Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Discriminatie in Nederland; komt dat nog echt voor?

discriminatieDiscriminatie in Nederland. Zouden er nu nog steeds mensen zijn die discrimineren? Ik vraag het me iedere dag af als ik naar de nieuwsberichten op de televisie kijk. Wat voor recht heb je, om je meer te voelen dan een ander?

Discriminatie

discriminatie

onterecht verschil maken

Discriminatie betekent letterlijk dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van geslacht of godsdienst. Aldus de website van de Rijksoverheid.  Je kunt iemand discrimineren op kenmerken (staat in de wet beschreven), zoals leeftijd, seksuele geaardheid, godsdienst, politieke overtuiging, ras of nationaliteit, handicap, burgerlijke staat en zelfs op het soort arbeidscontract dat je hebt.  Het is belangrijk dat je in gelijke gevallen ook gelijk behandeld wordt. We moeten in onze communicatie altijd de focus leggen op vrijheid en gelijkwaardigheid. Heb respect voor elkaar; hoe, op wat voor manier en waarom je ook tegenover elkaar staat.

donkere geschiedenis

Over dit onderwerp is veel discussie. Zelfs de regering heeft de laatste tijd stilgestaan bij onze donkere kant van de geschiedenis. Het is in mijn ogen echt wel geschiedenis; erken het in ieder geval.  Het was hoe we toen waren, hoe we destijds acteerden met de kennis die we op dat moment hadden. We moeten dit niet uit de boekjes wissen maar juist benoemen zodat we er samen iets van kunnen leren. Ik denk niet dat dit de fundering is van het racisme (rassen en huidskleur discriminatie) van vandaag.  De slavernij betrof voor een groot deel Afrikanen, maar ook blanken uit West- en Zuid-Europa. Daarnaast werden er grote aantallen blanke slaven uit Oost-Europa verhandeld. Als het goed is, staat het dus in heel veel geschiedenisboekjes in heel veel landen.

Haratien doen het zware werk

In Mauritanië is de slavernij in 1980 (… ) pas afgeschaft onder druk van internationale organisaties. Veel slaven werden vrijgelaten. Maar de bijbehorende gewoonten zijn blijkbaar nog niet uitgewist.  Dat doe je denk ik ook niet in zo’n korte tijd. Zo werken blanke Moren nog steeds niet graag met hun handen. De Mauretaanse elite bekleedt de meeste posten in de belangrijkste sectoren zoals handel, visserij en mijnbouw, terwijl Haratien het zware werk doen.

Tweederangsburgers

opvoeding

In je opvoeding probeer je je kinderen mee te geven dat iedereen gelijk is. Of je nu een zaadje in Afrika, Amerika, Azië was of in Europa, het maakt allemaal niet uit. Ieder mens is gelijk. Toch zie je op de televisie met de regelmaat van de klok voorbij komen dat mensen gediscrimineerd worden op basis van (bijvoorbeeld) hun huidskleur. Vooral in Amerika zouden er agenten zijn die helemaal losgaan als ze iemand arresteren van een andere huidskleur. Ik kan het me gewoon echt niet voorstellen.
Wat maakt het uit dat iemand anders is dan jij? Waar ligt dan de grens voor zo’n ‘halve zool’  die discrimineert? Als je geel of lichtbruin bent? Of als je bruine ogen en grijs haar hebt? Of erger, als je een bochel en flaporen hebt? Ik snap er niets van; en veel mensen met mij. Daar ben ik van overtuigd. Ik denk dat er een kleine groep is die zich hier schuldig aan maakt.  Die laten dan ook met liefde het woord racisme in de schoen van Sinterklaas schuiven.

Onbewust

pesten en discrimineren

Soms hoor je over de term ‘onbewuste’ discriminatie. Gelukkig wordt in de wet geen uitzondering op dit soort loze kreten gemaakt. De intentie doet er gewoon niet toe. Discriminatie is discriminatie. Stel je voor dat het je zelf overkomt. Pas dus ook op met grappen maken. Dan kom je of in pestgedrag of zelfs in een vorm van discriminatie terecht. Overkomt het je alsnog, maak het bespreekbaar. Hoe moeilijk het ook is om erkenning te krijgen. In de Grondwet is discriminatie verboden, pesten niet. De grens tussen pesten en discriminatie is vaag maar ik denk dat je zelf heus wel kunt bepalen wat je voelt.

iedereen is gelijk

Racisme is ook weer iets anders dan het begrip discriminatie. Racisme is een veel voorkomende vorm van discriminatie waarbij iemand anders wordt beoordeeld of behandeld louter op basis van afkomst, cultuur, huidskleur of nationaliteit, en niet op basis van wie hij/zij echt is. Stoppen met dat gedoe. Leef in liefde en respect naast elkaar. Hoe moeilijk kan het zijn?

9 reacties

  1. Greet

    Discriminatie bestaat, en zal blijven bestaan. Kijk alleen maar hoe mensen in hun bubbel praten over “uitkeringstrekkers”, of “wajongers”…en het bizarre is, de overheid doet het, continu. Zo wordt jaarlijks gekort op uitkeringen(dat kan, want losgekoppeld van minimuminkomen) onder het voorwendsel dat juist die mensen met zo weinig geld waar ze niet eens normaal van kunnen leven, een PRIKKEL moeten krijgen om te gaan werken.

    • Herma Westerdiep

      Ja ook hier heb je gelijk in. Onvoorstelbaar he? Dat mensen zo over elkaar oordelen.

  2. van der laan

    Het komt misschien nog wel voor , Het is ook zo als ze hun zin niet krijgen dan roepen ze gelijk je discrimineert ,of dat komt zeker omdat ik bruin ben .. tegenwoordig worden wij blanken steeds meer ge discrimineert…Heb het zelf mee gemaakt met een collega die kreeg der zin niet ze riep gelijk je discrimineert ,kon heel goed met er opschieten daarna was het voor mij ook gelijk over . als ik ergens een hekel aan heb is het wel disciminatie .

    • Herma Westerdiep

      Bespreekbaar maken zou ik zeggen. Dit gaat denk ik vooral om respect.

  3. johmar

    Ja, discriminatie bestaat nog in Nederland en niet alleen gebaseerd op religie en/of afkomst , maar ook gebaseerd op wat voor werk je doet. Dat merk ik regelmatig in mijn werk als schoonmaakster. Er zijn nog steeds veel mensen die dat zien als minderwaardig werk en het niet nodig vinden om goedemorgen of goedemiddag terug te zeggen als je ze tegenkomt. Wij kregen van onze werkgever een cursus gastvrijheid en daar werd gezegd , de klant is altijd koning en ook al zeggen ze niets tegen jou , jij moet blijven groeten. Nou, sorry , maar als ik meerdere malen iemand gegroet heb en er word niets teruggezegd, dan zeg ik ook niets meer. We leven niet meer in de middeleeuwen en respect moet van beide kanten komen.

    • Herma Westerdiep

      Precies. We leven niet meer in de Middeleeuwen. Onvoorstelbaar onbeschoft gedrag. Groeten is zo’n kleine moeite. Bij het bedrijf waar ik werk hebben we hele leuke, gezellige en vriendelijke schoonmaaksters.

  4. Ikkelien

    Het komt nog steeds voor.
    Mijn volwassen blanke zoon heeft enkele Nederlandse donkergekleurde vriendin. Tijdens verkeerscontroles en op Schiphol worden zij steevast gecontroleerd. Ook als er ongeregeldheden zijn bij het uitgaan worden deze mannen er uit gepikt terwijl ze er niets mee te maken hebben.
    Mijn volwassen lesbische dochter en haar vriendin worden nageroepen als ze hand-in-hand lopen.

  5. M

    Mijn vader gaf les op een MBO-OPLEIDING . De grootste discriminatie kwam niet zozeer interraciaal voor als wel tussen mensen van dezelfde huidskleur. Je wil niet weten wat de Afrikanen tegen elkaar zeiden. En hoe Turken over Marokkanen denken en andersom. Dat was veel erger als wat een blank persoon tegen een gekleurd persoon zei.
    Maar laten we eerlijk zijn; hoe denkt iemand uit de Randstad over de rest van Nederland en andersom. Zij zeggen over ons dat we stomme boeren zijn en wij zeggen dat zij klote Hollanders zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑