst met onveilige bestemmingen wordt voortdurend aangepast. Ook binnen onveilige inreislanden zoals Spanje en Portugal passen gebieden aan. Je hoort veel verschillende verhalen over annuleringen. Sommige reizigers kunnen fluiten naar hun geld en eindeloos proberen contact te krijgen met een vliegmaatschappij. Wij hebben alle onkosten (van onze 2020 annuleringen) teruggekregen en schuiven onze reisjes eerst maar vooruit. Ik wil geen schnitzel of pasta voorgeschoteld krijgen in een coronahaard. Met of zonder mondkapje. Ik vind het lastig. Zeker nu het najaar voor de deur staat. De herfst met al die prachtige kleuren en die snijdende, gure wind. Wandelen op het strand en genieten van een glaasje en Nederlandse bitterballen.  De herinneringen aan de hittegolf verdwijnen in dit jaargetijde, als sneeuw voor de zon.

Mondkapje in de trein en in de bus

1,5 meter

Rutte heeft aangekondigd vakantiegangers niet meer te repatriëren. Je weet nu welk risico je neemt met je vakantieplannen. Daarom draai je zelf voor de consequenties op. Logisch. Het lijkt me sowieso niet fijn om je hele reis met een mondkapje te moeten overbruggen. Ga je met de trein, de bus of het vliegtuig zul je een stapeltje mee moeten nemen. In de auto is het allemaal wat makkelijker. Maar ook dan moet je je goed voorbereiden en vooraf kijken waar en op wat voor manier je een mondkapje moet dragen. Blijf natuurlijk ook je handen wassen en houd 1,5 meter afstand. Let op: In sommige landen en in sommige situaties is het zelfs beter om 1 meter afstand te houden.

Stille Oceaan, Jemen of Noord Korea

of toch naar het Gardameer

Wat voor vakantieplannen heb jij nu gemaakt? Pak je een dartpijl en gooi je die op een landkaart?  Bestemmingen met het stempel ‘Coronavrij’  liggen ver weg. Hoe reis je naar de Stille Oceaan of Jemen en geloof je wat Noord Korea vertelt? Deze echt heel erg afgelegen eilanden zijn misschien nog steeds virusvrij. Denk aan o.a. Nauru, Samoa, Kiribati, de Marshall & Solomons eilanden en Tuvalu. Al met al weet ik het niet. Stiekem kijk ik naar de mooie plaatjes op internet en genieten we van Hinterland. Detective serie die zich afspeelt in Wales. Toen nog zonder corona. Maar ook daar zijn mensen overleden en gelden landelijke en regionale regels. Te riskant dus.

4 reacties

 1. Marja

  Een ding is zeker: op dit moment is nog niets helder en duidelijk. Een nieuw virus zorgt voor veel onzekerheid. Maar naarmate de tijd vordert zullen er nieuwe inzichten ontstaan.
  Wij deinen op dit moment een beetje mee op de golven van de tijd. We maken niet te veel plannen. En we zien volgend jaar wel of er een reisje in zit. Zo niet is er ook geen man overboord.

  • Herma Westerdiep

   Ja dat proberen wij ook te doen. We kunnen ons wel druk maken maar dat helpt niet. Het voornaamste is, dat we gezond blijven.

 2. Monique

  Tuurlijk het is lastig maar ik ben in oktober naar Jordanië geweest “omdat dat geel was” Mijn vermoeden of dit niet alleen wordt gezegd om inkomsten van toeristen niet mis te lopen bleek waarheid. In Jordanië bleek slechts 35% van de mensen te zijn gevaccineerd en mondkapjes werden weinig gedragen maar ondanks dat we met een groep van 20 overal kwamen , kreeg niemand van ons Covid.
  Ook eerverleden week 5 dagen in Praag geweest en geen centje last.
  Ik ben eerlijk gezegd ook niet bang om het te krijgen. Ik vraag mij nml af of het niet meer antistoffen oplevert om Covid door te maken dan de waanzinnige dure en millieu vervuilde vaccinaties waarvan blijkt dat het niet voldoende is.

  • Herma Westerdiep

   Tja. Ik denk dat we ons allemaal moeten laten vaccineren om de IC bedden vrij te maken voor patiënten die dringende zorg nodig hebben. Zelf krijg ik het vast ook niet. Heb nog nooit griep of iets dergelijks gehad. Ben er wel van overtuigd dat dit een soort actie voor ons samen is. Daarom ben ik wel gevaccineerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑