verpakkingenVerpakkingen.  Dit zijn (letterlijk) alle alle producten die gebruikt worden voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren of aanbieden van andere producten. Makkelijk gezegd en soms bijzonder uitgevoerd.

Verpakkingen

verpakkingen vijftigenmeerWie kent ze niet? Verpakkingen als omhullingen van voedsel of andere producten.  Sommige soorten gooi je weg na gebruik maar je hebt ook herbruikbare verpakkingen (duurzaam). De belangrijkste verpakkingsmaterialen zijn papier, karton, glas, metaal, kunststof en hout. Soms zijn de producten die je thuis ontvangt prachtig verpakt. Efficiënt, netjes en overzichtelijk. Soms krijg je ook iets thuis waarvan je denkt dat de doos wel vervangen had kunnen worden door een envelop. Zo ook onze tandenstokers.

Wat doet een verpakking

Als je schoenen of kleding bestelt, beschermt de verpakking ze tegen stof, vocht en andere ellende. Dat is nl. een van de belangrijkste eigenschappen van verpakkingen. Maar als je een kartonnetje koopt met hagelslag, heeft een verpakking weer een compleet andere functie. Dan houden ze een product bijeen, die een eenheid vormt. Ook chips zit in een handige zak; anders werd het een vreselijke puinhoop in de supermarkt. Drankenkartons houden vloeistoffen (soepen, vruchtensappen) keurig verpakt.  Draagtassen (al dan niet van plastic), patatbakjes, noppenfolie en pizzadozen hebben weer andere eigenschappen om spullen in te vervoeren. Ach, zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Tandenstokers

vijftigenmeer tandenstokers

tandenstokers in een doos

Na een bezoek aan de mondhygiëniste moest P. aan de tandenstokers. In Coronatijd willen we niet te vaak en te veel naar de winkels, dus klimmen we in de mogelijkheden van online bestellen. De dag ervoor had ik een flacon shampoo laten bezorgen door Douglas.  Keurig aangepaste verpakking, goed beschermd en netjes voorzien van een sticker. Niet te groot, niet te klein. De kleding en schoenen die ik regelmatig laat aanrukken zit ook altijd in (duurzaam) verpakte materialen. Ook geschikt om datgene terug te sturen wat is afgekeurd. Maar de tandenstokers zouden wat ons betreft makkelijk met brievenpost verstuurd kunnen worden. Dus passend in de postbusgleuf bij de voordeur. Niets was minder waar. In een doosje waar ook nog met gemak een fles afwasmiddel, een paar tubes tandpasta en een appel zouden passen, werden de tandenstokers afgeleverd. Ik was best wel verbaasd. Weet echt niet wat er aan ten grondslag ligt, en wil daar ook geen mening over opschrijven, maar verbaast was ik wel een beetje.

Wie weet waarom sommige dingen zo groot worden verpakt?

De boodschap

De vorm bepaalt de inhoud (en andersom). De verpakking van een product is net zo belangrijk als het product zelf. Stiekem werkt het bij mensen ook zo. Beoordelen op uiterlijk. Ik zou zeggen: Houd de behoefte van de klant in het oog. Als je levert naar een tussenhandelaar of naar een klant maakt dat een wereld van verschil. Moet het aantrekkelijk zijn of gooit de ontvanger de verpakking direct weg? Ik bewaar soms wel een mooie verpakking.  In Japan zijn verpakkingen onderdeel van de consumptiecultuur met bijbehorende tradities rondom het verpakken van geschenken. In de zeg maar Japanse Bijenkorf, stellen ze het inpakken van cadeaus zelfs centraal; extra omzet als gevolg.