Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Computergames voor vrouwen; wie heeft de ultieme tip?

computergames vijftigenmeerComputergames voor vrouwen. In de leeftijd tussen 25 en 55 jaar blijken vrouwen het meest computergames te doen. Vrouwen van 55 jaar en ouder gemiddeld zelfs meer dan mannen. Vaak een kaartspel, zoals solitaire. Wat doe jij voor spel en waar vind je ze?

Computergames
Ik vind het heerlijk om af en toe een spelletje te doen op de computer. Voor mij een vorm van vermaak die me even in een andere wereld brengt. Mijn favorieten zijn Zuma, Mahjong en Bubbels. Makkelijk en gezellig als tussendoortje. Geen ‘hardcore games’ die veel van mijn grafische kaart vragen maar gewoon lekker casual. Helaas doet mijn Zuma het niet meer op mijn nieuwe Intel Inside Compustick. Windows 10 ondersteunt het geluid niet meer. Jammer. Nu was ik begonnen met ZaZ maar dat is toch niet zo leuk als het voor mij bekende Zuma. Mahjong van Microsoft geeft ook steeds wat problemen dus al met al ben ik erg zoekende om in een half uurtje afschakelen, verstand op 0 even lekker iets anders te doen dan mijn huis op te poetsen.
Eigenlijk praten we nooit over computerspelletjes. We organiseren wel tupperware-parties maar geen LAN-parties. Dit zal wel meer voorbehouden zijn aan (jonge) mannen. Het zou voor de game-wereld dan ook kunnen voelen dat vrouwen geen interesse hebben in een spelletje op hun thuiscomputer. Laat het duidelijk zijn dat ik geen spel zoek met geweldadige of competatieve inhoud met atletische lichamen die door een futuristische omgeving rennen.

Candy Crush of World of Warcraft

Vrouwen spelen dus vaker, mannen spelen langer. Mannen spelen vaker echte computerspellen en pakken minstens een uur per keer een console of pc. Mannen houden weer meer van schietspellen (in de categorie sportvelden en camouflagekleuren). Vrouwen neigen meer naar Candy Crush en puzzels (verzorging en relaties) en doen dit graag op hun telefoon of laptop.  Spellen met vaak simpele taken waarbij je op kleurtjes moet ‘schieten’. Mannen geven vaker meer geld uit aan een computergame. Ook al is de rol van vrouwen in ons land sterk veranderd, de mediavoorkeuren lopen veelal traditioneel langs gebaande paden. Op de televisie gaan de mannen vaak voor een sportwedstrijd, terwijl de vrouwen het liefst naar een romantische film kijken.

Online games verschillen

Vrouwen zoeken vaak realistische spellen terwijl een man zoekt naar een spel waar hij zijn kwaliteiten (ruimtelijk inzicht bijvoorbeeld) kan gebruiken. Daarbij willen ze een grote mate van controle hebben. Bij vrouwenspellen ligt de nadruk meer op opdrachten met sociale vaardigheden.  Wat ik ook las op internet is dat mannen een andere ‘bedrading’ in hun brein hebben dan vrouwen. Zo is bij mannen het voorste deel van de hersenen (actie) beter verbonden met het achterste deel van het brein (visuele functies). Hierdoor hebben mannen beter ruimtelijk inzicht, kunnen ze sneller reageren en in actie komen, en kunnen ze sneller bewegingen leren.  Vrouwen hebben daarentegen een beter geheugen en een betere intuïtie. Het brein legt sneller verbanden tussen problemen en mogelijke oplossingen. De vrouwelijke bedrading van het brein verklaart daarom deels waarom vrouwen graag nadenken over oplossingen en goed zijn in raadsel- en puzzelspellen. Ze zijn er simpelweg beter in, en mannen zijn beter in de taken die bij mannenspellen een grote rol spelen.

computergames

verschillen in het brein

Ik wil natuurlijk niet in de wereld raken van stereotypes. Maar het moet toch ergens vandaan komen. De verschillen zijn er, is onderzocht door een groep van wijze mannen en vrouwen. Ik laat het los want het maakt me eigenlijk niet uit. Je kunt zelf kiezen wat voor spel je kiest. Internet staat er vol mee.

 

4 reacties

 1. Anoniem

  Ik speel graag K. Londike maar het gebrek aan diversiteit/stereotypering van personages vind ik een terugkerende ergernis.
  U. Nravel is ook een erg leuk spel. Vriendelijk, laag tempo, problemen oplossen. Betaald account maar niet duur.

 2. Suuz

  Ik kan nooit zoveel met ‘mannen-‘ en ‘vrouwen’spellen. Je vindt iets leuk of niet leuk. Statistieken lees ik daarover niet, ik probeer het gewoon.

  Op de laptop vind ik RollerCoaster Tycoon leuk, pretpark bouwen, winst halen of klanttevredenheid boosten of aantal bezoekers lokken. Beetje creatief met je park knutselen.

  Op de telefoon speel ik momenteel Grand Hotel Mania, waarbij de baliedame en de bellboy samen een aantal gasten moeten opvangen, een kamer moeten geven en hun wensen in eten/drinken etc moeten vervullen. Dit moet binnen een bepaalde tijd anders zijn ze ontevreden en haal je niet de level of het aantal punten.

  Op de playstation vind ik Marvel superheroes leuk, waarmee je met allerlei Marvel helden (spiderman, iron man, hulk etc) mbv hun eigen superkrachten door allerlei werelden moet manoeuvreren. Je wisselt dus van personage en gebruikt bij elke horde een bepaalde kracht.

 3. Mrs. H te B

  Ik speel sinds ik een smartfoon heb veel op de telefoon: Lilly’s garden, Homescapes en Gardenscapes, en Fishdom. Heel simpel, soms heel irritant, lekker vermaak tussendoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑